Vesterman: Partizan je moja prva ljubav!

Vratiću se, ali prvo da sa Duletom osvojim trofeje u Limožu! "Mislim da su svi iz te naše generacije, Lučić, Milosavljević, Žofre, kada su odlazili, u glavi imali ideju kako će se jednog dana vratiti", rekao je francuski plej.

Košarka 12.02.2016 | 19:00
Vesterman: Partizan je moja prva ljubav!

Malo je košarkaša koji su za tako kratko vreme, iako stranci, postali miljenici navijača Partizana kao što je to pošlo za rukom Leu Vestermanu. Momak koji je u leto 2012. godine zbog želje da radi sa Duškom Vujoševićem postao prvi Francuz u istoriji kluba iz Humske, odnedavno je dobio priliku da opet sarađuje sa trofejnim stručnjakom.

Sudbina je htela da im se, posle najtrofejnijeg srpskog košarkaškog kluba, putevi ukrste u Limožu, jedinom francuskom timu koji je osvojio Evroligu. Vest o dolasku Vujoševića veoma je obradovala Vestermana, a trofejni stručnjak je vezao četiri pobede na startu na klupi šampiona Francuske.
"Bio sam veoma srećan kad sam čuo da Dule dolazi u Limož, neću da lažem, svi znaju koliko ga cenim i poštujem. Situacija u klubu je bila teška u tom periodu, prethodni trener dobio je otkaz, a kada se to desi, znači da ni igrači nisu svoj posao obavljali kako bi trebalo. Nismo igrali dobro, a bilo mi je žao i prethodnog trenera koji je morao da ode", rekao je Vesterman u intervjuu za MOZZART Sport.

Vreme provedeno u Partizanu za njega je nešto posebno, a Vesterman se nada da će sličan uspeh imati i sada u Limožu.
"Dule je moj duhovni i košarkaški otac, sa 20 godina sam dobio veliku šansu da odem u Partizan i radim sa njim, to je bio najbolji period u mojoj dosadašnjoj karijeri. Uživam u svakom danu rada sa njim, drago mi je što sada ponovo sarađujemo, osećam sa odlično", naveo je on.

Nije, međutim, Vesterman bio jedini Francuz srećan zbog odluke uprave Limoža.
"Kada sam saznao da nam dolazi Dule za trenera, prvi koga sam pozvao bio je Žofre (Lovernj, prim. aut), jer znam koliki je uticaj imao i na njegovu karijeru. Bio je srećan, nešto je i tvitnuo na tu temu", kazao je on.

Pokušao je reprezentativac Francuske da donekle otkrije saigračima šta ih čeka pod "Vujoševićevim režimom", a čini se da, prema dosadašnjim rezultatima oni to dobro shvataju.
"Pričao sam saigračima o svom iskustvu sa njim iz Partizana, probao sam da im objasnim šta ih čeka. Mada, uvek je drugačije kada sam iskusiš nešto nego kada slušaš priče. Vide oni sada, iz dana u dan, kakvu radnu etiku ima Dule i šta želi od nas. Uostalom, to je mnogo važnije od bilo kakve priče".

Prema njegovim rečima, činjenica je i da sada postoje određene razlike, reklo bi se čak i otežavajuće okolnosti u odnosu na period u Partizanu.
"Sada je drugačije, pre tri godine kada sam došao u Partizan, Dule je bio kao bog, mogao je da radi sve. Sada je došao u Francusku, moju zemlju, usred sezone, kada ekipa baš nema mnogo vremena i prostora jer jurimo titulu. A trenutno smo daleko od cilja", rekao je francuski plejmejker.

Pored Vestermana, u ekipi Limoža igra još jedan bivši košarkaš Partizana, Amerikanac Bo Mekejleb. Bilo je za očekivati da Leo zbog dobrog poznavanja srpskog na neki način bude produžena ruka trenera na terenu. A to podrazumeva i prevođenje saigračima nekih stvari na francuski.
"Srpske reči? Pa, svi znaju psovke na srpskom (haha). Ma, naravno naučiće momci i sami vremenom neke najvažnije stvari. Ja pokušavam da im objasnim i približim to što trener traži da uradimo. Trudim se da budem Duletov glavni čovek na samom terenu, a znamo svi koliko je on precizna i pedantna osoba", istakao je on.

Ekipa Limoža je prethodnom periodu sa dve vezane pobede protiv Valensije, a uprkos porazu od Oldenburga u Evrokupu došla u situaciju da se bori za plasman u nokaut fazu.
"Večerašnja utakmica protiv grčkog PAOK-a nam je možda i najvažniji meč u dosadašnjem toku sezone. Dobra stvar je što igramo na svom terenu. Bilo koja pobeda nam donosi prolaz u dalju fazu, a u suprotnom nam sledi eliminacija. Tu su stvari barem vrlo jasne za nas".

Prvih osam ekipa u šampionatu Francuske ide u plej-of, a Limož trenutno ima dve pobede manje od osmoplasiranog Orteza.

"Pozicija na tabeli nije jedino što moramo da popravimo u ovom trenutku, jer da bi ušli u plej-of, važno je da podignemo nivo partija koje pružamo u šampionatu. Trenutno ono što igramo nije dovoljno, ali sa novim trenerom naporno radimo i nadam se da ćemo na proleće biti u doigravanju", rekao je on.

Glavni cilj Limoža, uprkos promenljivim rezultatima u prvom delu sezone ostaje odbrana šampionskog pehara koji poslednje dve godine krasi vitrine kluba.
"Naravno da verujem da možemo da odbranimo šampionsku titulu u Francuskoj, to je naš najvažniji cilj ove sezone. Liga je teška, svako svakog moze da pobedi. Možeš da budeš prvi na tabeli, a da izgubiš od fenjeraša. Svi igrači su atletski, fizički jaki, skaču, brzo trče, to je prilično slobodna košarka. Ekipe imaju dosta uspona i padova. Taktički nisu baš toliko potkovane, pa zato imaju problema u evropskim takmičenjima. Ali, liga napreduje iz godine u godinu", objasnio je Vesterman.

I baš zbog te ujednačenosti klubova, plejmejker Limoža predviđa veoma neizvesnu borbu do kraja regularnog dela takmičenja, ali i u plej-ofu.
"Ima dosta ekipa koje za sebe mogu da kažu da su kandidati za titulu. Ipak, mislim da smo sami sebi najveći rivali, a tek onda Strazbur sa kojim smo igrali poslednje dve sezone u finalu. Ove sezone tu je i Asvel, kao i Monako koji je tek ušao u prvu ligu", objasnio je Vesterman.

Limož je, inače, dolaskom Vujoševića postao i ekipa koja se redovno prati i u Srbiji, ako je suditi po komentarima na društvenim mrežama.
"Drago mi je što se sada u Srbiji prati Limož, Dule je legenda za navijače Partizana, a nisu zaboravili ni Boove i moje partije u crno-belom dresu. Sve to mi deluje skroz zanimljivo, a i prija nam, da budem iskren", dodao je on.

Jedno od nezaobilaznih tema u razgovoru sa bivšom Partizanovom "devetkom" je i mogućnost povratka u klub iz Humske u budućnosti.
"Naravno da u nekom trenutku karijere mogu sebe opet da zamislim u dresu Partizana, to je jedna od mojih najvećih želja. Mislim da su svi iz te naše generacije, Lučić, Milosavljević, Žofre, otišli iz kluba sa idejom da se jednog dana vrate. Partizan nam je svima prva ljubav. Niko u Evropi to ne razume, ali mi tačno znamo o čemu pričamo. Bilo nam je sjajno, postali smo veliki prijatelji. I dalje smo u kontaktu", jasno ističe Vesterman.

Partizan je Vestermanu bio i dobra odskočna daska za reprezentaciju Francuske. Trikolore u julu očekuje olimpijski kvalifikacioni turnir na Filipinima, a Vesterman, koji je prošle godine osvojio bronzu na prvenstvu Evrope, iskreno kaže da će mu biti jako teško da se izbori za mesto u timu.
"Tu je, naravno, Toni Parker, pa Tomas Ertel koji ove sezone igra sjajno, a ne bi trebalo zaboraviti ni Dioa. Dosta je kvalitetnih igrača na mojoj poziciji. Moram da budem objektivan, mislim da u ovom trenutku nisam prvi izbor selektora", zaključio je Vesterman.

Komentari / 0

Ostavite komentar