Kako se 'Birač' zadužio kod Ukio banke?

Fiktivne transakcije akcija Balkan Investment banke, koje su se odvijale između povezanih pravnih lica po „naduvanim“ cijenama“, poslužile su UKIO Banci i UKIO Banko Investicione Grupi da na nezakonit način u stečajnom postupku izvuku svu imovinu Fabrike glinice „Birač“, a da sve obaveze veće od 100 miliona KM padnu na teret „Birača“. Ovo, između ostalog, stoji u izvještaju Republičkog deviznog inspektorata koji je u posjedu poslovnog portala CAPITAL.ba.

Republika Srpska 11.02.2016 | 08:49
Kako se 'Birač' zadužio kod Ukio banke?

Gubitak BIB potcijenjen za 29 miliona KM

Izvršioci su vrlo pažljivo planirali cijelu šemu prevare i na kraju su uspjeli. Desetine miliona maraka gubitka koje su napravili u Balkan banci prebacili su na „Birač“ i na tome još zaradili više od 80 miliona KM.

Balkan Investment Banka je na kraju 2012. godine zvanično prikazala gubitak od 33,6 miliona KM. Međutim, devizni inspektori su procijenili da je stvarni gubitak skoro duplo veći, 62,6 miliona KM, te teško optužili Agenciju za bankarstvo Republike Srpske da ni u ovom slučaju nije radila svoj posao. Inspektori Zorica Cvijanović i Momir Crnjak konstatuju da je uprava BIB-a prikrila gubitak od 28,9 miliona KM!

No, ni prikazani gubitak od 33,6 miliona KM nije na bio teret vlasnika Banke, kako se to u javnosti shvatilo i prikazivalo.

Međutim, postavlja se pitanje kako je nastao gubitak koji je prikazala banka i koji je dvostruko niži od utvrđenog. „Pošto je Banka sa stoodstotnim pravom glasa u vlasništvu strane firme, uz 5 miliona kapitala fondova u državnom vlasništvu Republike Srpske bez prava glasa, gubitak je mogao biti maksimalno iskazan do visine kapitala nerezidenta i rezervi.

Izvršioci navedenog projekta na taj način ne bi snosili odgovornost za nastali gubitak prema trećim licima, jer gubitak je nanio štetu isključivo vlasnicima kapitala nerezidenta, tako da je Uprava Banke odgovorna isključivo njima.

Navedenim načinom iskazivanja gubitka BIB bi praktično prikrila posljedice pljačke, dok je Agencija za bankarstvo Republike Srpske veoma stidljivo utvrdila nedostajući kapital od 6,2 miliona KM. Kapital vlasnika BIB-a (Ukio Bankas i UBIG) prodan je krajem 2010. i početkom 2011. godine kompaniji UAB „Balkan Investu“ i to po cijeni koja je bila tri puta veća od cijene emitovanih akcija. Kredit za ovaj posao odobrila je Ukio Banka, a naplata kredita obezbijeđena je kompletnom imovinom Fabrike glinice „Birač“ i „Rudnika Srebrenica“, navodi se u Izvještaju Deviznog inspektorata.

Kompletan dug dotadašnjih vlasnika BIB-a (UAB Balkan Invest i Asocijato Turto Valdymas) krajem 2012. godine preuzima kćerka firma zvorničke Fabrike glinice „Birač“ „Birač Evropa“ iz Kaunasa. FG „Birač“ Zvornik na „Birač Evropa“ prenosi svu imovinu svojih drugih kćerki firmi „Alumine“ i „Mehanike“.

"Pošto je stvarno uloženi kapital većinskog vlasnika „Birača“ UBIG-a izvučen upravo iz „Birača“ 2008. godine i pošto je jasno da je „Birač“ svjesno pripremljen za stečaj, jasno je da će se kreditor navedene prevare, a to je Ukio Bankas, obeštetiti iz imovine u stečaju. Obeštećenje se dešava na štetu povjerilaca-rezidenata, koji su iznijeli gubitak „Birača“ na svojim plećima. Strašna činjenica je i da je „Birač Evropa“ preuzeo akcije BIB-a koje su vrijedile 30 miliona KM (bezvrijedne akcije zbog zvaničnog gubitka od 33,6 miliona KM), a onda će te akcije naplatiti od imovine FG „Birač“ u stečaju u vrijednosti od 80-tak miliona KM. Štetu po osnovu razlike između iskazanog i stvarno ostvarenog gubitka snosiće deponenti Banke", zapisala je u izvještaju direktorica Republičkog deviznog isnpektorata Zorica Cvijanović.

Detalji fiktivne šeme zaduživanja

Inspektori pišu da je UKIO Banka odobrila kredit od 2,7 miliona evra svom povezanom pravnom licu UAB Balkan Invest. Međutim, taj isti Ugovor je dopunjen sa čak 31 sporazumom, da bi na kraju taj kredit iznosio 67,6 miliona KM.

Ugovor o prenosu duga, prema kojem „Birač Evropa“ iz Kaunasa preuzima ukupne obaveze UAB Balkan Invest potpisan je 30. decembra 2012. godine.

Istog dana sklopljen je ugovor o prenosu vlasničkog udijela u BIB-u između novog vlasnika „Birač Evrope“ i starog vlasnika UAB Balkan Investa i to po osnovu plaćenih, ali nepreuzetih akcija BIB-a od UKIO Banko Investicone Grupe UAB od 12 miliona evra. Istim ugovorom „Birač Evropa“ preuzima akcije BIB-a u vlasništvu UAB Asocijuoto Turto Valdymas i tako postaje vlasnik tri miliona običnih akcija BIB-a.

Inspektori Republičkog deviznog inspektorta utvrdili su da je UAB Balkan Investa u periodu od 12. aprila 2010. do 30. marta 2011. godine kupio 1.754.345 akcija BIB-a od UBIG-a i Ukio banke u iznosu od 26 miliona evra. Prosječna kupoprodajna cijena jedne akcije iznosila je 28,96 KM. Nominalna vrijednost kupljenih 1.754.345 akcija BIB-a iznosila je 17,5 miliona KM, što znači da su UBIG i Ukio banka od prodaja akcija BIB-a povezanom pravnom licu zaradili 33,3 miliona KM.

UKIO Bankas 2008. godine odobrava kredit od 1,4 miliona evra povezanom licu UAB Asocijuoto Turto Valdymas. Navedeni kredit je dopunjen sa 36 aneksa po kojima je kredit povećan na 58,6 miliona KM. „Birač“ potom kupuje „Birač Evropu“ iz Litvanije od zatvorenog akcionarskog društva UKIO Banko Investicone Grupe UAB. Skupština akcionara Fabrike glinice „Birač“ odobrava ugovor o prenosu osnivačkog udijela zavisnih privrednih društava „Alumina“ i „Mehanika“ u „Birač Evropa“ i to zbog povećanja osnovnog kapitala „Birač Evrope“. Na ovaj način „Birač“ prenosi sto odsto udijela u „Alumini“ (253 miliona KM) KM i sto odsto udjela u „Mehanici“ (63,5 miliona KM) u vlasništvo „Birača Evrope“.

Birač Evropa“ od osnivanja pa do kraja 2012. godine, a i do momenta kontrole, nije ostvarivalo prihod od djelatnosti, no to nije bila prepreka da 2012. godine sklopi sporazum o preuzimanju duga od UAB Balkan Invest u iznosu od 68,4 miliona KM i UAB Asocijuoto Turto Valdymas u iznosu od 58,6 miliona KM. Isplatu duga Ukio Banci garantuje kompletnom imovinom Fabrike glinice „Birač“ i „Rudnika Srebrenica“ i svom neopterećenom stalnom i obrtnom imovinom i zalihama „Alumine“, „Alusila“ i „Mehanike“.

Nominalna vrijednost akcija BIB-a iznosila je deset maraka, sve dokapitalizacije BIB-a su provedene po nominalnoj cijeni akcije, na Banjalučkoj berzi nije bilo trgovanja akcijama BIB-a u redovnom trgovanju, pa se može zaključiti da je cijena akcija u međusobnom trgovanju između povezanih pravnih lica tokom 2010. godine nerealno „naduvana“ na 28,97 KM. Cilj navedenih poslova bio je izvući što više novaca iz UKIO Bankas putem prividnih kredita datih povezanim licima, a potraživanja po odobrenim kreditima obezbijediti imovinom Fabrike glinice „Birač“ i „Rudnika Srebrenica“ kako bi se krediti naplatili iz njhove imovine, otkrili su inspektori Deviznog inspektorata Republike Srpske.

Izvor: Capital

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Ekipa

11.02.2016 07:58

Ko je bio organizator ovog kriminala ali iz FG Birac? Da li mozda i dalje sjedi na svom radnom mjestu i pored cinjenice da si Litvanci pobjegli?

ODGOVORITE
Name

Ficcio

11.02.2016 10:37

Ljudi nisu ni svjesni koliki se kriminal dogadjao oko kompanije Birac. To ce se sve vidjeti, i otkrice se da su ut to umjesani najvisi politicki rukovodioci RS. Koliko su ima samo struje oprostili.....

Name

komplikanti

11.02.2016 09:07

Ala ste sve ovo ispisali ne mozes da se snadjes od silnih cerki firmi,dopuna ugovora ,cifri milionskih.Samo se ovo nista ne moze da radi bez kako ga narod zove ,baje. Sve je on ovo aminovo i imao fin dio kolaca.A ovi njegovi glasaci sto ga brane i podrzavaju su za sad dobili k....?A ovdje ce sad da pisu sve najbolje.

ODGOVORITE
Name

kkk

11.02.2016 10:12

Kako kazu demagozi..svi su isti..nemamo za koga glasati..itd..Imatee zato kontejnera pa izvolite

ODGOVORITE
Name

samo jedna rijec-

11.02.2016 13:39

Debeli..... Pametnima dosta

ODGOVORITE
Name

adženda

11.02.2016 14:21

Zoricu Cvijanović za glavnog revizora!

ODGOVORITE
Name

ili

11.02.2016 15:03

za Ministra finansija☺

Name

Dragan

11.02.2016 17:55

A sad zamislite da se tih milijardu KM uložilo u zdravstvo na primjer.

ODGOVORITE