Mladen Obradović oslobođen optužbi

Presudom Višeg suda u Beogradu Mladen Obradović i 13 pripadnika zabranjenog pokreta "Obraz" oslobođeni su optužbi da su organizovali nasilje tokom Beograd Prajda 2010. godine.

Srbija 13.02.2016 | 09:00
Mladen Obradović oslobođen optužbi

Nevladina organizacija Parada ponosa ocenila je da je oslobađajuća presuda sekretaru "Obraza" Mladenu Obradoviću, neprihvatljiva i da šalje jasnu poruku pripadnicima LGBT zajednice i svim građanima da njihovo pravo na život i bezbednost u Srbiji nisu garantovani.

Kako se navodi u saopštenju, takva presuda će doprineti atmosferi nekažnjivosti za kršenja ljudskih prava pripadnika LGBT zajednice.

"Prema izveštajima medija, u neredima tokom Prajda 2010. godine učestvovalo je 7.000 huligana, a 141 osoba je povređena. Presuda šalje jasnu poruku pripadnicima LGBT zajednice i svim građanima Srbije da njihovo pravo na život i bezbednost u Srbiji nisu garantovani i da za nasilje i uništavanje imovine niko nije odgovoran", stoji u saopštenju.

Parada ponosa je dodala da je Obradović "dugi niz godina širio mržnju i netrpeljivost prema LGBT zajednici i braniteljima ljudskih prava, što je više puta demonstrirao u svojim izjavama i javnim nastupima, koji su Ustavnom sudu Srbije poslužili kao osnova za zabranu 'Obraza' 2012. godine".

Ta organizacija je pozvala državne organe, prvenstveno tužilaštvo, da sve one koji su vršili nasilje ili pretili učesnicima Prajdova od 2009. godine do danas "neodložno privedu pravdi".

Presudom Višeg suda u Beogradu Mladen Obradović i 13 pripadnika zabranjenog pokreta "Obraz" oslobođeni su optužbi za nasilje tokom Beograd Prajda 2010. godine.

Prvobitnom presudom, koju je Apelacioni sud ukinuo, Obradović je bio osuđen na dve godine, a njegovi saradnici na kazne od šest meseci do godine dana zatvora.

Izvor: N1

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Михаило Микић

13.02.2016 10:06

Ниси ЧЛАНОВИ ЛГБТ заједнице ИЗНАД ЗАКОНА, који треба такође да нормалне људе штити од њиховог јавног понашања које ноћу када никог на улицу нема може проћи некажњено али дању када родитељи са дјецом шетају улицом нико нема право својим понашањем никоме да смета!

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

13.02.2016 12:37

Sve bih ja njih poslao u Rusiju pa neka tamo paradiraju zbog "ugožavanja" ljudskih prava. Neka rade između 4 zida šta hoće ali reklamiarati razvrat i duševnu boleštinu po ulicama je prvo greška onih koji su im odobrili pa onda ove što paradiraju. Da li "državni organi" misle na svoju djecu i budućnost kada kod nas svakako vlada bjela kuga.

ODGOVORITE