Pavlović: Srpskoj prijeti grčki scenario

Republici Srpskoj sasvim je izvjesno prijeti grčki scenario, tvrdi ekonomski analitičar Zoran Pavlović u intervijuu u emisiji Puls BN TV. Objašnjava, teška ekonomska situacija je rezultat neodgovornog ponašanja političara u vrijeme kada je u Srpskoj bilo najviše novca.

Republika Srpska 14.04.2016 | 22:58
Pavlović: Srpskoj prijeti grčki scenario

Ekonomska situacija u Republici Srpskoj se još drži na nogama zahvaljujući isključivo dijaspori i doznakama iz inostranstva, tvrdi Pavlović i objašnjava da je zanemarivanjem realnog sektora i prirodnih resursa stvoren ambijent koji investitori izbjegavaju, a mladi napuštaju. Takvim ponašanjem, kaže on, sami sebi kopamo grob.

„Ja se bojim da smo unazad deset godina prilično duboko iskopali taj grob. Prije svega kada govorimo o obavezama prema kreditima koje smo uzimali i trošili i obavezama koje nas sleduju ove godine – 650 miliona KM, 750 miliona naredne godine i 900 miliona 2018. godine“, precizira Pavlović za BN televiziju.

Finansijski problemi su nastali u vrijeme kada je u budžetu Srpske bilo najviše novca od privatizacija, a kada se istovremeno u raspodjeli istog neodgovorno ponašalo, kaže Pavlović.

Na pitanje da li Srpska u dužničkom ropstvu odgovara da jeste, te da veoma sigurno ide putem ka grčkom scenariju.

Korupcija – to je mehanizam po kojem funkcionišemo, jasan je Pavlović.

„Mi smo napravili scenario po kojem ništa ne može normalno da se desi. Administracija će napraviti situaciju u kojoj joj građani moraju doći na noge da nešto zamole, odnesu neki dar kako bi završili određeni posao za koji neko već prima platu. Od toga cijela priča sa korupcijom i počinje.“

Savjet ministara BiH, te Vlade Rebublike Srpske i Federacije BiH su potpisale Feformsku agendu koja jasno propisuje konkretne korake i akcione planove do kada će se određeni zahtjevi ispuniti. Sve dok se taj dio posla ne obavi, dodatne pomoći od MMF-a neće biti, tvrdi Pavlović.

„Vašington čeka da političari iz BiH dođu i kažu da su obavili određene zadatke. Ja do sada nisam čuo da je neko nešto ozbiljno uradio. Sigurno je da novca koji je isplaćivan kroz stend baj aranžman više neće biti“, dodaje on.

U posljednje vrijeme političari u BiH bitku biju oko novca koji bi Rusija trebalo da isplati Bosni i Hercegovini. Jedni bi da ga ulože u oporavak privrede, a drugi u plaćanje nagomilanih računa.

„Moje mišljenje je da bez privrede i zaposlenja nećemo izaći iz krize. Mora se naći rješenje za taj problem. Međutim, ne vidim da ima dobre volje za razgovor jer svi žele da uberu neki poen – vlast da isplate dugove poljoprivrednicima ili borcima, a opozicija bi da pokrene industriju“.

Bez privrednog razvoja uz znanje, struku i vještinu, te ambijent u kojem će se kažnjavati institucije za neuspjehe, ekonomija Republike Srpske će teško izaći na zelenu granu, podvlači Pavlović gostujući u emisiji Puls BN televizije.

BN TV

Komentari / 25

Ostavite komentar
Name

Mali

14.04.2016 21:08

MMF to zeli zato je i slobodan Milosevic na.ebo nije zelio pod nihovo robovlasnistvo

ODGOVORITE
Name

Referendum

14.04.2016 21:11

...je spas! Samo raspisite referendum sa pitanjem: "Da li ste da sve prispjele otplate prebacimo na Federaciju, ili Srbiju, ili Rusiju!" Zasto ne? Nek se oni dogovore. Kad mozemo referendum, kao najvisi stepen demokratije o svemu ostalom, sto ne bi i o ovom!

ODGOVORITE
Name

Nema pojma

14.04.2016 21:13

Kakvi su ovo eksperti kad porede entitet i drzavu. Uskoro ce i opstina Laktasi dozivjeti sudbinu Grcke. Nidje veze.

ODGOVORITE
Name

hehehe

14.04.2016 21:15

Republici Srpskoj treba samo 50ak fabrika od po 1000 radnika i stvar je resena jer je oko 120 000 nezaposleno. To se realno moze za 5 godina dovesti u Srpsku, tj. 10 fabrika godisnje, dati im subencije kao sto Srbija radi i gotovo...

ODGOVORITE
Name

Dragan

15.04.2016 07:32

RS treba domaćina na vlasti, i ljude u Vladi koji više stvaraju nego troše.

Name

joka

14.04.2016 21:29

Vi ste mnogo pametan čovjek. Drago mi je da postojite, ali ne može te se boriti protiv maloumnih

ODGOVORITE
Name

vrijeme kurve, fukare i budale

14.04.2016 21:54

RS je u daleko gorem položaju nego u Grčka. Grčka ipak ima nekakvu industriju, a i turizam. EU gradjani će ipak na more u Grčku. U Republiku Srpsku neće doći niko, ni na odmor, ni da razvija privredu, ni da suzbija korupciju i organizovani kriminal. Ovdje može doći samo novac kojeg treba oprati. Peru ga većinom kroz stambenu izgradnju. Privredu mora razvijati domicilno stanovništvo. Korupciju mora uništiti domicilno stanovništvo a ovdje je baš suprotno. Ovaj narod korupciju nosi u krvi. Milorad Dodik i njegova ekipa su od samog početka imali na umu samo zločinački plan a taj je da sve opljačkaju. To su i uradili. Najveći problem Balkana je što balkanski nepismenjak ne da nikom pred sebe. 99% naroda je takvo. Sve i jedan taj klipan smatra da baš on mora voziti Audi A6, A8, kultna vozila balkanskih seljačina. I biti biznismen. Medjutim, takvi ne mogu prodavati ni jaja na pijaci a ne graditi industriju neke države. Oni su gomila pasa puštenih s lanca. Milorad je organizaciju države zasnovao na čistom mafijaštvu. Svu privredu je uništio, a cvjetaju mu kladionice, kafane, apoteke, autopraonice, moteli, hoteli i hosteli. Neriješenih ubistava koliko hoćeš, u policiju više niko nema povjerenja, sudovi sve sude naopako. Dobro biti neće, a kako će, čuće se.

ODGOVORITE
Name

KGBL

14.04.2016 22:40

Potpisujem komentar,sjajno.

Name

brod

14.04.2016 23:21

Bravo za komentar nema se šta ni oduzeti i ni dodati.

Name

kiki

15.04.2016 03:37

Halo bilmeze,nije niko lopov ako vozi A6??? Kupi i ti sebi pa se vozaj a to nije auto balkanskih nepismenjaka, nego je yugo i lada,stojadin,spacek i naravno golf 1.

Name

Milo

15.04.2016 04:58

Đe s' to ti pokupio pamet? Aaaaaa...čudo nijesi u Americi?

Name

re.

15.04.2016 05:23

Dobro je ja vozim BMW

Name

Batman

15.04.2016 07:10

Definitivno najbolji zakljucak stanja u nasem drustvu. Svka cast za napisano.

Name

mami

16.04.2016 18:21

Svaka cast za komentar! Sve je tako!

Name

007

14.04.2016 22:17

Sve zahvale pripadaju kumovima i tajkunima , nije ni narod puno bolji jer biraju najveci politicki sljam vec 10 godina.

ODGOVORITE
Name

Dragan

14.04.2016 22:37

Narod je najmanje kriv.

Name

adzenda

14.04.2016 22:19

Spasa nema. Niste ni zasluzili.

ODGOVORITE
Name

harkan

14.04.2016 22:27

Tramp kaze,nezaposlenost u usa je 20% a dug 19000 milijardi $..Ovaj,kao popio pamet..to znaju svi gospodine da "mali" moraju patiti i "umrijet"..Uspjeh je (ako se moze) SACUVATI TERITORIJU,gospodine i ne biti sluga..

ODGOVORITE
Name

Ja

15.04.2016 04:22

U pravu si ako plitko razmisljas! Za razliku od nas, Federalne rezerve u USA mogu da stampaju novac, kolko hoce, a ista situacija je i u EU! U EU su u zadnjoj godini poceli da stampaju ogromne kolicine novca (bez pokrica), da bi mogli da pokupuju sto je ostalo u zemljama bivse Jugoslavije!

Name

majstor

15.04.2016 02:31

E moj Pavlovicu mi dvadeset godina zivimo deset puta gore nego grci

ODGOVORITE
Name

Narode kako smo sijali tako smo na kraju i poželi

15.04.2016 05:34

MI GODINAMA ŽIVIMO U FEUDALIZMU, ZA OVO SE DIREKTNO TREBA ZAHVALITI SNSD SEKTI I NJENOM VRHOVNOM VOĐI BAJI. LAŽ, MANIPULACIJA, OBMANA, BAHATOST, IGRA NA NACIONALNU KARTU UGROŽENOSTI, SAMOVOLJA BAJE I BAJINIH POKAZALI SU NAM REZULTATE, KAKO SE U REPUBLICI SRPSKOJ NAJBOLJE ŽIVI (BAJINA KONSTATACIJA).

ODGOVORITE
Name

Bosanac

15.04.2016 05:48

RS se ni u cemu ne moze porediti s Grckom. Grcka je nezavisna drzava u sastavu EU. RS je entitet u satavu BiH. Dakle problemi stizu na zalost na adresu BiH. Grcka ima i turizam i industriju i brodare-luke, a i EU koja stoji kao zastitnik i dobro vec godinama pomaze. RS ima BiH i Rusiju i vlastite politicare i vec, s pravom, bijesan narod. BiH im ne moze pomoci, Rusi imaju dovoljno vlastitih problema, a politicari ...su i doveli narod do prosjackog stapa. Sve pokrali, i sada bi krali, ali nema vise. Kako bi bilo da se pozabivomo problemom privatizacije drzavnih firmi koje su u bescjenje "prodane" novim gazdama za kojekakve bezvrijedne papire. Trebalo bi to malo preispitatati i te firme vratiti narodu kome i pripadaju zapravo. One koji su ih djelili kao da im je to cacevina, suditi i zatvoriti tamo gdje im je mjesto. A narod ima pametnih i postenih glava koje bi htjele i znale voditi te firme. Treba im omoguciti finansijsku podrsku za pocetak. Raspitajte se kakvi su nasi strucnjaci koji su vani od 90-tih. I za Tita je narod vodio firme pa su dobro poslovale. Ne zaboravite: SFRJ je 91 bla 3-4 zemlja u Evropi po ekonomskoj snazi. Zato su nas i unistili, a ovi nasi mislili da se to zarad njihovih nacionalnih interesa radi, pa pozurili sa zlocinima i ubistvima kako bi "zavladali" onim sto im ne pripada. U pamet moj narode dok nije kasno.

ODGOVORITE
Name

Razočaran..

15.04.2016 06:09

Ja sam bio jedan od žešćih zagovornika kao podrška Dodiku dok je dolazio na vlast, vjerujući njegovim obećanjima, djelovao mi je kao svjetlo na kraju tunela. I tako je i krenuo na početku,mnoge stvari su krenule nabolje, sve do privatizacije Telekoma, a onda kao da je grom udario u njega. Sve kreće nizbrdo, stvari se odvijaju bez ikakve logike, kriminalci dobijaju publicitet, pošten narod gubi tlo pod nogama. Sudovi sude po samo njima znanoj metodi.Zaglibili smo u blato do guše, ne vidim izlaza.....

ODGOVORITE
Name

Kiklop

15.04.2016 06:11

Nas jednostavno nema ko voditi. Ovi sto su se nakrali, bi danas vrlo rado da uvedu pravnu drzavu u sve pore drustva. Da im pravna drzava zastiti ono sto su godinama nakrali. Ali ne znaju.

ODGOVORITE
Name

FAJRONT

15.04.2016 06:59

Dr NELE Karajlić neka napiše još jednu knjigu.Al ovaj put Fajront u Republici Srpskoj.

ODGOVORITE