Hrvati, šta Vam je?! U čemu je problem?! Đoković i "orgije primitivizma"!

Mnogo je nenormalnosti u ova vremena. Zadatak svakog čoveka je da ih, ako ih primeti kod sebe, prvo tu, baš kod sebe, popravlja. Tome i služi ona dve hiljade godina stara rečenica "A zašto vidiš trun u oku brata svog, a brvna u oku svom ne osećaš?". Tačno, imamo itekako mi tog drveća o kome moramo da brinemo. Ali, i dalje zaboli jedan trn iz komšiluka. Naročito kada je neosnovan. Video na kom Novak peva "Vidovdan" Goce Lazarević bio je povod da "Sportske novosti" to nazovu pozivom na linč "ustaša" i zatraže da ga ATP kazni.

Tenis 14.02.2016 | 00:15
Hrvati, šta Vam je?! U čemu je problem?! Đoković i "orgije primitivizma"!

Ovo se zaista dogodilo:

U hrvatskim medijima pojavio se jedan neverovatan zahtev. Da se Zvezda izbaci iz Evrolige, a Novak Đoković da bude kažnjen od strane Asocijacije teniskih profesionalaca. Razlog? Pevanje navijača tokom evroligaškog meča Crvena zvezda - Cedevita, pevanje kome se pridružio i najbolji teniser sveta.

Zagrebačke "Sportske novosti" zatražile su da ATP kazni "bar novčano" najboljeg tenisera sveta Novaka Đokovića, jer je – tvrdi novinar tog lista – učestvovao u pozivanju na linč "ustaša" pevajući "četničke pesme".

Zapravo, na snimku sa utakmice Crvena zvezda – Cedevita, vidi se kako Novak u jednom trenutku pevuši stihove "Vidovdana" pevačice Goce Lazarević, klasika narodne muzike.

Da sve bude komičnije, navodi se izjava velikog borca Mira Bilana koji ističe "sjajno ozračje" u "Pioniru" i konstatuje:

"Da imamo upola ovakav domaći teren, dobili bismo daleko više utakmica u Evroligi".

Međutim, utisak koji je košarkaš poneo iz Beograda dijametralno je suprotan od onog koji je kući vratio reporter "Sportskih novosti", koji se na Bilanove reči nadovezao ovako:

"I to je točno. Navijači su i protiv hrvatskog prvaka dali dodatni poticaj domaćim igračima. Svaki je dao i posljednji atom snage pred sedam tisuća navijača, među kojima je bio i najbolji svjetski tenisač Novak Đoković. Međutim, u cijeloj priči postoji 'problemčić'. Ozračje u kojem se pjevaju četničke pjesme, recimo, kompletan (nekoliko strofa) Marš na Drinu ili se poziva na linč 'ustaša', koje je 'lijepo vidjeti opet' kako bi im se radile razne stvari, vrlo teško možemo nazvati sjajnim ili fantastičnim".

Dalje se navodi...

"Navijači Zvezde (službeno Delije, popularno Cigani, kako i sami sebe često nazivaju) glasni su i izdržljivi, protiv Cedevite su pjevali od prve do posljednje minute, no time su pokazali i drugu, također poznatu crtu konačnog primitivizma. Ljepšeg izraza za pjesme, koje se ore Pionirom – nema. I zato, ako je Joe Šimunić zbog svoje gluposti na Maksimiru suspendiran za Svjetsko prvenstvo, Crvena zvezda bi zbog onoga što pjevaju njezini navijači trebala biti izbačena iz Eurolige, a i ATP bi mogao kazniti - barem novčano - Novaka Đokovića, koji je u jednom trenutku također primijećen kako pjeva 'stražama generala Draže'...", piše autor, a kao dokaz donosi ovaj snimak:

Dobro. Pevao čovek. Pa?

I, šta je to Đoković pevao, ako je baš sve pevao?

"Kako je dobro, vidjeti vas opet" je tradicija koju Zvezdini navijači upražnjavaju još od jeseni 2002, kada su protiv Zadra čitave tri četvrtine to pevali. Pevali hrvatsku pesmu, jer im je to bila prva sportska prilika da bodre ljubimce protiv hrvatske ekipe još od raspada SFRJ. Tradicija sa sarkastičnom pozadinom je nastavljena, evo, već 14. godinu u nizu. Ali, neko je to baš sada primetio, i spojio sa Đokovićem.

Što se pevanja pesama u slavu pomenutog đenerala, kolege iz Hrvatske izgleda da nisu obaveštene da je 14. maja 2015. Viši sud u Beogradu rehabilitovao komandanta Kraljevske vojske u otadžbini generala Dragoljuba Dražu Mihailovića i vratio mu građanska prava koja su mu bila oduzeta u političko-ideološkom procesu komunističkog režima 1946. godine. A kad neko ima građanska prava, ima pravo i da mu se peva. Valjda je tako. Jer, ni u jednom zakonu na planeti ne piše drugačije.

I, na kraju, Marš na Drinu je bio marš oslobodilaca, ljudi napadnute zemlje koji su, posle dvadeset i pet kilometara trčanja bez prestanka - udarili na dvaput veću silu koja je htela da im porobi zemlju. Nije to ništa novo za ovaj narod. Niti je pesma "strašna za komšiluk". U toj pesmi se peva o tome kako su hrabri proterali "tuđina sa reke naše drage". Ko sa time ima problem... ima problem sa istorijom i logikom!

To je taj trn iz komšiluka koji smeta. I, o njemu, samo toliko. Da, samo toliko, jer imamo mi mnogo drveća da vadimo iz svojih očiju. Pa, da počnemo. Što pre, to bolje.

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

blbl

13.02.2016 23:23

" Marš na Drinu je bio marš oslobodilaca " jest al kad bi se zezali :)

ODGOVORITE
Name

Milojko Banja Luka

13.02.2016 23:31

Glup si 200% baš kao i tvoje vehabije sa ustašama,ako ti nešta smeta onda se gubi i ne truj Srpsku zemlju i vazduh.

Name

Da da

14.02.2016 05:47

Nije, nije. Znas, doceali smo ih sa cvijecem i s osmijesima, te 1914 i 1941. Koliko si neobrazovan, majko mila. Nije sramota ne znati, sramota je ne znati da ne znas.

Name

Ja

14.02.2016 09:14

....Da vas Klinton ne spasi, gdje bi vi stali...

Name

Grobari Milici

14.02.2016 01:55

Mnogo je gluo ali budali ne treba previse zamerati,sta on zna o slavnoj istoriji Srba..

ODGOVORITE
Name

sova

14.02.2016 07:06

Kome smeta istorija Srba i nisu upuceni u istu nema sta da traze u Srbiji a jos manje da zlurado komentarisu.Navijaci imaju sva prava da pevaju pesme po izboru ako nisu uvredljive.Ocigledno da se poraz tesko podnosi,posebno sto na utakmicama njihovih timova nema takvog asa kao sto je nas.

ODGOVORITE
Name

zero

14.02.2016 08:09

Problem nije u pesmi,pesma je lepa. Problem je sto se misli da su neki tudjini na lepoj reci a to je i njihova domovina uvek bila.

ODGOVORITE
Name

očajni

14.02.2016 09:32

Muka je to kad se ovako izgubi, sada samo traže razlog i opravdanje svom očaju. Za veliku većinu Đoković je IKONA, a posebno za one koji ge prozivaju za pjevanje VIDOVDANA ili MARŠA NA DRINU. Niski udarci jadnika i šta drugo reći ? " AKO TE NE MOGU VOLETI, ONDA TE MORAM MRZETI", e to je parola onih kojima je toiko teško podneti uspeh kako Đokovića, tako i Zvezde., Arene, Beograda, SRBA konkretno. Bolesnici, jadnici, ....fukare....

ODGOVORITE
Name

Sinny Boy

14.02.2016 09:37

Da vidimo šta kaže Wikipedia:Na Drinu (poznatiji kao Marš naDrinu)[1] je tradicionalni srpski marš koji je komponovao Stanislav Binički početkom Prvog svetskog rata u čast pobede srpske nad austrougarskom vojskom na Ceru. Ova pesma postala je simbol hrabrosti Srba tokom Prvog svetskog rata koji su u tom ratu bili na strani savjeznika i, uprkos ogromnim ljudskim gubicima, izašli kao pobednici u ratu. Pobeda malobrojne srpske vojske nad superiornom austrougraskom vojskom ujedno predstavlja i prvu pobedu savezničkih sila u Prvom svetskom ratu. [2] Tekst za pesmu napisao je tek 1964. godine srpski novinar i pesnik Miloje Popović

ODGOVORITE
Name

oo7

14.02.2016 10:22

Bože,oprosti im,znaju šta rade.

ODGOVORITE
Name

istoricar

14.02.2016 12:05

Ja sam da se na svakoj kosarkaskoj utakmici pjevaju pjesme o Drazi Mihajlovicu jer znamo svi koliko je taj covjek volio i i sta je sve ucinio za ovaj sport. Inace Draza je i sam u slobodno vrijeme najvise volio rekrativno da igra kosarku.

ODGOVORITE
Name

snouden

14.02.2016 12:19

Nevjerovatno koji zlotvori pa imal veci srbomrzaca od ovih EU Hrvatica...njima sve smeta cirilica,Djokovic,svestenici izlozeni novinarskom sirenju mrznje i sovinizma.Strasno kakvi su to umovi...

ODGOVORITE
Name

Bošnjak

14.02.2016 15:55

Duh ustaštva se probudio u Hrvatskoj, Osvajanjem vlasti HDZ sa koalicionim partnerom Mostom. Sada na sve načine pokušavaju da ocrne Gospodima Dokovića samo zato što je Srbin. Nemojte se spuštati na njihov nivo, jer sa Hrvatima nikad neznate šta stvarno misle.Izjava Karamarka da citiram, ko je protiv HDZ i Domoljubne koalicije, taj je protiv Hrvata, ili Odobravanje predsjednice Kitarević vrijeđanje Pupovca na ulici samo zato što je Srbin, sve govori.Uzmite i izjave Ministra kulture Hasanbegovića, koji je deklarisani ustaša i koji negira Antifašizam, koncentracione logore u Hrvatskoj i Evropi. Zato GOSPODINE Đokoviću,nedaj se isprovocirati,želim ti puno zdravlja i uspjeha u životu.

ODGOVORITE