"Bijača" puštena u saobraćaj

Granični prelaz "Bijača" kod LJubuškog danas je svečano pušten u rad, nakon završetka treće i posljednje faze radova na njegovoj izgradnji.

Bosna i Hercegovina 12.02.2016 | 16:30
"Bijača" puštena u saobraćaj

Šef Kooperacija Delegacije EU Melvin Asin predao je prelaz "Bijača", u ime EU, na upotrebu ministru finansija i trezora BiH Vjekoslavu Bevandi, koji je i predsjedavajući Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH, i direktoru UIO Miri DŽakuli, saopšteno je iz UIO BiH.

Granični prelazi "Bijača" i "Gradiška" su prelazi sa potpunim inspekcijskim nadzorom, takozvani BIP.

Iz UIO podsjećaju da se izgradnja graničnog prelaza "Bijača" odvijala u tri faze, od čega su prvu fazu izvodile "Autoceste" Federacije BiH, a drugu fazu izvodila je UIO, te je ta faza finansirana iz budžeta BiH sa osam miliona KM.

Treću fazu izgradnje prelaza "Bijača" finansirala je EU u iznosu od pet miliona evra iz IPA fondova.

"U potpunosti završen granični prelaz `Bijača` predstavlja objekat koji je urađen po svim standardima Evropske unije i jedan je od najmodernijih objekata ovog tipa u regionu", navodi se u saopštenju.

Ukupno postoji 18 traka, devet za ulaz i devet za izlaz iz BiH. U okviru prelaza nalaze se centralna zgrada za potrebe carinske službe UIO i Granične policije BiH, zgrada za carinike i granične policajce nadležne za robni promet, te objekti za detaljan pregled vozila, za smještaj inspekcija i za smještaj službenika Kancelarije za veterinarstvo BiH.

Na novosagrađenom prelazu nalaze se i prateći objekti kao što su agregatska-stanica, trafo-stanica, te sanitarni čvorovi za putnike i korisnike carinskog terminala. Prelaz ima nadstrešnicu ukupne površine 5.000 metara kvadratnih.

Od osnivanja UIO, EU je u izgradnju graničnih prelaza u BiH ukupno investirala 35,5 miliona evra.

Osim graničnog prelaza "Bijača", sredstvima EU izgrađeni su i prelazi "Rača", "Izačić", "Gradina", "Orašje", "Kamensko", "Klobuk", "Zupci", "Šamac" i "Karakaj".

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Михаило Микић

13.02.2016 06:27

Морам да упита СРБе светри три вјере и оне без вјере зашто џабе правите граничне прелазе и паре трошити када ћете једног дана бити у ЕУ У којој гранични прелази не постоје!?

ODGOVORITE
Name

Re

13.02.2016 08:34

Zato sto glupi Srbin,cast ostalim Srbima,ne konta da ce biti ulazak Bih u Eu za mozda 20 g