FIBA - Evroliga: Zakuvava se...!

Španska "Marka" o ultimatumima krovne košarkaške organizacije i Đordija Bertomeua.

Košarka 12.02.2016 | 17:40
FIBA - Evroliga: Zakuvava se...!

Buduća podela evropske klupske košarke još nije definisana, ali se iz dana u dan naziru konture budućih ili reformisanih takmičenja.

Proses koji mesecima traje, očekivano, donosi sa sobom i određene pritiske - o kojima je u četvrtak pisala "Marka".

Taj list otkrio je dva ultimatuma, oba upućena španskim klubovima.

Prema tom izvoru, prvi čovek Evrolige Đordi Bertomeu tražio je od španskih vlasnika "A" licence - Reala, Barselone i Laboral Kuće, da sledeće sezone zabrane svojim igračima nastupe za reprezentaciju u takozvanim "prozorima", tokom kojih će nacionalni timovi igrati zvanične utakmice.

Nije objašnjeno da li je Španac predočio taj uslov svim vlasnicima "A" licence i da li će to zahtevati od preostalih pet, uključujući i osvajača Evrokupa, koji će tek biti priključeni tom takmičenju.

Nedugo nakon tog zahteva Bertomeua, reagovala je i FIBA, koja je jasno poručila španskim klubovima:

"Evropska kuća košarke zapretila je Španiji isključenjem iz međunarodnih takmičenja ako njeni evroligaški klubovi Real, Barselona i Laboral Kuća ne dozvole igračima da se odazovu pozivima selektora tokom sezona", objašnjeno je.

U komplikovanoj situaciji je i najjača španska liga Endesa, koja je bila jedna od četiri (uz VTB, ABA i Bundes ligu) koje ove nedelje nisu pristale da potpišu predugovor sa FIBA Ligom šampiona i da time praktično obavežu sve klubove osim navedena tri da nastupaju isključivo u takmičenjima pod okriljem FIBA.

Komentari / 0

Ostavite komentar