"Trebinjski gorostasi će nas nadživjeti!"

U narednih osam do deset godina nema potrebe za ozbiljnijim intervencijama na šesnaest stabala platana u centru Trebinja, zaključeno je nakon današnjeg pregleda stabala koje su ponovili njemačko-beogradski stručnjaci poslije ljetošnjih intervencija.

Republika Srpska 16.04.2016 | 15:36
"Trebinjski gorostasi će nas nadživjeti!"

Bodo Zigert, evropski sertifikovani vještak za njegu i statiku stabala koji je i vlasnik firme „Ninberška njega stabala“, uradio je, zajedno sa beogradskim inžinjerom Ljubomirom Poparom iz “Zelenila Beograd”, vizuelni pregled stabala i utvrdili su njihovo dobro stanje.

„Mi smo danas uradili vizuelnu procjenu stanja stabala i mogu da kažem da smo zadovoljni onim što je urađeno ljetos, uvjerivši se da su naši tadašnji poslovi dali očekivane rezultate“, kazao je Zigert.

Njegov tim je utvrdio da u narednih osam do deset godina nema potreba za nekom ozbiljnijom intervencijom, nakon što su ljetos orezane predugačke spoljne grane, koje su u traženju svjetlosti bile porasle i po 25 metara, a druge se uvezale elastičnom užadi takozvanim sidrenjem.

„Sada se razvijaju i unutrašnje grane platana, a elastična užad su u dobrom stanju s obzirom da su postavljena tek pre nekoliko meseci, a mogu trajati godinama i u principu se menjaju tek posle deset do petnaest godina“, kaže Popara.

On dodaje da će platani uz adekvatnu njegu zasigurno nadživjeti sve nas, te da su i njemački stručnjaci u uvjerenju da su trebinjski platani sigurni i bezbjedni i da, uz pomoć čovjeka, njihovo zdravlje treba prepustiti prirodi. Ovi stručnjaci će obići i stablo stare murve u Starom gradu i stablo košćele u selu Mrkonji ispred rodne kuće Svetog Vasilije...

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

građanin

16.04.2016 14:05

Najlješa je kafa ispod Trebinjskih platana.

ODGOVORITE
Name

Milica

17.04.2016 09:32

Uvije sam se smijala onom novinaru iz Trebinja,mislim da se zove Vedran koji kao papagaj ponavlja "pozdrav iz najljepseg grada",ali sam se stvarno uvjerila da je Trebinje jedan od najljepsih gradova na ovim prostorima. Posebno kafa u basti hotela Platani! Mmmm.......

ODGOVORITE