Srbomrzac savjetnik Milorada Dodika

Partija demokratskog progresa očekuje od svih nadležnih institucija Republike Srpske da uzmu u razmatranje sljedeću aferu i trošenje narodnog novca zasnovanog na ozbiljnim tvrdnjama i činjenicama kojima je učinjena ogromna šteta po interes Republike Srpske. Očekujemo i da se preispita odgovornost lica koja su proizvela takvo štetno dejstvo kao rezultat protivustavnog, nezakonitog, koruptivnog, neracionalnog, neodgovornog i nepotističkog ponašanja.

Republika Srpska 11.02.2016 | 09:00
Srbomrzac savjetnik Milorada Dodika

AFERA „Sedamdeset pet“

„Srbomrzac Grejem Dej, savjetnik Milorada Dodika“

U kakve je sve nečasne radnje bila upetljana aktuelna vlast na čelu sa Miloradom Dodikom govori i činjenica da je osvjedočeni srbomrzac iz OHR-a Grejem Dej, najbliži saradnik visokog predstavnika Pedija Ešdauna, odmah nakon službe u OHR-u iz obostranog ličnog interesa postao – Dodikov savjetnik!

Šef banjalučke kancelarije OHR Grejem Dej je kod Dodika otišao poslije vrlo uspješnog službovanja u Kancelariji visokog predstavnika, a najgoreg perioda za srpski narod – srpski funkcioneri, poslanici, ministri, policajci… smjenjivani su skoro svaki dan.

Crni dani za Srbe

Srbi su bez valjanog objašnjenja i bez ikakve pravne zaštite ostavljani bez posla, neki i bukvalno na ulici, prekršena su im sva moguća ljudska prava. Tokom njegovog mandata, za šta je uostalom i Dej lično zaslužan, desila se i poznata „sječa knezova“ kada je u jednom danu smijenjeno 59 srpskih funkcionera!

Dej, koji je za šefa banjalučke kancalerije OHR imenovan u septembru 2002. godine, a smijenjen u avgustu 2006, radio je otvoreno i direktno protiv Srpske. Nakon što je smijenjen u OHR imenovan je za savjetnika predsjednika Vlade Republike Srpske Milorada Dodika.

Prijatelji uz prevodioca – Željku Cvijanović

Inače, Dej je Dodikov veliki, lični prijatelj. Postoji sumnja da je Dej lično sa Dodikom, preko tadašnjeg prevodioca u međunarodnoj zajednici, a danas premijerke Republike Srpske Željke Cvijanović, pravio spiskove za politički odstrel nepoželjnih Srba, političkih neistomišljenika.

Osim što se ovaj period može nazvati crnim periodom za sve Srbe u Republici Srpskoj, zbog nesigurnosti koju su u javnosti izazivale sedmične smjene visokog predstavnika, gorak ukus ostavlja i saznanje da se Dodik, koji se ne libi da svoje političke neistomišljenke naziva izdajnicima, upravo preko Deja obračunavao sa Srpskom demokratskom strankom i Partijom demokratskog progresa, smjenjujući njihove funkcionere.

„Balkan Amerika“

Za vrijeme službovanja u OHR i kabinetu predsjednika Vlade Republike Srpske Milorada Dodika Dej je radio sve da kompanija „Balkan Amerika“ dobije sve beneficije od Republike Srpske. Kompanija koja je u Republiku Srpsku ušla za vrijeme Dodikovog prvog mandata, prijavila se za privatizaciju većine drvoprerađivačkih preduzeća u Republici Srpskoj i od Dodika dobila koncesiju na drvne asortimente.

Tu je i započela bliskost Dodik – Dej i velika interesna priča – ekstraprofit koji su njih dvojica, u saradnji sa Ešdaunom i drugim pojedincima u OHR i međunarodnoj zajednici, trebali da ostvare sječom šume po Srpskoj i izvozom posječenog drveta iz Republike Srpske. Saigrač u cijeloj priči bio je i šef tadašnjeg Antikorupcionog tima OHR-a Hajki Vendorf.

Kompanija „Balkan Amerika“ je firma koja se u Republici Srpskoj pojavila bez prebijene pare i planirala uz pomoć OHR da zaradi stotine miliona maraka bespravnom sječom šuma u Republici Srpskoj. „Balkan Amerika“ je trebalo pod posebnim uslovima da dobije oko milion kubika građe godišnje iz Srpske, tačnije – trebalo je da dobije monopol nad sječom šume u Republici Srpskoj.

Umjesto da plaća 100 maraka kubik, tražili su od Srpske da dobiju ugovor na 25 godina i milion kubika godišnje po cijeni od 50 maraka. Praktično, tražili su subvenciju od 50 miliona maraka godišnje, na 25 godina, što je trebalo da bude milijarda i 250 miliona maraka.

Dodikova Vlada je verifikovala takav dogovor, a raskinula ga je Vlada na čelu sa Mladenom Ivanićem. Upravo to je bio povod za hajku na Ivanića koju su kasnije Dodik i Dej, uz Ešdaunovu podršku, započeli poslije smjene 59 srpskih funkcionera u jednom danu i izlaska PDP iz Vlade Srpske. Završilo se krahom cijelog slučaja.

Dej danas živi u turskom dijelu Kipra gdje uživa u velelepnoj vili koju je zaradio na srpskoj muci. U tome mu je značajno pomogao Dodik, njegov posljednji poslodavac u Republici Srpskoj i BiH (Grejem Dej, savjetnik predsjednika Vlade Republike Srpske Milorada Dodika).

Partija demokratskog progresa

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

Milos

11.02.2016 08:05

Dodik nikada nije bio patriota nego obicni manipulator,lopov i prevarant.Vrijema otkriva njegovo pravo lice!

ODGOVORITE
Name

Peter

11.02.2016 10:40

Sve Masoooooooooooooooooooooooni

Name

Re

11.02.2016 08:13

Gluposti. Ne vjerujem ni riječi

ODGOVORITE
Name

Nemoj

11.02.2016 09:27

I ne treba da vjeruješ. Nemoj da vjeruješ ni da je Bobar Banka propala. Nemoj da vjeruješ ni da je BIB/Banka Srpske propala. Ni da je Biraču natovaren ogroman dug. Ni da je neko dobio kilu zlata. Nemoj da vjeruješ ni da je neko "kupio" vilu na Dedinju. Ukratko, nemoj da vjeruješ ničemu negativnom što se piše, za šta se dokazi (u vidu kopija dokumenata) prikazuju, o "čuvaru Srba i Republike Srpske". Sve su to gluposti. U pravu si. Ne vjeruj ni riječ.

Name

re Re

11.02.2016 10:03

Blago tebi,ni brige ni pameti.Dami je tvoj mozak da se barem jedna dan odmorim.Tesko onom narodu koji zivi u zabudi.Vidi i gleda tudjim ocima a cuje tudjim usima.Treba vas sve zaliti.

Name

Sani

11.02.2016 10:50

Samo gledaj RTRS I biće sve ok...

Name

ljubav i mrznja

11.02.2016 08:16

I onda kazete da vas amerikanci mrze?? Vidite kako je lijepo amerikanci saradjuju sa braniteljem Srpske???

ODGOVORITE
Name

Mi sami

11.02.2016 08:28

On i Mile su zajedno pisali spiskove srba koji smetaju Dodiku da unisti Republiku Srpsku.A posle ih je Esdaun satanizovao.

ODGOVORITE
Name

Пишите ћирилицом

11.02.2016 08:58

То је тачно, ал б.....ма нема вајде то говорити.

Name

jso

11.02.2016 09:04

Dodje vreme vrati koko sto si pozobala.Ko bi gori sad je doli....Ovi kvaze savjetnici ce ga i ukopati .....al definitivno.

ODGOVORITE
Name

Dfs

11.02.2016 09:15

Ma lud je narod koji se hvata na dodikovu pricu o srpstvu i tako te fore i fazone seljacke

ODGOVORITE
Name

Dragan

11.02.2016 09:52

Toni Bler, čovek koji je najzaslužniji za bombardovanje Srbije, savetuje Vučića.

ODGOVORITE
Name

P

11.02.2016 10:01

MILE , KO JE IZDAJNIK RS !!!!!!!!!!!!????????????

ODGOVORITE
Name

Miroljub

11.02.2016 10:06

Lova je bitna zajebi te šuplje priče.

ODGOVORITE
Name

braco

11.02.2016 10:11

Pa nisu ti ljudi samo onako smijenjeni bio je razlog.

ODGOVORITE
Name

Bivsi zaposlenik OHR-a

11.02.2016 14:31

Sve potpisujem. Licno smo po naredjenju G. Day ucestvovali u pripremama M. Dodika za izbore 2006. u vili na Kozari. Sve tacno sto se tice Balkan Amerike. Pravili velike poslove ovdje u RS, a ustvari ko zna cime su se bavili. Tacno za vilu bivseg sefa na Kipru. Neka uziva i treba da uziva.

ODGOVORITE