Liverpulovih 26 godina bola zbog kojih će im se navijači Junajteda tek rugati

Prošlo je više od četvrt veka od kako je Liverpul poslednji put držao pehar šampiona Engleske u rukama, a pitanje je kada će opet!

Fudbal 02.05.2016 | 00:00
Liverpulovih 26 godina bola zbog kojih će im se navijači Junajteda tek rugati

Stigla je godišnjica kojoj su se navijači Mančester Junajteda toliko nadali i čekali je sve ove godine.

Od sada pa nadalje Crveni đavoli će imati priliku da se rugaju navijačima Liverpula za nešto zbog čega su trpeli ismevanja od strane navijača velikog rivala više od četvrt veka. Prošlo je punih 26 godina od kako je Liverpul poslednji put držao šampionski pehar na Enfildu, pa je jasno da će im trebati još dosta vremena kako bi ga ponovo videli uživo.

Bilo je to nešto nezamislivo kada je Alan Hansen odneo stari pehar pobednika Prve divizije pred čuveni Kop u aprilu 1990. godine, ali od tada pa do danas Junajted je osvojio 13 titula šampiona Engleske dok se Liverpul zadovoljio samo sa četiri druga mesta.

Poslednji zapaženi premijerligaški uspeh Crvenih usledio je pre dve godine, kada se Stiven Džerard okliznuo protiv Čelsija, pa je Sveti Gral ostao van domašaja ekipe Brendana Rodžersa. Za navijače slavnog kluba sa Enfilda ovo je bio ekvivalent sezoni u kojoj je Mačester Junajted na isti način poklonio titulu Lidsu u staroj Prvoj diviziji, s tim da je razlika što su Đavoli sledeće sezone superiorno osvojili titulu prvaka, a što Liverpul nije uradio prošle godine.

Šta više, Liverpul je još više nazadovao, jer nije uspeo da se otarasi šoka nastalog nokautom u šampionskoj trci. Junajted je na primer imao pravi pristup, kupio je Erika Kantonu i odmah osvojio sve živo, dok su Crveni čekali ko zna šta...

I koliko će dugo Liverpul i Enfild čekati na titulu? Može li Jirgen Klop da izazove nekakav efekat i konačno odvede tim do šampionske titule?

Za sada se može reći da Nemac čini konkretne korake da napravi jak tim. U Evropi Crvenima ide jako dobro i jedan su od favorita da na kraju podignu pehar Lige Evrope, što bi bio svakako dobar zamajac za narednu sezonu.

Ne bi bilo preveliko čudo ako bi Klopov tim za svega 12 meseci postao kandidat za šampionsku titulu u Premijer ligi, posebno jer igrači koji su imali problem sa samopouzdanjem – Emre Džan, Adam Lalana ili Dejan Lovren sada deluju kao solidni igrači. Defanzivac Šalkea Žoel Matip koji stiže na leto biće sigurno dobro pojačanje za sledeću sezonu, a ako dođe još i Mario Gece iz Bajerna, biće to njihov Erik Kantona koji donosi titulu.

I na kraju, ako im nedostaje samopouzdanja neka se u Liverpulu ugledaju na Lester.

Uspeh Lisica u Premijer ligi i izgledno o osvajajnje šampionske titule dokaz su da su čuda moguća. Ako ništa, barem sledeću sezonu neće započeti sa šansama 5.000-1 u borbi za titulu, ali dok ne uspeju da prekinu sušu šampionskih titula ostaje im da trpe ismevanje na svakom derbiju protiv Mančester Junajteda u godinama koje dolaze.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Neće zadugo

02.05.2016 06:44

Ne vjerujem da će Liverpul zadugo postati prvak Engleske.Tada su imali najboli tandem u napadu Džon Barns i Jan Raš.Nikakvi stranci to neće nadoknaditi

ODGOVORITE