Povesti računa o zapošljavanju boraca

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić rekao je da je Dan boraca prilika da se ukaže da je krajnje vrijeme da se povede računa o zapošljavanju demobilisanih i najboljih boraca iz proteklog rata koji su stvorili Republiku Srpsku.

Republika Srpska 14.02.2016 | 14:10
Povesti računa o zapošljavanju boraca

Savčić je istakao da je zapošljavanje boračkih kategorija gorući problem koji opterećuje ovu populaciju i to će biti prvo i osnovno pitanje kojim će se Boračka organizacija Republike Srpske baviti u narednom periodu.

"Boračka organizacija može biti zadovoljna određenim stvarima kada je riječ o brizi o borcima ali sa mnogo stvari nismo zadovoljni. Riječ je o zapošljavanju demobilisanih boraca, odlikovanih i najboljih boraca koje je Vojska Republike Srpske imala u proteklom ratu", rekao je Savčić na obilježavanju Dana boraca u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu i 212 godina od Prvog srpskog ustanka, koje je održano u manastiru Dobrun kod Višegrada.

Savčić je naglasio da su upravo ovi borci veoma često na biroima rada. On je dodao da su ti ljudi pokazali veliki patriotizam u proteklom ratu, a da im se sada traži dopunski patriotizam u vidu partijske knjižice.

Obrad Poluga, bivši pripadnik Druge podrinjske brigade iz Višegrada odlikovan je dva puta, zlatnom i srebrnom medaljom za hrabrost."Boli nas to što većina naših ratnih drugova, i poslije 21 godinu od rata , ne radi, onih boraca koji suse borili za slobodu i odbranu vjekovnih ognjišta", kaže Poluga.

Poruka Boračke organizacije sa skupa u Višegradu je i ta da nadležni republički organi i institucije moraju više da povedu računa i o borcima osumljičenim za ratne zločine i haškim pritvorenicima.Istaknut je primjer opštine Višegrad koja je našla najbolje rješenje za ovo pitanje od svih lokalnih zajednica u Srpskoj.

"Prilika je na obilježavanju ovakvih istorijskih događaja da odamo poštu boricima za srpstvo, da istaknemo njihove vrline i ljudske osobine i njihovu žrtvu za svoj narod i buduće generacije", rekao je načelnik opštine Višegrad Slaviša Mišković.

Ministar rada i boračko invalidske zaštite Milenko Savanović je naglasio da je srpski narod od Karađorđa pa do otadžbinskog rata pobjeđivao samo ako je jedinstven i ima ideju vodilju.

"Ovo je naš prostor na kome moramo ostati i opstati, ali samo jedinstveni a toga moraju biti svjesne sve politike i opcije jer je taj zajednički interes iznad svih i niko nema prava da ide izvan tog okvira", rekao je Savanović.

BN TV

 

Komentari / 19

Ostavite komentar
Name

ma i ti

14.02.2016 13:37

Ne prodaji više maglu već, ako imaš šta konkrektno reci. Šta više mlatiš praznu slamu , sjednite napišite zahtjeve i dajte rok , kad oni imaju mora biti za sve.

ODGOVORITE
Name

aa

14.02.2016 13:44

Čime ćete biti zadovoljni kad i sam znaš da na računu Boračke organizacije nemate ni marke, o pomoći Sbima kojima se sudi u Hagu kao i na sudovima u BiH da i ne pričam, borci su prepušteni sami sebi...

Name

VRS RVI

14.02.2016 13:41

Sve si to ponovio bezbroj puta po raznim manifestacijama kao da mi to ne znamo. Jesi li ijednom odlučno digao glas za to?! Jesi li ijednom odlučno pomenuo da borački dodatak mora biti veći kao i bjedne invalidnine koje bi se MOGLE povećati čak za 1,2%! Kažeš svjestan si nema novca a lopovi iznose silne milione u komadu koji su dovoljni za borački dodatak za cjelu godinu. Nemoj da štediš preko naših leđa! Svi ćemo mi pocrkati od gladi prije nego se bilo šta promjeni. Generale nemoj pričati sebi u njedra, bolje je da ne pričaš ništa!

ODGOVORITE
Name

Banjalucanin

14.02.2016 14:23

DJENERALE , JASNO JE DA NISI LOPOV ILI ONAJ KOJI BI IZDAO INTERESE BORACA KAO ONAK CURGUZ ALI DA BI KRENUO ISPOD NULE GDJE JE SADA BORACKA MORAS BITI SASVIM DRUGACIJI . SUVISE SI MEKAN A KAO TAKA NE TREBAS CESTOTIM BORCIMA , INVALIDIMA I PORODICAMA POGINULIH I NESTALIM. MENJAJ SE ILI IDI STO PRIJE. NEMA VISE VREMENA A PARA IMA SAMO TREBA DRUGACIJA RASPODJELA I DA OVI LOPOVI VRATE OD KUCE.

Name

marko samardzic

14.02.2016 16:47

Pozdrav za ove komentare!Ogromna tuga I bruka kako je dopusteno da nam ubiju djenerala Tolimira!?

Name

voja

15.02.2016 11:09

Odlican odgovor,treba ga proslijediti Borackoj organizaciji direktno.

Name

Михаило Микић

14.02.2016 13:48

ЧАСТ борцима који су кроз своју борбу и својим страдањен за Крст часни и Слободу златну кроз своју надчовјечанску ДОБРОВОЉНУ ЖРТВУ створили РС, али мислим да тамо гдје политичари нису успјели ни послије двадесет година колико је протекло од рата до сада да успјешно реше њихов правни положај И предност приликом ЗАПОСЛЕЊА, да ту НЕМА РОДОЉУБИВИ политичара нити БОГОЊУБР СРБске Светосавске државе у којој народ живи по НЕПРОЛАЗНИМ божанским Законима и СРБским људским вредностима!

ODGOVORITE
Name

oo7

14.02.2016 14:03

PRVO:Da BORS pretrese svoje redove.Da se izvrši revizija učešča u ratu.Da je Vojska Srpske imala ovoliko boraca,je van svake pameti.A sve je krenulo od 1996.

ODGOVORITE
Name

RN

14.02.2016 14:19

Pa koga da zaposle,kad gdje god trazis posao do 30 godina,maksimalno 35 zaposljavaju a najmladji borci presli 40 godina,nego generale svaka tebi cast u ratu,ali u miru ti sigurno imas solidnu penziju,i do sada nista ti bolji od Curguza nisi.

ODGOVORITE
Name

Deki

14.02.2016 17:13

Tacno kakvo zaposljavanje boraca, pa prosjek godina boraca je oko 60 godina, najmladji imaju svi odavno preko 40 godina.

Name

borac

14.02.2016 14:55

O cemu ti to covjece pa znas li ti kad je bio rat i ko su bili borci sad pricas o nekim zaposljenjima probudi se dajte im ono sto je Djokic potkresao penzije i u redu.

ODGOVORITE
Name

borac

14.02.2016 14:58

Gdje su vam borci desetoro vas oko tog krsta pola crkvenjaci pola politicari kakvi borci i bakraci.

ODGOVORITE
Name

Turbo Tajkun

14.02.2016 19:18

Sa svojih 26 god.do 92.god. sam bio radnik,a onda sam do 96.god bio ko fol neki borac.Danas 2016.god.sa svojih 50 god.sam niko i nista. Sta ima kod vas,kako ste.

ODGOVORITE
Name

Nezadovoljni radnici SRNE

14.02.2016 19:25

http://istinito.com/index.php/aktuelno/item/40649-novinari-agencije-srna-kidnapovalo-nas-zlocinacko-udruzenje-i-napravilo-kanalizaciju.html

ODGOVORITE
Name

liberal

14.02.2016 20:05

Zaposljavanje boraca 20 godina nakon rata. Ima li iko ovdje vise normalan.

ODGOVORITE
Name

Beli

14.02.2016 20:13

Generale, kad mislite povesti borce u radikalnije promjene da bi dosli do statusa za koji su se izborili u ratu ?! Kako mirno mozete da posmatrate formiranje novih organizacija kojima Vlada daje isti status i svjesno nas sve borce podcjenjuje ?! Ako niste u stanju ponovo povesti borce, napustite taj polozaj za koji ste i vise nego dobro placeni, dok mi umiremo u bijedi!

ODGOVORITE
Name

BL

14.02.2016 22:45

Problem je postojeći zakon po kojem djeca poginulih boraca VRS imsju prednost, samo u slucaju da ima isti broj bodova kao prvoplasirani kandidat. Licno sam se mnogo puta susreo sa tim da konkirska komisija "uredi" da njihov kandidat ima bod vise, tako da je zakon neprimjenljiv u praksi. A svi se navodno kunu u zaposljavanje ovih lategorija, posebno pred izbore

ODGOVORITE
Name

XXL

15.02.2016 06:19

Gospodine Savčiću vi ste jako veliko razočarenje za borce, pa dokle više fraza mi moramo učiniti sve za borce. Vi ništa niste bolji od gospodina Ćurguza naprotiv gori ste po boračku organizaciju. Netreba borcima posao oni su prestarili za posao njima trebaju poštene zasluge i privilegije koje su apsulutno zaslužili.

ODGOVORITE
Name

luka

16.02.2016 10:45

Da hoce borcima dati toliko da imaju za rezije.

ODGOVORITE