Video: 2007. godine, Lejkersi nudili Brajanta za Džejmsa!

Kobi Brajant i Lebron Džejms su prethodnih osam sezona bili učesnici NBA finala, ali se najbolji igrači ovog veka nijednom nisu međusobno borili za trofej.

Košarka 12.02.2016 | 18:20
Video: 2007. godine, Lejkersi nudili Brajanta za Džejmsa!

U sredu uveče su imali poslednji okršaj u Klivlendu, a definitivni oproštaj jedan od drugog će imati u martu u Los Anđelesu.

S obzirom da Brajant igra svoju poslednju sezonu u karijeri, često se postavlja pitanje: Šta bi bilo da je...? U centru pažnje trenutno je 2007. godina.

Tog leta Brajant je imao 28 godina, bio je u naponu snage, a iza sebe je imao sezonu od 32 poena u proseku i šut iz igre 46%. Imao je tri titule i ispred sebe prvu MVP sezonu.

Međutim, tri sezone u nizu Lejkersi su bili bez titule, od odlaska Šelika O'Nila, a Brajant je u ugovoru imao još dve godine.

"U tom trenutku, Lejkersi su morali da urade nešto. Gubio sam veru u ono što rade. Izađeš na parket, postigneš 40, 50 poena, napuniš tribine, držali plate na minimumu, povećavali prihode. Morao sam da osvojim titulu bez Šeka, morali smo nešto da promenimo", podsetio se Brajant tog perioda.

Njegovo insistiranje na promeni u medijima se reflektovalo najavom očekivanog "supertrejda".

Lebron Džejms je imao 22 godine, predvodio je tim ograničenog talenta do finala koje je izgubio od San Antonija. Prosečno je beležio 25 poena uz po 8 skokova i asistencija u plej-ofu, a u finalu Istoka ubacio je 48 poena Detroitu, od toga je 29 bilo poslednjih 30 poena svog tima.

To je bilo dve godine pre nego što je prvi put postao MVP, u ugovoru je imao još tri sezone, odlučan da sledeći put kada stigne do velikog finala bude bolji.

Bio je to savršen trenutak, najbolji igrač u ligi je tražio promenu, a ako bi ta promena značila trejd, jedino logično rešenje bio bi drugi najbolji igrač lige, a to je bio upravo Džejms.

Prema nekoliko izvora, Lejkersi su prošli kroz nekoliko opcija, i na kraju pozvali Kavalirse. Da li je Džejms dostupan za potencijalni trejd za Brajanta?

To će u Klivlendu zauvek zapamtiti, bio je to jedini poziv koji su dobili u vezi sa ponudom za Džejmsa. Smatrao se aptolutno nedodirljivim, ali i Brajant je do tog trenutka važio za isto.

Čak i 2003. kada su Kavalirsi dobili na lutriji prvog pika, niko nije poslao ponudu snova za prvi izbor, Džejmsa.

"Verujem u to. Ako ponudiš jednu veliku ribu, moraš da dobiješ drugu", prokomentarisao je Džejms navodni plan Lejkersa.

Međutim, zaistao je bio nedodirljiv, Kavalirsi su Lejkersima poslali kontraponudu, nudili su drugi paket za Brajanta kako bi pokušali da spoje dvojicu najboljih u ligi. Lejkersi nisu bili zainteresovani.

"Nikad ne bih to dozvolio. Nikad! Trejd u Klivlend? Nikad! To nije bio jedan od timova na mojoj potencijalnoj listi, tu su bili samo Čikago, San Antonio i Finiks", rekao je Brajant koji je u ugovoru imao klauzulu o odobravanju potencijalnog trejda iz Lejkersa.

Zbog toga su se "jezeraši" okrenuli Bulsima, dogovorili posao, ali je Brajant uložio veto jer nije želeo Luola Denga.

To je ostavilo generalnog menadžera Miča Kapčaka u nezavidnom položaju, nije više imao opcija za Brajanta, a morao je da vrati Lejkerse u borbu za titulu. Na kraju je pozvao Detroit Pistonse i Džoa Dumarsa. Veruje se da su Pistonsi nudili Ripa Hamiltona i Tejšona Prinsa, uz još nekoliko igrača, vlasnik Lejkersa Džeri Bas je to javio Brajantu, ali je opet usledio negativan odgovor, ni Pistonsi nisu bili dovoljno dobri za Kobija.

Na kraju, Lejkersi su doveli Paua Gasola i usledila su tri uzastopna finala, od kojih su "jezeraši" dobili dva. Kavalirsi su takođe napravili niz trejdova, dobili su 60 utakmica u sledeće dve sezone, ali nisu uspeli da se domognu finala.

Ukoliko Lejkersi ne naprave šokantnu seriju pobeda nakon Ol-star vikenda, Brajant će otiću u penziju, a ljubitelji košarke će ostati uskraćeni za duel Brajnta i Džejmsa, dvojice najboljih u poslednjih 15 godina, u velikom NBA finalu.

A šta bi bilo da je...?

Komentari / 0

Ostavite komentar