Analiza: Uticaj očeva na karijere sinova fudbalera...

Tata - bog, menadžer i bankar! Otac menadžer - koliko je dobro, toliko i loše. Posebno ako se seniori užive u ulogu i sa racionalnog kursa skrenu na teren alavosti. Brojne su priče o pogubnom uticaju roditelja na karijeru sportista, kada su u želji da dođu do lake zarade upropaštavali decu i njihove snove.

Fudbal 17.02.2016 | 00:00
Analiza: Uticaj očeva na karijere sinova fudbalera...

U fudbalu, još češći slučaj. Mesi, Nejmar, Ozil i njegov otac završili su na sudu.

Kod nas su prašinu digli Andrija Živković i njegov otac Jovica u sporu sa Partizanom. I otac Marka Grujića, Goran, prilikom transfera veziste u Liverpul, a odranije su poznati slučajevi s Aleksandrom Mitrovićem, Filipom Jankovićem i drugim fudbalerima, o čijim interesima su vodili računa otac ili, u Filipovom slučaju, majka.

Mirko Poledica, predsednik Sindikata profesionalnih fudbalera „Nezavisnost”, kaže da su mu jasni motivi roditelja.

- Njihova uloga može biti pogubna ako u celu priču uđu kao nedovoljno obrazovani i kvalifikovani za posao koji ih očekuje. Poželjno je da budu finansijski stručnjaci, ali većina njih to nije. Opet, kod nas momci sa 17 ili 18 godina postanu atraktivni klubovima i agentima koji bi da im skinu kožu s leđa. U tom slučaju jasna je želja očeva da zaštite decu. Ko Jovici Živkoviću može da zabrani da brani svoje dete? Pa svako bi branio svoje! Problem je što oni kojima to ne odgovara vide stvari drugačije. Ako pristaneš, najbolji si tata na svetu, ako ne, onda si neprijatelj kluba - tvrdi Poledica.

Problem su preambiciozni roditelji, koji postaju alavi na pare i ne shvataju da fudbal nije za svakog.

Mnogi u tome vide priliku da reše finansijske probleme i zaslepljeni utiču negativno na decu.

- Svi misle da je njihov sin najbolji. Nije to problem samo ovde. Od toga nema odbrane. Meni su u kancelariju dolazili fudbaleri od 28 godina. I umesto da pričaju oni o svojim problemima, kao odrasle osobe, ne bi progovorili ni reč, već su to radili njihovi očevi! Ovde svi moraju da shvate da u fudbalu odavno nema ljubavi i emocija, da je u pitanju surovi biznis i interesi. Svako štiti svoje, ali prava se moraju poštovati.

Poledica ističe da je fudbal u Srbiji postao socijalni problem. Nije čudo što su u celu priču ušli i roditelji.

- Svetska istraživanja kažu da 39 odsto bivših fudbalera ima neki oblik depresije. Kod nas su ti podaci i gori. Kad nemaju za osnovne potrebe, pa čak ni zdravstvene knjižice, onda je jasno gde smo stigli. Nikad nije bilo gore - smatra Poledica.

Komentari / 0

Ostavite komentar