Kreće rukometna NBA liga?!

Ova liga namjerava da preuzme primat od Lige šampiona, Evropske rukometne federacije (EHF), a bila bi uređena po konceptu američke NBA lige.

Ostali sportovi 15.02.2016 | 19:00
Kreće rukometna NBA liga?!

Vijest da bi se uskoro mogla formirati nova Premijer liga u rukometu, unijela je pometnju u ovom sportu, tokom nedavno održanog Evropskog prvenstva u Poljskoj. Ova liga namjerava da preuzme primat od Lige šampiona, Evropske rukometne federacije (EHF), a bila bi uređena po konceptu američke NBA lige.

Jedan od osnivača je agent za igrače i savjetnik Volfgang Gutščov, direktor i predsjednik Upavnog odbora privatne kompanije Premier League Handball, čije je sjedište u Cirihu.

„Iako nije bilo nikakvog službenog poziva klubovima da se priključe Prermijer ligi, niti je start takmičenja planiran prije sezone 2018./19., reakcije su nevjerovatne i već smo postali tema žestokih debata. Ono što je nama važno jeste da je interes veliki. Danski privrednik Jesper Nilsen obavijestio me je da će samo za Premijer ligu oformiti novi klub u Kopenhagenu“, kaže Gutščov u razgovoru za internet stranicu handball-world i nastavlja:

„S obzirom da trenutno postoji nekoliko vrhunskih timova, realan broj za prvu sezonu naše lige je 12 klubova. Ako bude više klubova koji ispune rigorozne uslove nećemo imati ništa protiv proširenja. Cilj nam je da rukomet iz provincije preselimo u svjetske metropole i od njega napravimo svjetski popularan sport. Ne želimo da igraju samo klubovi iz Evrope, nego i iz Južne Amerike, Azije i ostalih kontinenata.“

Naravno, Gutščov je svjestan da je pred njim i njegovim timom težak posao, jer će kalendar Premijer lige trebati da uskladi sa međunarodnim kalendarom u kojem su osim klupskih i reprezentativna takmičenja. Ipak, uvjeren je da će uspjeti i da će od rukometa stvoriti mnogo popularniji sport, nego što je to sada slučaj. U planu su i određene izmjene rukometnih pravila, kako bi se otklonila mogućnost manipulacije sa sudijskim odlukama, što često narušava ugled rukometa u svijetu.

Premijer liga bi, prema riječima Gutščova, bila mnogo profitabilnije takmičenje od konzervativne Lige šampiona u kojoj su novčane nagrade za klubove učesnike, u odnosu na troškove, mizerne.

Komentari / 0

Ostavite komentar