Dug Srpskoj milijardu i četiri miliona KM

Fond penzijsko-invalidskog osiguranja Federacije BiH Fondu PIO Republike Srpske zaključno sa 31. decembrom 2015. godine duguje milijardu i četiri miliona KM za isplate penzija licima koja su pravo na penziju ostvarila u FBiH, rekao je direktor Fonda PIO Republike Srpske Mladen Milić.

Republika Srpska 30.04.2016 | 07:47
Dug Srpskoj milijardu i četiri miliona KM

Milić je za Televiziju "Pink BH" istakao da u Republici Srpskoj trenutno penziju prima 17.700 lica koja su pravo za penziju ostvarila u FBiH prije 30. aprila 1992. godine za koje Fond PIO Srpske na mjesečnom nivou izdvaja oko 6,2 miliona KM.

Prema njegovim riječima, na isplatu penzija iz Fonda PIO FBiH vratilo se 276 lica.

"Ovo je političko pitanje koje treba da riješe vlade Republike Srpske i FBiH", smatra Milić.

On kaže da se odluka o trezorskoj isplati penzija u Republici Srpskoj pokazala apsolutno opravdanom i da do sada nije bilo nikakvih većih problema.

"Martovska isplata penzija trajala je pet dana u Republici Srpskoj, a narednih pet dana u FBiH. Ovakvim načinom isplate Udruženju penzionera Republike Srpske vraćeno je povjerenje u sistem i Vladu Srpske", tvrdi Milić.

Pojasnio je da su, kada je riječ o trezorskoj iplati penzija, preuzeta iskustva zemalja iz okruženja, koje su imale iste probleme kao i Republika Srpska.

On smatra da je ovakav način isplate dugoročno rješenje za Fond PIO Republike Srpske.

"Prelaskom na trezorsku isplatu penzija biće realizovane značajne uštede u budžetu Republike Srpske. Ako u drugim zemljama funkcioniše, nema razloga da to ne bude i kod nas", naglasio je Milić i dodao da je za ovu godinu potrebno oko 350 miliona KM za isplatu penzija.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska je jedna od rijetkih koja uredno usklađuje penzije, a Vladi Srpske je data mogućnost za vanredno povećanje penzija.

"Na Vladi Republike Srpske je odluka da li će ove godine biti povećanja penzija. Fond PIO trenutno potražuje oko 415 miliona KM neplaćenih doprinosa iz prethodnih godina, pa je teško govoriti o povećanju penzija u toku ove godine, ali svaku odluku koju donese Vlada mi ćemo ispoštovati", rekao je Milić.

On je naveo da je "strašan problem" sa zdravstvenim sektorom koji Fondu PIO Republike Srpske duguje više od 80 miliona KM.

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

sud

30.04.2016 07:09

Sud u Mostaru a i evrposki sud je ovo presudio u korist fonda PIO RS i ta odluka je vec ispostovana, svi penzioneri koji su trebali biti su vraceni. Ono sta sad slijedi je revizija raspodjele PDV-a i reorganizacija UIO u smislu da se zna sta ko uplacuje i sta kome pripada sa dva odvojena racuna za uplatu.

ODGOVORITE
Name

VETERAN

30.04.2016 09:59

Pa i ptice na grani znaju da su nas nase siromasne vodje,uvalile u ovo.Federacija je htjela zajednicki PIO,a nasi mamlazi sad traze nesto cega nema,sto su potpisali pa sada opet narod lazu..kako se ne uguse od tolike petljanije dragi boze.

Name

realan

30.04.2016 07:41

Uvijek je neko drugi kriv.

ODGOVORITE
Name

Dz-Golub

30.04.2016 08:14

Dok nam vođa siđe sa prijestolja izacicemo na 5 milijardi, ali nije to strasno za ovako jaku i perspektivnu RS.

ODGOVORITE
Name

Mostar

30.04.2016 10:07

Utopljenik se i za slamku hvata!

ODGOVORITE
Name

Trošak

30.04.2016 11:13

Jos jedan primjer gdje bi bilo duplo manje troška kada bi se imalo jedan fond. Ovako ce i federalni završiti... Žao mi je penzionera, ali nažalost tako je.

ODGOVORITE