Nevjerovatni uspon jednog od najmoćnijih direktora svijeta

Glavni izvršni direktor kompanije “Gugl” Sundar Pičaj upravo je dobio akcije kompanije u vrednosti od 183 miliona dolara, koje će mu biti isplaćene u naredne četiri godine.

Zanimljivosti 12.02.2016 | 09:00
Nevjerovatni uspon jednog od najmoćnijih direktora svijeta

Kako prenosi “Blumberg”, ovo je najveća isplata koju je “Gugl” odobrio nekom rukovodiocu.

Iako je Lari Pejdž i dalje glavni izvršni direktor kompanije “Alfabet”, matične kuće kompanije “Gugl”, Pičaj ima veoma odgovoran zadatak da održi efikasnost poslovanja i profit kompanije.

Ko je Pičaj i kako je dospeo do toga da obavlja jedan od najvažnijih poslova u jednoj od najznačajnijih kompanija na svetu?

Rođen je u Čenaju (Indija). Otac mu je bio elektroinženjer, a majka stenografkinja. Nisu bili imućni i Sundar i njegov brat su zajedno spavali u dnevnoj sobi dvosobnog stana.

Od malih nogu je lako pamtio brojeve. Roditelji su primetili da ume da izdeklamuje svaki telefonski broj koji je ikada okrenuo.

Kada je došao u Ameriku, nije mogao da veruje koliko je sve skupo

Pošto se zainteresovao za kompjutere - prvi softver program koji je napravio bila je igra šaha - upisao je studije metalurškog inženjeringa na Indijskom tehnološkom institutu Haragpur. Bio je odličan student, što mu je donelo stipendiju za Univerzitet Stanford.

Preseljenje u Kaliforniju označilo je veliki napredak. “Tehnologija me je oduvek privlačila i tokom odrastanja sam maštao da radim u Silicijumskoj dolini”, izjavio je nedavno Pičaj.

Kada je došao u Ameriku, nije mogao da veruje koliko je sve skupo. Običan ranac koštao je 60 dolara! Nedostajala mu je i Andžali, njegova devojka. Venčali su se i dobili sina i ćerku.

Na “Stanfordu” je stekao master diplomu, a na fakultetu za menadžment “Vorton” Univerziteta Pensilvanije master diplomu poslovnog upravljanja (MBA). Pre nego što je prešao u “Gugl” radio je u kompanijama “Applied Materials” i “McKinsey & Co.”

Na razgovor za posao u “Googleplex” došao je prvog aprila 2004, istog dana kada je lansiran i Gmail. Pičaj je tada radio na Guglovoj liniji alatki za pretraživanje (Toolbar).

Taj proizvod će biti veoma značajan 2006. godine, kada je “Majkrosoft” napravio “Bing”, novi pretraživač za Internet Explorer i time ugrozio “Gugl”. Pičaj je bio među onima koji su ubedili proizvođače računara da unapred instaliraju Toolbar na svojim uređajima kako bi ublažio posledice te promene.

Isti problem uticao je na jedno od njegovih prvih dostignuća: ubedio je osnivače Larija Pejdža i Sergeja Brina da “Gugl” treba da napravi sopstveni pretraživač. Tako je nastao “Chrome”, danas najčešće korišćeni pretraživač.

Pičaj je kao rukovodilac uvek bio omiljen i više su ga zanimali rezultati nego isticanje. Svojim stavom: “suština ispred stila” privukao je pažnju i poverena mu je veća odgovornost.

Jedno od najvećih dostignuća za koja je zaslužan bio je Android One, rezultat “Guglove” incijative za proizvodnju povoljnih pametnih telefona za “sledećih 5 milijardi” ljudi koji će se povezati na internet.

Takođe važan trenutak u njegovom napredovanju na lestivici karijere: ključna uloga u kupovini kompanije “Nest”, proizvođača pametnih termostata, za 3,2 milijarde dolara 2014. godine.

Pičaj stoji i iza operativnog sistema “Chrome OS” koji se koristi u “Guglovim” povoljnim laptopovima “Chromebook”.

Ostao je lojalan kompaniji “Gugl”, iako mu je “Tviter” više puta nudio visoke položaje.

Lariju Pejdžu je često služio kao neka vrsta “prevodioca”: umeo je da razume njegove vizije i da ih prenese timovima.

 

Taj talenat i uspeh koji je ostvario proizvodima kao što su Chrome, Apps i Android, doneli su mu sledeće veliko unapređenje krajem 2014, kada ga je Pejdž zadužio za gotovo sve proizvodne oblasti kompanije, uključujući i pretragu, mape, Google+, trgovinu i reklame, kao i infrastrukturu.

“Sundar ima izvanredan dar da predvidi stvari i mobiliše timove za izuzetno značajne projekte”, napisao je Lari Pejdž u dokumentu u kome je najavio Pičajevo unapređenje. “Često se slažemo po pitanju proizvoda, zbog čega je on savršen kandidat za ovu funkciju.”

Zbog toga nije ni čudo što je Pičaju prilikom korporativnog restruktruiranja, nepunih godinu dana kasnije, poverena uloga direktora Gugla.

Iako je povučen, Pičaj spremno govori o stvarima u koje veruje. Nakon nekih komentara Donalda Trampa o imigraciji, javno je izneo svoje stavove: “Ne dozvolimo da strah uništi naše vrednosti. Moramo podržati muslimanske i druge manjinske zajednice u SAD i širom sveta.”

 Mada ne koristi Instagram i retko postuje tvitove, poslednjih godina je prilično aktivan na Google+. Zahvaljujući tome, možemo nešto više saznati o njemu.

Između ostalog, i to da se divi ljudima kao što su Nelson Mandela, Entoni Šadid, Denis Riči, Vangari Mataj, Džon Mekarti i Aron Svorc, da voli kriket i igricu Flappy Bird, autora Donga Ngujena.

U domovini Pičaja doživljavaju kao heroja. “Učinili ste ono o čemu svako sanja”, rekao je novinar Harša Bogle, koji ga je intervjuisao.

Uprkos meteorskom usponu, sačuvao je skromnost: “Uvek je dobro raditi s ljudima koji doprinose da se osećate nesigurno. Zbog toga se konstantno trudite da pomerate sopstvene granice.”

Blic

Komentari / 0

Ostavite komentar