Lista balkanskih ofšor kompanija-pogledajte

U dokumentaciji koja je procurila iz jedne od vodećih agencija za registrovanje ofšor firmi, pojavljuju se imena različitih biznismena iz Srbije koji posluju i u BiH, a među kojima su najpoznatiji Vuk Hamović, Filip Cepter, Igor Sabo, koji je blisko sarađivao sa Zoranom Ćopićem, prenosi Mreža za istraživanje kriminala i korupcije – KRIK.

Svijet 05.04.2016 | 17:45
Lista balkanskih ofšor kompanija-pogledajte

KRIK otkriva ko su najpoznatiji ljudi iz Srbije koji su osnivali ofšor kompanije preko agencije „Mossack Fonseca“, a u narednim danima objaviće i najinteresantnije priče o njima.

Istraživanje „Panama Papers“ koje predvode Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara – ICIJ i njemački list „Zidojče Cajtung“, u kom su učestvovali istraživački novinari iz više od 100 svjetskih medija, otkriva da su vlasnici ofšor kompanija, koje se često koriste za obavljanje tajnih poslovnih aranžmana i izbjegavanje plaćanja poreza, istaknuti svjetski političari, biznismeni, osobe iz kriminalnog miljea, ali i javne ličnosti.

KRIK je učestvovao u ovom projektu i analizirao dokumentaciju u vezi sa Srbijom. KRIK otkriva koji poznati srpski državljani su koristili usluge agenta „Mossack Fonseca“ za osnivanje skrivenih kompanija u poreskim rajevima. Među njima su osobe koje su već otkrivene u bazi dokumenata.

To što neko posjeduje ofšor kompaniju ne znači da je uključen u nezakonite radnje. Ove kompanije, međutim, mogu se koristiti za izbjegavanje plaćanja poreza, skrivanje pravog vlasnika, pranje novca i drugo.

Neke od osoba koje se pominju u tekstu bile su pod istragama ili su optužene za krivična dela koja se tiču poslovanja u ofšoru. Drugi su, međutim, koristili ove firme u zakonitim okvirima.

Kiparski novac

Dokumenta objavljena u ICIJ bazi otkrivaju i nove detalje o značajnom slučaju iz devedesetih – iznošenju novca na Kipar. Tadašnji predsjednik Srbije Slobodan Milošević sa svojim saradnicima je, posredstvom ofšor kompanija, na Kipar iznio više od milijarde njemačkih maraka ukradenih od građana Srbije.

Novi podaci pokazuju da je srpski biznismen Zoran Drakulić bio punomoćnik kompanije koja je kontrolisala firmu za koju se sumnja da je preko nje iznesen dio novca iz Srbije. Vuk Hamović, poznati trgovac strujom, pojavljuje u bazi se kao Drakulićev poslovni partner. Novinari KRIK-a su im poslali pozive za intervjue.

Slobodan Anđić, koji je prema pisanju medija kum bivšeg predsjednika Srbije Slobodana Miloševića, takođe se pojavljuje u bazi. Postao je u maju 2012. godine direktor ofšor kompanije „Blue Earth Refineries Inc“ sa Britanskih Devičanskih Ostrva. Tri mjeseca nakon toga, kompanija je promijenila ime u „Accelonic ltd“. Novinari KRIK-a nisu uspeli da utvrde koja je bila svrha ove kompanije. Novinari su ga zvali na kućni broj, ali se nije javljao.

Gledanje kroz prste

Kontroverzni srpski biznismen Igor Sabo koji je više od decenije umiješan u finansijski kriminal, koristio je usluge agencije „Mossack Fonseca“ za izgradnju mreže ofšor kompanija.

Njegove kompanije korišćene su za izvlačenje novca iz privatizovanih preduzeća, optužen je za zloupotrebe u slučaju „Azotara“, a blisko je sarađivao i sa Zoranom Ćopićem koji je u BiH osuđen za pranje kokainskog novca Darka Šarića. Sabo je osuđen zbog zloupotreba u privatizaciji kompanije Zvezda. Prema optužnici, iz ove firme je izneseno preko pola miliona evra i uplaćeno na račun ofšor kompanije „Limess Limited” u kojoj je Sabo bio direktor, a koja je osnovana kod „Mossack Fonseca“.

Agenti iz „Mossack Fonseca“ znali su da je Sabo osuđen u ovom slučaju, kao i da je protiv njega podignuto nekoliko optužnica – pokazuju mejlovi koji se nalaze u bazi ICIJ-a. Oni su, ipak, nastavili da sarađuju sa njim.

Sabo je novinarima KRIK-a rekao da nije vlasnik kompanija osnovanih kod „Mossack Fonesca“, već da je samo njihov zastupnik. Objasnio je da su one osnovane kako bi trgovale veštačkim đubrivom sa Slovačkom i Južnoafričkom republikom, ali da nisu imale nikakve poslove u Srbiji.

Nezgodno partnerstvo

Jedan od najbogatijih srpskih biznismena Filip Cepter, prema podacima iz baze ICIJ-a, sarađivao je sa sumnjivim advokatom i trgovcem naftom Alainom Biondom iz Švajcarske. Bionda je, prema izvještaju Ujedinjenih nacija, bio umiješan u manipulacije u vezi sa naftom u Iraku. On je stupio u kontakt sa agentom „Mossack Fonseca“ kako bi otvarao ofšor kompanije za Ceptera, ali je bio i direktor u Cepterovim firmama.

Cepter je, kako baza pokazuje, imao kompanije na Britanskim Devičanskim Ostrvima, Panami i Kipru, a jedna od njegovih kompanija je iznajmljivala vilu u Beogradu Komisiji za zaštitu konkurencije, o čemu je ranije pisao portal Pištaljka.

Novinari KRIK-a mejlom su pitali Ceptera za partnerstvo sa Biondom, kao i koja je svrha ofšor kompanija koje se pojavljuju u bazi. Cepter je rekao da će informacije o tome dostaviti narednih dana.

Veza u Emiratima

Porodični prijatelj i poslovni partner gradonačelnika Beograda Siniše Malog, biznismen Vladimir Delić, jedan je od onih koji se pojavljuju u bazi.

Delić je 2009. godine napustio Srbiju, nakon što je državi vratio finansijski propalu fabriku vagona „Bratstvo“ koju je privatizovao sa ocem Siniše Malog, Borislavom. Protiv Delića je u Srbiji vođena istraga pod sumnjom da je oštetio privatizovanu firmu. On je zalagao imovinu „Bratstva“ kod banke, a njegova kiparska firma „Unibros“ je na osnovu toga podigla kredit od oko 3,7 miliona evra.

„Panama Papers“ baza otkriva da se Delić 2013. godine preseslio u Dubaji odakle rukovodi velikim novcem. Prošle godine otvorio je dve ofšor firme u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE), a kupio je i panamsku kompaniju koja se bavi međunarodnim prevozom robe prekookeanskim brodovima.

Delić je u razgovoru sa novinarima KRIK-a potvrdio da osniva kompanije u UAE, ali one, prema njegovim rečima, nemaju veze sa Sinišom Malim. Negirao je i da je učestvovao u malverzacijama s Bratstvom. Detaljnu priču o Delićevim kompanijama, KRIK će objaviti u narednim danima.

Agent „Mossack Fonseca“ savjetovao Malog kako da proda „Beopetrol“

U „Panama papers“ bazi se ne pojavljuje dokumentacija o kompanijama gradonačelnika Beograda Siniše Malog, za kojeg je KRIK ranije otkrio da upravlja nad četiri firme sa Bristanskih Devičanskih Ostrva – jer je on koristio drugog agenta za osnivanje ofšor kompanija.

Novinari KRIK-a su, međutim, otkrili da je Mali prije više od deset godina sarađivao sa predstavnikom „Mossack Fonseca“ za Srbiju – Markom Harisonom.Tada je Mali vodio sektor za tendere u Agenciji za privatizaciju i u ime države dogovarao prodaju benzinskih pumpi „Beopetrol“, a Harison je bio angažovan kao savjetnik Agencije upravo pri privatizaciji „Beopetrola“.

Pumpe su prodate ruskom „Lukoilu“, a Savjet za borbu protiv korupcije nazvao je ovu privatizaciju koruptivnom i utvrdio da je „Beopetrol“ oštećen za više od 100 miliona evra. Ova institucija je podnijela krivičnu prijavu, ali do danas istraga nije završena.

Novinari KRIK-a su prije pola godine otkrili da je Siniša Mali, kao direktor dvije ofšor firme, kupio 24 apartmana u bugarskoj tokom 2012. i 2013, upravo od bivšeg direktora srpskog „Lukoila“. KRIK-ovo otkriće je, izgleda, uznemirilo Harisona.

Harison je nedjelju dana nakon što je KRIK objavio priču poslao mejl centrali agencije „Mossack Fonseca“ i raspitivao se o Siniši Malom i njegovim firmama, pokazuje interna mejl prepiska. Insistirao je da mu se hitno odgovori.

U mejlu Harison konstatuje da je Mali postavljen za direktora ofšor kompanija „Brigham Holding & Finance Inc“ i „Etham Invest & Finance Corp“ tokom jula i avgusta 2011. godine i pita za trenutno stanje ovih kompanija. Ove firme kupile su apartmane na bugarskom primorju.

Harisonu su odgovorili da Siniša Mali nije njihov klijent i da nemaju uvid u dokumentaciju s obzirom da je Mali koristio usluge druge agencije – „Trident Trust Company“. Agent „Mossack Fonseca“ dodaje u mejlu da za informacije o Malom može da pita „Trident“, ali da sumnjaju da će ih dobiti.

Prodaja reklamnog prostora preko ofšora

Srđan Šaper, jedan od važnijih „igrača“ u oglašavanju u Srbiji i jedna od najmoćnijih osoba u medijima, prema listi koju je objavio „Blic“, koristio je ofšor kompanije da tri miliona evra, koje je zaradio prodajom prostora za oglašavanje, pošalje iz Srbije u ofšor destinacije – ostrva Niue, Samoa, Bahami. Šaper je vlasnik kompanije „Mediapool“ u Srbiji, ali je paralelno osnovao i istoimenu ofšor firmu, na koju je slao novac.

Ovaj novac zaradio je prodajući prostor za oglašavanje na najvećim nacionalnim televizijama – Radio televiziji Srbije i televiziji Pink. Transfer od tri miliona evra moguće je do detalja rekonstruisati na osnovu dokumentacije koja se nalazi u bazi ICIJ-a, a o čemu će KRIK pisati u posebnoj priči.

Nakon poziva na intervju sa novinarima KRIK-a, iz Šaperove kompanije su nam samo poslali njegovu izjavu. U njoj Šaper nije govorio o svom poslovanju preko ofšor firmi, već je dao uopšteni odgovor kako je to legalan način poslovanja za koji se mnogi investitori odlučuju.

Sakriven ruski interes u Srbiji

Projekat “Panama papers“ pokazuje da ruski novac i poslovi često u Srbiju dolaze skriveni iza kompanija registrovanih u poreskim rajevima. Baza otkriva četiri bogata Rusa koji na taj način posluju u Srbiji, a neki od njih se nalaze na listi lica kojima je zabranjeno da putuju i posluju u Evropskoj uniji (EU).

Ruski oligarh Igor Rotenberg je posredstvom ofšor kompanije kupio akcije privatizovane građevinske firme „PPT Inženjering“.

Iza mreže ofšor kompanija, poznati srpski biznismen Milan Popović ušao je partnerstvo sa Konstantinom Malofejevim, ruskim tajkunom koji je blizak Vladimiru Putinu. Rotenbergov otac i Malofejev nalaze se na listi lica kojima je EU uvela sankcije. Popović je novinarima KRIK-a odgovorio na neka od pitanja u vezi sa njegovim partnerstvom sa Malofejevim.

Baza otkriva još neke ruske moćnike koji su kroz ofšor kompanije poslovali sa Srbima. Detalje će KRIK objaviti u posebnoj priči.

Poznata imena iz biznisa

Baza otkriva da su mnogi drugi uticajni domaći biznismeni otvarali ofšor kompanije preko agencije „Mossack Fonesca“.

Vojin Lazarević je posredstvom svoje kompanije „Rudnap Group“ 2007. kupio ofšor firmu „Giralia Resources Limited“ sa Sejšela. Svrha ove ofšor firme je nepoznata. Novinari KRIK-a su kontaktirali „Rudnap“, ali na mejl do danas nije odgovoreno.

Jedan od vodećih srpskih biznismena koji se bavi poljoprivredom i bankarstvom, Miodrag Kostić, pojavljuje se u bazi kao biznismen u čije je ime izvršen transfer 368.000 evra sa računa ofšor kompanije „Kelt Asset Management“ sa Paname na „Venturer Management AG“. „Venturer Management AG“ posjedovala je akcije u AIK banci, koju Kostić kontroliše. Ovom biznismenu su novinari KRIK-a poslali pitanja, ali nije odgovorio.

Predrag Lučić, vlasnik „Lučić Invest“ i „Panonke“, još jedan je srpski biznismen koji se pojavljuje u bazi dokumenata „Panama papers“. Osnivač je dvije ofšor kompanije – „Bluering LTD“ i „LP Line Investment“ 2005. i 2006. godine na Sejšelima. U bazi nema detalja o poslovanju ovih kompanija.

Lučić je novinarima KRIK-a rekao da ove dvije firme nisu imale nikakve poslove. Osnovao ih je s namjerom da preko njih uloži u posao sa silosima u Africi, ali je od toga odustao jer, kako kaže, Afrika nije sigurno tržište.

Ljiljana Mišković, supruga poznatog srpskog biznismena Miroslava Miškovića kome se sudi za malverzacije sa putarskim preduzećima, dopisivala se 2014. godine sa agentima „Mossack Fonseca“ kako bi joj otvorili kompaniju koja bi se bavila investicijama niskog rizika. Kako se navodi u mejlu, kompanija bi imala račun u švajcarskoj banci u Dubaiju. KRIK nije uspio da stupi u kontakt s njom.

Piloti i ofšor

Piloti Slobodan Stričević i Đorđe Jovanović, koji su povezani sa slučajem šverca cigareta u Crnoj Gori i Italiji, osnovali su 2009. godine ofšor kompaniju „DSP Jet Co Limited“ na Sejšelima. Svrha kompanije nije poznata. Stričević i Jovanović posjeduju i aviokompaniju „Prince Aviation“ u Beogradu, koja je na italijanskoj optužnici označena kao kompanija korišćena za transfer novca zarađenog švercom cigareta. Šverc su organizovale italijanske kriminalne grupe i državni zvaničnici iz Crne Gore. Premijer Crne Gore Milo Đukanović i njegov prijatelj, kontroverzni biznismen Stanko Subotić, bili su optuženi u ovom slučaju, ali su kasnije oslobođeni. Stričević se nije javljao na telefon, a Jovanović je odbio da govori za KRIK.

U bazi se pojavljuje još jedan pilot – Vladimir Banjac, bivši pilot nacionalne aviokompanije JAT, koji je zbog nekoliko uspješnih prinudnih slijetanja u srpskim medijima nazivan herojem. Banjac i njegov poslovni partner osnivači su kompanije „Nanoinspekt“ u Beogradu koja je početkom 2014. dobila, u okviru konzorcijuma, tender kod Ministarstva energetike, koje je vodila Zorana Mihajlović, i postala jedina kompanija za markiranje goriva u Srbiji. Devet mjeseci kasnije, novembra 2014, Banjac je sa partnerom osnovao ofšor kompaniju „Nanoinspekt Solutions Limited“ na Sejšelima. Banjac je odbio da razgovara sa novinarima KRIK-a.

Železara u poslu s kriminalcima

Baza ofšor kompanija pokazuje da je „Železara Smederevo“ potpisala 2013. godine ugovor sa kompanijom sa Britanskih Devičanskih Ostrva. Firma je, prema istraživanju novinara KRIK-a, u vlasništvu ukrajinskih državljana koji su bili pod istragom finansijske agencije Britanskih Devičanskih Ostrva zbog sumnje na pranje novca. U Ukrajini se ova firma povezuje i sa ilegalnom trgovinom uglja. KRIK nastavlja da istražuje ovaj slučaj.

Moda, fudbal i arhitektura

Svjetski poznata dizajnerka srpskog porijekla Roksanda Ilinčić, čije kreacije nose Mišel Obama i vojvotkinja od Kembridža Kejt Midlton, posjedovala je ofšor kompaniju „Greenland Property Limited“ na Britanskim Devičanskim Ostrvima. Ova firma u Srbiji je vlasnik kompanije „MP Invest“, koja se bavi prodajom kompjutera javnim preduzećima i državnim agencijama. Novinari KRIK-a su pokušali da je kontaktiraju preko njene pres službe, ali nam nisu odgovorili.

Darko Kovačević, poznati srpski fudbaler, zvanično je zarađivao od španskog kulba Real sosijedad oko 2.000 dolara mjesečno tokom sezone 2006/7. Dokumenta kompanije „Mossack Fonseca“, međutim, pokazuju da je ovaj klub Kovačeviću isplatio približno 1,4 miliona dolara te godine i to posredstvom holandske kompanije. Na ovaj način, fudbalski klub i Kovačević izbjegli su da plate pun porez u Španiji.

Zoran Florić, poznati srpski građevinski inženjer osnovao je 2010. ofšor kompaniju sa Britanskih Devičanskih Ostrva – „B&R Expert Company LTD“. Pri osnivanju firme posredovala je advokatska kancelarija iz Budimpešte, vidi se iz dokumentacije. Novinari KRIK-a poslali su Floriću mejl, ali do danas nije odgovorio.

Stranci u Srbiji

Biznismen iz Jordana Abdrabou Dahalan, rođak kontroverznog Muhameda Dahalana, moćnog Palestinaca koji posjeduje srpski pasoš i blizak je premijeru Aleksandru Vučiću – takođe je angažovao kompaniju „Mossack Fonseca“. Abdrabou je sa svojom suprugom osnovao ofšor firmu „Al Yasmeen Company Limited“ 2011. godine na Britanskim Devičanskim Ostrvima. Firma je napravljena kako bi preko nje upravljao nekretninama u Velikoj Britaniji.

Abdrabou je u Srbiji 2006. godine osnovao firmu „Alfursan“ u Beogradu. Ova kompanija, prema istraživanju BIRN-a, iste godine kupila je 50 hektara zemlje pored autoputa Beograd-Zagreb.

Indijski biznismen koji posluje u Srbiji, poznat i kao organizator fensi žurki u Londonu, Nandi Ahudža takođe se pojavljuje u „Panama papers“ bazi. Ahudža je član nadzornog odbora „Victoria Group“, jedne od najpoznatijih domaćih poljoprivrednih kompanija. Dokumenta procurila iz ofšora pokazuju da je Ahudža suvlasnik kompanije sa Bahama „Stanbridge Company“ osnovane 1999. čije poslovanje se ne može utvrditi iz dokumenata.

Ahudža je u pisanom odgovoru KRIK-u naveo da se Stanbridge bavi investicijama, ali nije objasnio kakvim i gdje. Samo je napisao da njegova kompanija nije nikada poslovala u Srbiji ili sa ljudima iz Srbije, kao i da posluje legalno.

U narednim danima i nedeljama KRIK će objavljivati priče o najzanimljivijim otkrićima iz „Panama Papers“ projekta.

Više miliona dokumenata s podacima o 240.000 firmi širom svijeta i imenima više stotina visokorangiranih političkih figura, njima bliskih osoba i poznatih javnih ličnosti sa adresama ofšor kompanija u Panami i na drugim egzotičnim destinacijama, procurilo je u javnost nakon najvećeg otkrića povjerljivih finansijskih informacija u istoriji.

Dokumenti su procurili iz panamske advokatske firme „Mossack Fonseca“, a iz BiH su zasad u ofšor zonama „uhvaćena“ četiri lica – jedan vlasnik bankarskog računa i tri dioničara.

Panamsko pravosuđe otvoriće istragu o svjetskom poreskom skandalu „Panama pejpers”, saopštile su panamske vlasti.

(Capital)

Komentari / 19

Ostavite komentar
Name

os

05.04.2016 13:43

Sad narodu objasnite gdje je tu Aleksandar Vučić, i njegova borba protiv organizovanog kriminala.

ODGOVORITE
Name

Vuk

05.04.2016 16:23

Bogami idu izbori u Srbiji,Vucicu sad ces se dobro zabrinuti,Tu su Sinisa Mali i Mihajlovicka.

Name

Mitar Suljin Komšija

05.04.2016 18:03

Vuk Hamović, neprikosnoveni kralj struje Republike Srpske, drugim riječima "KAPO DI TUTI KAPI" sad bi mogao da kaže i prikaže kome je plaćao usluge za koncesije koje je dobio u RS. Možda ispliva i neko poznato ime iz svijeta politike naše nam voljene RS. A možda i ne. Mnogima se sad tresu gaće zbog ovog skandala, jer se ne zna ko se na tim listama nalazi.

Name

lijan

07.04.2016 13:23

Dramoser se utalio!A ovaj smrad Hamovic arci struju kako I koliko hoce,koje smo mi ovcurine!!!??

Name

Milutin

05.04.2016 13:44

Ko je bio Rade Hamović otac Vuka Hamovića i sta je radio po Hercegovini upitajte hercegovce....

ODGOVORITE
Name

Milojko

05.04.2016 15:57

Milutine, otac mu je bio Rade Hamovic poznati partizanski komandant, pocetak rata je proveo po Istocnoj Bosni narocito Romaniji,tacno je kraj rata je docekao kao načelnik staba 29 divizije većinski sastavljene od hercegovačkih partizana ali koja se tada borila van Hercegovine tako da ti aluzija nije u skladu sa istorijskim činjenicama

Name

Milutin

05.04.2016 18:45

@Milojko E moja aluzijo ubi te vikipedija

Name

Milojko

05.04.2016 20:46

Dragi Milutine, o ratnom putu kapetana Rada sa Ronanije se nisam informisao sa wikipedije, a gdje si ti dezinformisan i zasto pljujes po pokojnom heroju me ne interesuje, samo znam da ,mu takvi kao ti, to cak ni kad je bio presao devedesetu to ne bi smjeli reći u lice

Name

RS

07.04.2016 07:14

Svaka čast Milojko, stidi se Milutine.

Name

Re:Milojko

07.04.2016 17:55

Za sve zasluge treba odati priznanje, ali ako je druga priča istinita onda to daje veću težinu ZLODJELA. Nečasno je zloupotrebljavati stecene zasluge. Govorim, ako je to ISTINA.

Name

Lego

05.04.2016 13:58

Našeg Mileta nećete naći u tim papirima, on vjeruje u nekretnine i slamaricu.

ODGOVORITE
Name

Михаило Микић

06.04.2016 01:26

Свим "бизмисенима" који не могу доказати порекло своје

Name

A DAJTE

05.04.2016 14:04

MA DAJTE VIŠE SAMO MI SRBI GANJAMO SVOJE BOGATE LJUDE. NE ZNAM HAMOVIĆA ALI SAM SIGURAN DA NIJE BAŠ NIKOME NEŠTO DUŽAN POSEBNO. PUSTITTE VUKA. CIJELI SVIJET POSLUJE SA TIM KOMPANIJAMA NIŠTA TU ČUDNO NEMA OSIM ZABAVE ZA SIROTINJU.

ODGOVORITE
Name

samo pitam

05.04.2016 14:45

Zasto pises velikim slovima koja se u komunikaciji smatraju deranjem ?? Dali zaista mislis da si tako glasniji ?

Name

takav je,

05.04.2016 16:53

On velikim slovima pise i krupnije dise a sta god napise ne brise.

Name

Piksi

05.04.2016 18:08

Nikad naša samozvana "elita" da shvati...mogu da iznose lovu odavde, ali nema dizanja sa računa i vraćanja...to je njihova lova tamo. Prevare se uvijek, i svaka generacija izrodi ove koji misle da će odlepršati odavde sa ukradenom lovom i biti tamo elita...što bi rekao pokojni Sloba : " Malo Morgen." Tamo su jači igrači, Champions league.

ODGOVORITE
Name

Pixy

05.04.2016 19:33

Genex, DB, UDBA...rušitelji Yug po stranom nalogu, a naplatili skupo tu "uslugu".

ODGOVORITE
Name

Pitanje

05.04.2016 19:54

Mene samo interesuje cija je cifra jaca, Slobina ili Miletova?

ODGOVORITE
Name

ŽELJKA

06.04.2016 10:40

KREDIT OD 615 MILONA DUGOROČNI, VELIKI MALI, KO TO KREDITIRA REPUBLIKU SRPSKU? MOŽDA DODO NOSA PARE PO BIJELOM SVIJETU I NE MOŽE DA IM NAĐE MJESTO.

ODGOVORITE