Nova "devetka" Partizana - najmlađa do sada!

Napadač Dušan Vlahović (16) i vezista Veljko Birmančević (18), izdanci Parizanove škole, promovisani u profesionalne fudbalere kluba iz Humske.

Fudbal 12.02.2016 | 23:00
Nova "devetka" Partizana - najmlađa do sada!

Kada su počeli da se bave fudbalom, sanjali su da jednog dana istrče na velike, zelene terene, nekog velikog kluba.

Još su tinejdžeri, a ta želja im je ostvarena. Novi trener Partizana Ivan Tomić pozvao je na pripreme na Kipru i nekolicinu golobradih mladića, izdanaka crno-bele škole. Dvojica su u petak stekla status profesionalaca, a to znači da bismo uskoro mogli da ih gledamo na velikoj sceni.

Napadač Dušan Vlahović, koji je upravo na pripremama na Kipru proslavio 16. rođendan, i vezista, 18-godišnji Veljko Birmančević, od danas su "punopravni" članovi Tomićeve prve ekipe.

"Kad će mladi da dobiju šansu ako ne sad?", upitao se i istovremeno konstatovao Ivan Tomić, podvlačeći crtu ispod urađenog na Kipru.

Vlahović je skrenuo na sebe pažnju još na raznim kadetskim turnirima. Gol-mašina, kako su ga nazvali, dobio je priliku da na Kipru radi, trenira, uči od iskusnih, prekaljenih kolega iz "branše", kao što su Valeri Božinov i Abubakar Oumaru.

Božinov ga je "uzeo pod svoje", poneo se prema njemu kao otac prema sinu, a Vlahović ga je slušao sa pažnjom i upijao. "Super je Boža, pravi je lik, voli da se šali i čast mi je i zadovoljstvo što imam priliku da sarađujem sa njim", izjavio je Vlahović tokom priprema.

Birmančević 98. godište, igra na poziciji veziste. Došao je u Partizan iz Varne kod Šapca, odakle je i Saša Lukić, koji je već stekao status prvotimca. Igra na poziciji ofanzivnog veziste.

ILIEV: PARTIZAN SE VRAĆA NA SVOJ PUT

U osvrtu na potpisivanje ugovora sa Birmančevićem, sportski direktor kluba Ivica Iliev rekao je da Partizan veoma veruje u perspektivnog vezistu.

"Pravi biser naše omladinske škole. Ovim ugovorom hoćemo da pokažemo da se vraćamo na put koji je u DNK Partizana, a to je put popločan našom decom. Veljko je jedan od nekolicine najtalentovanijih naših mladih igrača i ovim ugovorom klub hoće i njemu i njegovoj porodici da pokaže koliko veruje u njega. Ubeđeni smo u to da će biti budućnost našeg kluba. Nadam se i verujem da će ovo ozbiljno shvatiti i da će svojim zalaganjem i igrama pokazati i dokazati da ovo zaslužuje. Za mesec i po priprema pokazao je široj javnosti svoj potencijal. Sve je na njemu i zadovoljstvo nam je što će mnogo godina biti nosilac igre Partizana"

Birmančević je zadužio dres sa brojem "30" i potpisao ugovor na tri godine.

"Nadam se da sam opravdao na pripremama što sam igrao. Ugovor nisam gledao. Velika mi je čast da potpišem za Partizan. Uopšte mi nije cilj da se priča o parama. Presrećan sam. Šest godina ovo čekam. Dolazim iz Šapca, tamo sam igrao kod trenera Kostića, ovde su me doveli Nedejlko Kostić, Trbojević, čika Vule... Igrao sam šest godina kod Darka Tešovića i sad dolazim kod Ivana Tomića", rekao je Šapčanin.

Upitan koji su mu ciljevi u prvoj polusezoni, odgovorio je skromno:

"Pre dva meseca nisam ni pomišljao da ću dobiti profesionalni ugovor, da ću ići na pripreme sa prvim timom Partizana. Verovatno sam tamo opravdao poverenje i sada je sve na treneru, a najviše na meni da li ću se izboriti. Čim sam ostao, na neki način sam se izborio. Cilj mi je da odigram bar jednu-dve utakmice, da debitujem".

Iliev se nadovezao, dirnut Birmančevićevim izlaganjem.

"Izuzetno sam ponosan. On će biti sigurno veliki igrač Partizana i voleo bih da se sva deca iz naše omladinske škole ugledaju na njega i da na ovaj način shvate i Partizan i tu emociju. Dirnut sam njegovim rečima. Što se tiče ugovora, prema pravilniku je da potpiše maksimum od tri godine i ne sumnjam u kvalitet i ljudskost Birminu i njegove porodice, kao i u to da nikakav problem u budućnosti neće nastati između kluba i njega"

VLAHOVIĆ PRE GODINU DANA BIO PIONIR

Tokom promocije Dušana Vlahovića, Iliev je rekao da se radi o još jednom biseru omladinskog pogona crno-belih. Objasnio je da se radi o najmlađem profesionalcu u istoriji kluba.

O kakvom je talentu reč pokazuje i podatak da je za godinu dana stigao od konkurencije pionira do seniorskog dresa sa brojem "devet".

"Predstavljam Ducu, najmlađeg u istoriji profesionalnog igrača. Ne bih previše lepih reči rekao, da ne bi poleteo, ali i neće, jer znam njegov karakter, koji je pobednički i dolikuje Partizanu. Osvrnuo bih se samo na jednu činjenicu, da ovim ugovorom pokažemo našoj javnosti način i ozbiljnost ove uprave, kako se vodi klub"

"Duca je imao ugovor na još dve godine i izrazio bih zahvalnost njemu i njegovim roditeljima što imaju veru u Partizan i ljude koji vode klub. Bez pogovora su prihvatili sve predloge novog ugovora i pokazali svojim primerom da je Partizan iznad svih. Još jednom veliko hvala, a Duci da pokaže zašto mu je klub dodelio broj '9'", rekao je Iliev.

Vlahović je, kao i Birmančević, veoma zahvalan na pruženoj šansi. Takođe je potpisao (tačnije revidirao prošli) ugovor na tri godine.

"Hvala klubu, šefu stručnog štaba što mi je pružio poverenje. Potrudiću se da to poverenje uzvratim. Takođe, izražavam zahvalnost i kapitenu Saši Iliću, koji nas je prihvatio fenomenalno, predstavio nas saigračima i uvek nam bio tu kad je bilo važno. Hvala omladinskoj školi, mojoj generaciji 2000. godišta, sa kojima sam bio šampion. Bez tih saigrača ne bih bio ovde i nadam se da će nam se većina pridružiti što pre", rekao je mladi napadač.

Iliev je kratko dodao, uz osmeh:

"Ja bih voleo da i na terenu bude ovakav".

Upitan kakve su mu ambicije za predstojeće proleće, Vlahović nije hteo da se razmeće velikim rečima. Ako bi debitivao u narednih mesec dana, postao bi novi rekorder kluba.

"Spreman sam. 'Devetka' mi nije teret, već podstrek da radim još jače i da dajem 200 odsto mogućnosti na utakmicama. Svestan sam ko je sve nosio ovaj dres pre mene. Ne opterećujem se time koliko ću igrati. Moje je da radim i da slušam šefa, a na njemu je da odluči kada će me pustiti da igram. Ne opterećujem se time da li ću igrati protiv OFK Beograda. Na šefu je da to odluči".

Komentari / 0

Ostavite komentar