Otkriven uzrok poplava u BiH i regionu

Njemački istraživači su analizom satelitskih podataka otkrili zbog čega su 2014. katastrofalne poplave pogodile BiH. Oni upozoravaju da podaci ukazuju da se takve ekstremne vremenske neprilike mogu očekivati i ubuduće.

Bosna i Hercegovina 27.04.2016 | 22:32
Otkriven uzrok poplava u BiH i regionu

Maja 2014. polje niskog pritiska koje su meteorolozi EU nazvali Yvette, a oni na Balkanu Tamara, stajalo je iznad BiH i Srbije kao zakovano. Kiša je lila i lila... Izbile su katastrofalne poplave koje su nanijele štete u milijardama maraka, a u poplavama su u regionu zabilježene i ljudske žrtve.

Zbog čega je Yvette tako dugo "stajala" iznad Balkana, bilo je pitanje koje su sebi postavili eksperti sa Instituta za istraživanje klime u Potsdamu. Uobičajeno je da se oblaci u takvom polju niskog pritiska, koje se inače formira iznad Atlantika, prebacuju sa zapada Evrope ka istoku. Nakon što su pregledani svi meteorološki pokazatelji, uključujući i satelitske snimke i druge podatke o meteo-uslovima, naučnici su došli do zaključka da "zastoj" oblaka na jednom mjestu ima veze sa vjetrovima u gornjim, vrlo visokim slojevima atmosfere. Meteorolozi ove vjetrove nazivaju "jetstream".

Vijuga vjetrova oko gornje hemisfere

Ovi vjetrovi su stalno prisutni oko gornje Zemljine polulopte, obuhvataju je poput prstena. Taj prsten nije prav, nego je vijugav (slika ispod). Vijuge na tom prstenu se, kružeći oko Zemlje, poput talasa stalno pomijeraju prema sjeveru ili jugu. Ti talasi se nazivaju "Rossby" talasi. Kada se vijuga pomijera prema sjeveru, onda ona sa juga povlači za sobom vruć vazduh sa Sredozemlja, odnosno izaziva visoke temperature. I obrnuto, putujući prema jugu, vijuga povlači hladan vazduh sa Sjevernog pola.

Jetsream vjetrovi su poput rijeke koja meandrira. Rossby talasi guraju njene dijelove prema jugu ili sjeveru.

U normalnim uslovima se ovo pomijeranje odvija bez prestanka. Proteklih godina su istraživači klime došli do zaključka da se takozvani "Rossby" talasi sve češće zaustave. "Vijuganje" jednostavno prestane. Jetstream vjetrovi tada jedno vrijeme nastavljaju da se kreću uvijek preko istih područja, ne pomijerajući se ni prema sjeveru, ni prema jugu, poput rijeke koja stalno teče istim vijugavim koritom. A onda, kao da se oslobodi opruga, Rossby talasi ih još više "zaljuljaju" prema sjeveru, odnosno prema jugu, objašnjava Stefan Rahmstorf sa spomenutog instituta u Potsdamu.

Blokirani Rossby talasi - blokada oblaka iznad Balkana

Svi podaci koje su prikupili on i njegove kolege govore u prilog tome da je upravo takav "zastoj" u talasanju, odnosno vijuganju "jetstream" vjetrova doveo do katastrofalnih poplava iznad BiH i Srbije tokom 2014. godine, odnosno do "zastoja" oblaka iznad cijelog regiona.

"Naši podaci nam ne mogu biti konačni dokaz da je to odista bilo tako, ali su oni vrlo indikativni, pogotovo ako se uzme u obzir da smo potpuno istu situaciju imali iznad Njemačke 1997. godine, kada je došlo do katastrofalnih poplava u slivu rijeke Elbe (Laba)", kaže Dim Coumou koji je učestvovao u izradi studije.

Prema mišljenju ovih eksperata, povod zastojima je promjena klime. Naime, talasanje, odnosno vijuganje "jetstream" vjetrova je posljedica velikih temperaturnih razlika između zraka koji se nalazi iznad Sjevernog pola i onog koji se nalazi oko geografskih širina Sredozemlja. Razlika u temperaturi je "motor" koji pokreće vijuganje. Kako se povećala temperatura vazduha na Sjevernom polu, tako je sve manja i razlika u temperaturi između vazdušnih masa - što rezultuje povremenim smanjenjem "talasanja".

Stanovnici Balkana moraju biti spremni na nove ekstremne nepogode

Studija je pokazala da moramo da računamo s tim da ćemo sve češće da se susrećemo sa ekstremnim vremenskim prilikama, poput onih tokom maja 2014. Tokom proteklih deset godina sve češće se bilježi pojava zastoja "Rossby" talasa, odnosno pojave da iznad jednog područja stoji "zarobljena" kiša, a iznad drugih područja vladaju ekstremne vrućine. Tome u prilog ide i podatak da se broj obilnih kiša iznad Balkana u proteklih 60 godina udvostručio.

"Rezultati naših istraživanja pružaju sve više dokaza da anomalije planetarnog vjetra "jetstreama" mogu da pogoduju izazivanju ekstremnih vremenskih situacija. Ono što nas brine je što aktualne klimatske promjene poboljšavaju uslove koji dovode do zastoja "Rossby" talasa", kaže Stefan Rahmstorf.

Izvor: DW

 

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Михаило Микић

27.04.2016 15:31

Ове теорије о времену служе за прикривање истине о коришћењу времена у ратне потребе. Са том технологијом располажу Руси и Американци који време могу да користе по својим економским потребема и за постизање ратних циљева. Због тога невреме над СРБијом и Босном није природна појава већ временски експеримент Тајних господара свијета који се играју у име науке са будучношћу свијета!

ODGOVORITE
Name

tama

27.04.2016 15:44

Svi su protiv nass ???

Name

Ostoja

28.04.2016 04:59

Rusi ce rasterati oblake za 1.maj Putin rekao. Ti oblaci negdje moraju doci. Logicno.

Name

Semberac;

28.04.2016 17:19

Mikiću,u potpunosti se slažem.zbog čega samo! Srbija i bosna:Ali usput sam sebe pita.Zbog čega' i u čiju korist'je Srbija dozvolila america da postavijo te ogromne elektronske antene/na jugu Srbije'za ovo što se dogadja!Glavni krivci ,su za mene"VLADA"niko drugi.Sve živo podpisuju'ništa ne očitajo.

Name

Taksirat

29.04.2016 06:41

Ti bi rodoljube Mihailo i gore radio.

Name

"Naucne" podvale

27.04.2016 15:56

Svi oni koji vode postYU drzave znaju ISTINU. Navedeni tekst predstavlja PODVALU koju navedene vođe prihvataju (zbog toga su na mjestu kojem jesu), a istina je da ZAPAD (uz pomoc postYU vođa), a putem antena HARP-a, provodi na ovim prostorima, a zarad unistavanja (uglavnom) Srpskog naroda.

ODGOVORITE
Name

Francuz

27.04.2016 16:04

Izgradjeno je hiljadama kuca i vikendica tamo gde se nije smijelo graditi .. u bivsim mocvarama i to je to , podrumi , temelji i septicke jame na hiljade komada uz drinu i savu i to je to .. pozdrav svima ..

ODGOVORITE
Name

Realno

27.04.2016 20:38

Ne ken.aj! O kakvim ti mocvarama zboris?!

Name

Francuz

27.04.2016 21:24

Od Bijeljine do Pavlovic mosta Novi Dvorovi na primer .. Sidji sa planine i pogledaj

Name

Marko

27.04.2016 16:24

Tama nisu svi protiv nas nego su protiv nas zlocinci za zapada jes smo slaveni i pravoslavni narod.

ODGOVORITE
Name

Brle

27.04.2016 18:10

Ovo su strucnjaci, otkrili da su poplave bile zbog velikih padavina i da su moguce i u buduce iste ili vece poplave. To nasi strucnjaci ne znaju.

ODGOVORITE
Name

CH

27.04.2016 22:48

Evo ako niste znali:Od velikih padavina dolazi do poplava! Ah ha ha.

Name

real

28.04.2016 05:51

Ljudi jeste li vi toliko nepismeni i zatucani? Jeste li vi svjesni da svi mi Srbi, koliko god da nas je, mozemo stati u omanje kinesko selo? Nije niko protiv nas, mi smo sami protiv sebe. Svi ste po selima bacali smece u rijeke, niko dinara nije ulozio u nasipe itd, itd. Kad mi postanemo normalni, mozda nam i bude bolje, ali sa 50% polupismenog stanovnistva, to ce biti jako tesko. Bitno je da vi pisete pravoslavnom cirilicom i zato nas svi mrze :) pozz

ODGOVORITE