Građani Modriče uputili pismo Dodiku

Akcionari Rafinerije ulja "Modriča" i građani Modriče uputili su otvoreno pismo predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku koje vam u nastavku prenosimo u cjelosti.

Republika Srpska 11.02.2016 | 12:15
Građani Modriče uputili pismo Dodiku

Otvoreno pismo Miloradu Dodiku,

Naputanji političkog uspinjanja, od poslanika BiH, biznismena u ratnom vihoru, do gromadne figure predsjednika, važnapotpora Ti je bila Rafinerija ulja Modriča. Da bi se domogao vrha vlasti, slatkorečivo si nam obećavao evropske plate, budućnost i našoj djeci, prosperitet Modriči i Republici Srpskoj, ako se proda Rafinerija i još nekoliko strateških preduzeća. Centralni dio Tvoje predizborne patriotske agitacije svakako je bila „priča" o malim i srednjim preduzećima, kao budućnosti privrednog i svakognapretka.

Danas Ti se pripisuje uloga glavnog zagovornika grozne ideološke podvale građanima Republike Srpske – da nam ne trebaju velika preduzeća, kakva imaju i manji narodi, recimo, Slovenci, koji su takođe preživjeli tranziciju, ali sačuvali Gorenje, a vrijedni Nijemci imaju Mercedes, Japanci Tojotu itd. Scenarij je realizovan: Rafinerija prodana, pri čemu ugovori o novim vlasnicima imaju tretman državne tajne. Od toga je profitirala samo mala grupa pojedinaca u samoj Rafineriji, ali vjerovatno grupe izvan, neuporedivo više. Poljoprivredno dobro „Petar Mrkonjić" je dato pod koncesiju - Talijanu, a Modričani postali svjesni i te ekonomske štete, kada su uvidjeli da mladi agronomi, voćari, veterinari itd. Besciljno „bauljaju" u potrazi za poslom, koje je svojevremeno bilo stjecište tih kadrova.

U Modriči su danas i babe svjesne da smo kolonija drugih. Sva industrija je uništena, neproizvodimo ni čačkalice. Pšenicu i Prolom vodu kupujemo iz Srbije a bijeli luk, iz daleke Kine. Upućeni kažu da su to rezultati Tvoje patriotske izborne „strategije" o malim i srednjim preduzećima, - kao „svijetloj budućnosti naroda" koju si upravo Ti servirao, a neupućeni narod prihvatio, ne pitajući prethodno umne ljude kako ćemo opstati u konkurentskoj borbi sa velikim narodima i krupnim kompanijama, suprotstavljajući se isključivo dućanima i preduzećima patuljcima, statusa doo. Od uvoza, -i sam dobro znaš, rastu samo džepovi uvoznika.

Danas je Rafinerija ulja samo sjenka nekadašnje. Iako se u registru vodi kao AD, pretvorena je statusno u klasičan pogon, da apsurd bude veći –gigant podređen firmi (Optima Grupa), statusa doo. Svakim danom je bilansno siromašnija, sa kumulativnim gubicima od 55 mio. KM, gubi tržište, otpušta radnike itd. Čarobna formula, čijom primjenom se generiše takvo stanje je ugovorni odnoc između Rafinerije -„Izvršioca" i Optime - „Naručioca" (piramidalne firme). Po klauzuli o „izvršnoj preradi" sirovina, ugrađenoj u sporni ugovor, Optima ima status i dobavljača i kupca. Rafinerija naplaćuje samo uslugu prerade sirovine, u industriji konfekcije poznato kao „lohn" poslovi. Zato dividendama akcionara nema ni traga, jer se na taj način isisava i umjesto dobiti, knjiži se gubitak. Jednostavno, klasični recept koji koriste multinacionalne kompanije u kolonijama širom Afrike, Azije itd.

Apsurdi se, međutim, umnožavaju. Na svjetlost dana se pojavio i novi ugovor između Rafinerije i privatne strane firme, o uslužnoj ishrani zaposlenih. Poslije više decenija rada, ispostavilo se da kupus, pasulj i sl. Zaposlenim u buduće treba da pripremaju stranci jer Srpkinje Milica, Petra i ostale – to ne umiju. Ciljana „meta" i ove „genijalne ideje" je značajan godišnji prihod, umjesto domicilnoj firmi, treba da se se seli iz Republike Srpske.

Kaži nam, u kojoj evropskoj firmi „uslužnu" ishranu zaposlenih vrše stranci, a ne domicilna pravna i/ili fizička lica? Zaista, normalan čovjek da se raspameti?

U potrazi za objašnjenjem stanja u Rafineriji, obraćali smo se učenim ljudima i pitali ih šta znače pojmovi kao, npr., klauzula o uslužnoj preradi, transferne cijene i piramidalna firma. Vjerovao ili ne, niko neće, neumije ili se boji da nam rastumači ove pojmove. O ovome, kao riba u vodi, ćuti i direktor Poreske Uprave RS, iako zna da se na ovaj način „isisava" obrtni kapital, i još važnije – prikriva porez na dobit, a naftna privreda svuda u svijetu donosi profite, a ne gubitke, kao u nesretnoj Republici Srpskoj.

Predsjedniče, helikopterom često ideš u Srbiju i svaki put prelijećeš i Rafineriju. Molimo Te, spusti se, samo 100 metara niže, u naš krug. Objasni nam šta se to kod nas dešava, ako već nemaš vremena da se družiš s nama. Ne ulazimo u nagađanja koliko se, kao prva ličnost, osjećaš odgovornim za svoje (ne)činjenje prema građanima Republike Srpske. Nama si, međutim, nesumnjivo dužan da objasniš do koje granice idu naša poniženja, jer si upravoTi, a ne mi, prodao Rafineriju. Bilo bi, inače, ružno da nas sada izbjegavaš.

Stavljanjem potpisa na prodaju, imao si samo jedan cilj-količinu novca. Prodajući Rafineriju, zaboravio si, da prodaješ i njen, decenijama stican imidž, tržište BiH i (Balkana), i konačno–prodaješ „živeduše"-nas radnike i našu budućnost pod izgovorom da će nam svima biti bolje. Sada izjavljuješ da su Zakon o privatizaciji državnog kapitala iz 1998. godine nametnuli stranci i da Ti lično zbog kriminalne privatizacije ne snosiš odgovornost. Ako je to tako zašto ne promijeniš taj zakon i spasiš od propasti 30-tak preduzeća koja još uvijek do kraja nisu opljačkana. Ostvarujući kratkoročnu korist, - kažu upućeni, napravio si neizmjerljivu, dugoročnu ekonomsku štetu, samo sa odloženim dejstvom, koju tek sada prepoznajemo.

U slučaju i Rafinerije i Poljoprivrednog dobra „Petar Mrkonjić", da ne nabrajamo više, ljudi sa skromnim znanjem prepoznaju radnje opisane u Krivičnom zakonu.

Zato je ovo pismo javno. Pravila lijepog ponašanja nalažu da se na javno pismo, javno i odgovori. Gospodine predsjedniče, nadamo se da naše glavobolje, ni Tebi, ni Tvom okruženju, ne predstavljaju nepremostivu prepreku da ih otkloniš, jer zato u stručnom štabu vjerovatno i imaš 17 savjetnika.
Radi kako znaš, sopstvene greške otklanjaj, samo nas spašavaj.

Februar, 2016. godine

AKCIONARI RAFINERIJE ULjA „MODRIČA" i GRAĐANI MODRIČE.

NAPOMENA: Akcionari i građani pokrenuli su inicijativu predsjednicima klubova političkih stranaka u SO Modriča da skupština razmatra stanje u Rafineriji ulja Modriča.

Kao što Vam je poznato, u Opštini Modriča vlast ima SNSD, a pomenuta inicijativa je ignorisana.

Komentari / 35

Ostavite komentar
Name

sasars

11.02.2016 11:29

Milorad dodik i njegove horde zla su nešto najcrnje što nam se desilo otkad postoje Srbi zapadno od drine.... A da li su mladen ivanic, mladen bosic, darko babalj, ognjen tadic......mnogo bolji???

ODGOVORITE
Name

Al se nekad dobro jelo!

11.02.2016 13:33

S Dodikom i njegovom bandom, ne može se porediti niko i nijedna druga.

Name

Ris

11.02.2016 20:37

Sva ona druga bagra je bila na vlasti i samo nisu uspjeli rafineriju da raskopaju jer su radnici stali na ulazu sa pokojnim M.Jelicem i nisu dozvolili ,ja neznam ko je ovo pisao pismo i mislim da nije uredu.Ona bagra pre sve donacije je pokupila od graadjana sto su trebali dobiti ,to je ziva istina.

Name

PD

13.02.2016 07:02

A se ocekivalo od jednog neukog covjeka kao sto je gosp. Dodik?

Name

modricanin

13.02.2016 15:57

Re Ris: Je li i pokojni Jelić bio sa tom 'bagrom' 13-14 godina? Kako je on zaradio bogatstvo?

Name

Pero Simić

11.02.2016 11:57

I meni je obećao da ću biti direktor RTRS...pa šta

ODGOVORITE
Name

bosanko

11.02.2016 13:41

Pa sta hocete vlast ima SNSD jer ste vi tako glasali hahahaha sad uzivajte

ODGOVORITE
Name

VESO

11.02.2016 13:51

Zašto niste izašli na ulice ili istjerali sve opštinske odbornike iz Modriče. Prvo istjerajte direktore iz rafinerije. PITAM VAS DA LI U REPUBLICI SRPSKOJ IMA SRBIN KOJI ĆE VLADATI POŠTENO?????

ODGOVORITE
Name

teh.visak

11.02.2016 14:47

I ja sam jedna od radnika Rafinerija ulja Modrica i sa 35 god staza sam tehnoloski visak.Pitam Dodika jeli mo to uspjesna privatizasija gdje prije privatizacije bilo 600 radnika a sada400.U ovoj firmi domaci(radnici) se otpustaju a oni koji su dosli posle rata oni su podobni i data im je sva vlas da oni odlucuju koga ce poslati kuci jer su oni polji podanici i ulizice ovim Rusima koji su sad Rafineriji koji su dosli sa ciljem da sto vise otpuste radnika.Otpustili sve radnike na bolovanju,tako dasad i kad su bolesni nesmiju na bolovanje.Radnici nesmiju progovoriti,opsti je mobing a na to svo rukovodstvo cutii bori se za sebe.Moj primjer kao teh.visak gdje je moj sef i.o upraznjeno 2 radna mjesta a nije mi dao zato sto sam mu se suprostavila zbog nekih stvari,i gje sam rekla da je ostavio svoje lhubimice i one koji mu cute a radi sta hoce,a da je zlo jos vece direktor je upoznat sa tim i na to cuti.Da su se radnici digli na vrijeme pa sve ovo istjerali nesto se moglo, a sada niko nista nesmije jer se boje za poso.Preminerka se stalno hvalu povecana zaposlenost dami je samo znati gdje ,asvaki dan pljuste otkazi.

ODGOVORITE
Name

Lajkovačka pruga

11.02.2016 17:53

Možda ste zakasnili da mu se obratite.

ODGOVORITE
Name

modricanin

11.02.2016 19:42

Rafinerija je za ove zadnje 24 godine iznedrila dvadesetak miliionera i par multimilionera.

ODGOVORITE
Name

Tuzla

11.02.2016 20:21

Eto vam vasi Rusi u rafineriji Modrica.sve kriminalci i lopovi kao i vrh rs-a

ODGOVORITE
Name

raf naf

13.02.2016 21:38

sta kazes za nas onaj nedretnik Rikun dodje sirotinja sve naplati provizije od izvodjaca zaradi milijone lopov i on vodi neku politiku bezbjednodt.Ukrade i zvjezdu sa neba.glumi pred nasim policijom da je podtrn a on lopov.Prodaje nafgu iz Rafinerije u bacvama sebi u dzep.Zena nosi dijamante i pedeset hiljada bunde a dosla ko klosarka u Brod.Sto se neispita njegovo bogastbo koliko je iz Slovenije prenio EURA kuda hodaju kako bahato trose pare.Placeno Simensu 9000000 roba nije stigla.Novu instalaciju kidaju postavljaju drugu za pranje para.Regres od Moskve odobren 1200 km on naredjuje 800 da se radnicima isplate razliku sebi u dzep na tada 1400 radika pa vidite kolilo a sada nas ima.oko 700 sve su otpustili i ide ponovo ovih dana 150 vani viska radni.Rikun se hvali ovo je.moje otvsra pumpu u Bajnoj Luci samo.lijepi naljepnicu i ispade on je sagradio.Nevidjeni lopovluk i kriminsl je od.strane rusa.Posaljite poresku pa da se vidi jadna nam majka sta rade i kako kradu.Kako gubitak rafinerije ako.se dnevno po 5o cisterni proda goriva po 25 tona pa vidite koliko trba da ima.koristi drzava a ljeti i po 100 za 24 sata koje su.tu pare Lazu i narod radnike drzavu a uzimaju sebi u dzepove.Sta raditi i ovaj jad negledati Mozak svega je kriminalac Rikun a laze nasu policiju da je neko i nesto on obicni penzijoner sa 320 eura

Name

Zis

11.02.2016 20:58

Danas na rafinerijinom parkingu manje auta nego prije rata???Mislim na parking za zaposlene.

ODGOVORITE
Name

Nezadovoljan radnik

11.02.2016 22:24

Ljudi divimo ustanak isteraju ovo rusko smene iz rafinerije. Narode počeli smo glave a oni nam daju otkaze iz dana u dan prvo treba smije iti zlatna talasima predsednika sindikata u rafinerije ulja modrica koji je njihov covek a onda ovaj ruski sajam isterati iz rafinerije i početi sa njom sami da upravlja o narode ustanak sto prije

Name

Modričanin

12.02.2016 12:29

Neka je Peri Dugiću dobro, sada se profesorski smije na fakultetu sa otpremninom koliko inženjer zaradi plate za 6 godina. Saučesnik Rusa u svemu ovome, dokaz za to je da samo njegovu familiju do devetog koljena koju je zaposlio u Rafineriji niko ne smije da dira.

ODGOVORITE
Name

Bumerng

13.02.2016 14:40

Kako god je uništio nas, nek mu se tako vrati u njegovoj kući. Mada, mi od toga nemamo ništa.

ODGOVORITE
Name

pravi Modricanin

13.02.2016 15:07

pa zar jos postoji to poljeprivredno dobro sto se spominje u tekstu ...kako znam na toj zemlji su nikle izbjeglicke kuce I svinjci koji smrde na kilometre ps doci ce vrijeme kad ce se postaviti pitanje ko je I kako dijelio tu zemlju.. a za rafineriju ....da ne pricam vidi se iz prilozenog

ODGOVORITE
Name

proslost

13.02.2016 16:30

Prosla su ona vremena kada su svakodnevno oni prelijepi kamioni iz Belgije i Holandije cekali pred ulazom u rafineriju.

ODGOVORITE
Name

drvar

13.02.2016 16:37

Da li bi mi dali da kosim travu u rafineri...trebam krmke ranit.

ODGOVORITE
Name

dusko

13.02.2016 21:48

lopov do lopova a najavi je Nikolaj Petrovic Rikun pokro izvodjace po Brodu sada krade u Optimi u nabavi glav.prodaju nafte a i zvjezdu na nebu da moze ukro bi.Glumi nevinasce smije.se a gleda te u ovi i laze On rastjeta sve ljude koji ga probale.da je uzeo lovu odma si teh.vidakStarac sa 68 godina razumije se u finsije.Diplomu ima samo osmogodisnju i dugi rad na brodu.Slagan izmislit to jr njegovo odlicje.

ODGOVORITE
Name

Novica

13.02.2016 21:58

dragi prijatelki i kod nas kao i kod vas su radnici otpusteni mozfa na prste preprojati inzinjere a to kod nas u Rafineriji u Brodu.je uradio Nikolaj Rikun sve da ga nemogu otkucati.kako krade i sta je ukrao Svi u Rafineriji pricaju sat od 15000 hiljada ko mu je kupio kao proviziju za posao namjesten.covjek nepismen nezna se potpisat ali zdipit lovu znaOn ima policiju i rade kako on kaze jer ih je sviju uzeo pod svone otktilje lsze na posten narod prijeti policijom.Zasto nrma poreske da ispita ove lopovluke pa Rafinerija je gora od Biraca od.banaka to su male mace u razliku od nas.I mi kao i vi u Modfivi imamo teske probleme a gdje i od koga ih traziti fa pomognu

ODGOVORITE
Name

re novica

13.02.2016 23:53

Pa vi volite bracu ruse...

Name

Haniste BL

13.02.2016 22:25

Vi ljudi trazite da vam on odgovori na ovo vase pismo.On je dobio pikslu za rafineriju,a za vas ga zabole.Crveni kmeri su tu na vlasti,samo vi glasajte.

ODGOVORITE
Name

Радник рафинерије

15.02.2016 07:26

Поштујемо ситне акционаре Рафинерије уља Модрича који су нам до прије неколико година били руководиоци односно директори. Знамо све њихове вриле и мане које смо добро осјетили на својој кожи. Један од њих свима нама добро знан који не заслужује ни да му се име помене, препознаће се сам, има приватну фирму више од петнаест година преко које је изнио на различите начине из рафинерије само он зна колико новца. Има пословну зграду у центру Модриче. Приликом одласка у пензију добио отпремнину од 50.000 КМ. Питамо се шта му треба још, можда да заснује нови радни однос и да настави по старом што му не би било тешко. Добро су нам познате његове методе руковођења засноване на терору и злостављању ради остварења своје користи. Не знамо како се то тада звало, а и до данас мишљења смо није нађен адекватан израз. Кажемо хвала ти немој се борити за раднике у рафинерији, довољно је било 40 година и превише, не поновило се. Радник рафинерије

ODGOVORITE
Name

cvijeta

15.02.2016 18:21

Banda nevidjena

Name

Nastavnik srpskog jezika

17.02.2016 15:59

Nije ni čudo što vas otpuštaju pa ovdje nema nijednog pismenog da zna dvije rečenice da sastavi.

ODGOVORITE
Name

Nastavnik srpskog jezika

17.02.2016 16:03

Nije ni čudo što vas otpuštaju pa ovdje nema nijednog pismenog da zna dvije rečenice da sastavi.

ODGOVORITE
Name

cvijeta

17.02.2016 16:52

Bas tako, u pravu ste nastavnice srpskog jezika

Name

Радник

18.02.2016 07:14

Једно од главних начела у организацији савременог привредног пословања је да сваки радник мора да заради своју плату. Код нас то многи још не схватају или неће да схвате. Многи људи су склони да користе изразе за које не знају право значење. Помислити, а камоли јавно рећи да се над радницима рафинерије спроводи мобиг и да су они преплашени је ноторна лаж. Ни један послодавац се неће одрећи доброг и квалитетног радника. Рафинерија уља Модрича као друштвено одговорна компанија поштује основна начела савременог пословања према свим својим радницима, као што су: редовна исплата личног дохотка, исплата регреса, обезбијеђен топли оброк, редовно спровођење систематских љекарских прегледа, испитивање опреме у складу са законском процедуром, захтијевање од радника да носе заштитну опрему и поштују мјере из области заштите на раду и заштите животне средине. Можда је то мобинг, можда је мобинг захтијевање од радника да носе радна одијела и заштитне шљемове. Што се свугдје у свијету подразумијева, код нас представља проблем. Треба гледати како ради сав нормалан свијет, а не правити проблем тамо гдје га реално нема. Рафинерија је била, данас је, а и биће здрава средина која представља жељу многих модричана да раде у њој.

ODGOVORITE
Name

Grupa radnika RUM

18.02.2016 21:00

Prije privatizacije Naftne industrije Republike Srpske u septembru 2007. godine Rafinerija nafte u Brodu dvije godine uopšte nije radila, na benzinske pumpe Petrola skoro da niko nije ni svraćao, a Rafinerija ulja Modriča je proizvodila gotove proizvode dok u pokretanje proizvodnje baznih ulja i parafina skoro da niko nije ni vjerovao čak je bilo prijedloga da se postrojenja demontiraju i prodaju kao otpadni metal. Nakon puštanja u pogon linije za proizvodnju baznih ulja i parafina u Rafineriji ulja Modriča skoro trideset godina nije bilo značajnije investicije u proces proizvodnje, a novac je negdje odlazio. Nakon privatizacije Naftne industrije od strane ruske kompanije Zarubežnjeft odnosno Neftegazinkor u toku 2008. godine pokrenuta je proizvodnja u Rafineriji nafte Brod, započela je rekonstrukcija benzinskih pumpi širom Republike Srpske koje postaju objekti u koje potrošači ponovo počinju da vjeruju. U Rafineriji ulja Modriča u periodu od septembra 2008. do februara 2009. godine izvršen je kapitalni remont postrojenja za proizvodnju baznih ulja i parafina i energetskih postrojenja na šta je investirano oko 6 miliona KM. Proizvodnja baznih ulja je pokrenuta u aprilu 2009. godine, a ubrzo nakon toga prve cisterne baznog ulja iz modričke rafinerije su krenule na tržište širom Evrope. U periodu od 2009. do 2014. godine na rekonstrukciju rezervoara, zamjenu cjevovoda, rekonstrukciju građevinskih objekata i modernizaciju proizvodnih postrojenja u cilju poboljšanja energetske efikasnosti i smanjenja negativnog uticaja na životnu sredinu investirano je oko 10 miliona KM. Izvršena je rekonstrukcija rezervoara čiji je skladišni kapacitet oko 82.500 tona, zamijenjeno je preko 50 km cjevovoda različitog prečnika, zamijenjena je kompletna termoizolacija, realizovan projekat pouzdanog snabdijevanja sirovom vodom, optimizovana potrošnja energije i mnogi drugi projekti koji su od manjeg ili većeg značaja za upravljanje proizvodnim procesom. U julu mjesecu 2015. godine pušteno je u pogon postrojenje za proizvodnju maziva – Novi Blending čiji je kapacitet 40.000 tona godišnje. Novi Blending predstavlja posljednju riječ tehnike u ovoj oblasti i to je najsavremenije postrojenje za proizvodnju maziva u regionu. Vrijednost investicije je iznosila nekoliko desetina miliona KM. Modrička rafinerija je jedna od rijetkih firmi u Bosni i Hercegovini koja veliku pažnju poklanja korišćenju obnovljivih izvora energije i zaštiti životne sredine tako da je u posljednje dvije godine puštena u pogon fotonaponska solarna elektrana od 100 kW i toplotna pumpa kojom se u značajnoj mjeri smanjuje potrošnja toplotne energije za grijanje građevinskih objekata. Vrijednost ove dvije investicije iznosi preko miliona KM. Ne smije se zaboraviti da su skoro sve radove u rafineriji izvodile domaće firme i jedan mali broj firmi iz zemalja u okruženju. Modrička rafinerija godišnje preradi oko 65.000 tona bazne uljne sirovine u toku godine koja se u obliku hidrokrekovanih baznih ulja i parafina plasira na tržište BiH, zemalja u regionu, ali i u zemlje Evropske Unije. Proizvodnja motornih i industrijskih ulja, mazivih masti, funkcionalnih tečnosti do privatizacije iznosila je na godišnjem nivou do 12.000 tona, a nakon privatizacije ima trend povećanja i sada se kreće preko 15.000 tona godišnje. Svi znamo da je još uvijek ekonmska kriza i recesija i da su privrede mnogo jače od naše u problemu, da su velike turbulencije cijena nafte na svjetskom tržištu i da su zaustavljene mnoge investicije što nije slučaj sa modričkom rafinerijom. Ne treba mnogo razmišljati da bi se došlo do zaključka da se značajna finansijska sredstva investiraju u opremu i postrojenja koja ostaju u Modriči, kao i da je veliki broj domaćih privrednih društava angažovan u rafineriji prilikom izvođenja radova. Sa ovim načinom rada ovaj privredni subjekat ima svijetlu budućnost.

ODGOVORITE
Name

Mjesec

18.02.2016 21:54

Gdje su vam te silne pare od proizvodnje Baznih ulja,i odakle vam onda toliki gubici?Ako vam je ta proizvodnja donijela toliku korist zasto otpustiste radnike?Po vasoj prici vama cvijetaju ruze a akoje tako dobra situacija kako vi pisete nevidim razlog zasto otpustate radnike.Mozete vi pisati sta zelite a zna se koliko je radnika otpustenou Modrici i Brodu.zasto nekazete koliko vam je radnika samo dalo otkaz,a da im je bilo tako lijepo kako vi pisete vjerovatno nebi otisli.Bazna ulja su radila i prije rata ali konstntno a ne kao sada 1mjes. radi pa 2-3mjes. neradi i tako to ide. Dok su radili konstantno od cisterni nisi mogao proci, a radnici su imali dobre plate ,a koliko vam sad imaju plate?Vecina nema ni prosjek republike i vi cete nesto da pricate .Ima grupa ljudi (rukovodilaca)koji imaju dobre plate i oni ovo i pisu kako je sve ekstra.Pitajte radnike pakeraja ,transporta i vecine dali su zadovoljni?

ODGOVORITE
Name

idi na mjesec

19.02.2016 08:40

Informacije koje iznosite su blago rečeno paušalne, netačne i ostrašćene. Prije svega u RUM primani su radnici na raznorazne načine (prevashodno po političkoj liniji) i ti isti radnici nisu zarađivali ni za doručak. U velikom sistemu kakav je RUM mnogi su se skrivali iza drugih i sada je to njihovo "znanje" isplivalo na vidjelo.Svakim danom u RUM se sve više radi o organizacionoj šemi i tačno definisanoj raspodjeli posla. RUM ima dosta vrijednih i poštenih radnika, koje sva rukovodsva koja su prolazila RUM poštuju ali takodje ima još koji opstruišu posao i rad na sve moguće načine dok mladi ljudi po Modriči čekaju na posao.

Name

Duga

19.02.2016 15:01

Ima njih jos uvijek u RUM koji ne zarade dorucak,ali nazalost takvi jos uvijek su tu vredniji radnici i sa znanjem su morali otici.Istina da je primano stranacki i ko je trebo i ko nije pa zbog takvih su otisli oni koji su posle rata bili tu da to odrze i ociste pa ovi kad su dosli onda oni koji su im to odrzali oni netrebaju.Ljudi svatite da je stvar u tome da rukovodioci odlucuju o necijoj sudbini po principu ovaj mi je dobar nije mi se zamjerio.

ODGOVORITE
Name

totalno ludilo

22.02.2016 08:36

Sta reci,komentarisao bi ovoga sto prica o sljemovima i kako se sve redovno isplacuje.sve je to istina,nema sta,a dal je normalno da radnik koji sve to postuje i radi ko konj dobije platu ispod republickog prosjeka u firmi koja vazi za jednu od najboljih u drzavi rs.pa ko to ima veci prosijek od rafinerijinih radnika.imaju guzonje koe neznaju sta pricaju al zato znaju da prosipaju prazne price i da pametuju kako je sve divno.jeste divno.poltroni,dobro vam je dok neradite i pametujete i stitite kriminal,zato i imate pozicije da drzite radnike pod prijetnjama i mobingu.dabogda i vasoj dijeci bilo ko.nama.

ODGOVORITE