Analiza: 6 razloga zašto je Poketino bolji izbor od Murinja za Junajted!

Ne kažemo da će Junajted izabrati Argentinca, ali pokušali smo da navedemo konretne primere koji potvrđuju ono što je Ferguson nedavno rekao prijatelju, da je Poketino, citiramo, "najbolji menadžer u Premijer ligi".

Fudbal 12.02.2016 | 00:00
Analiza: 6 razloga zašto je Poketino bolji izbor od Murinja za Junajted!

Ser Aleks Ferguson, inače njegov prijatelj, nikada nije želeo da vidi Žozea Murinja na mestu menadžera Mančester Junajteda.

Daleko od toga da je legendarni Škot pogodio kada je izabrao Dejvida Mojesa za svog naslednika na "Old Trafordu" i malo ko će reći da bi Murinjo imao lošije rezultate od Mojesa, ali jednostavno Ferguson je mislio onda, a misli i sada da temperamentni Portugalac nije pravi čovek za nekada jedan od najpoželjnijih poslova na svetu.

Svi su izgledi da će narednog leta ta klupa okružena crvenom ciglom, iza koje sede ljudi sa najskupljim ulaznicama, biti upražnjena treći put od Fergusonovog povlačenja na kraju sezone 2012/13. O odlasku Luja van Gala sa mesta menadžera Mančester junajteda više se ne spekuliše, već o tome ko će ga zameniti.

I, kada je BBC ponovo "zavrteo" priču o tome da će upravo Murinjo biti "taj", Ferguson se "javio" ponovo, ovog puta preko svog prijatelja, 43-godišnjeg političara Dejvida Lamija. Ovaj član laburističke partije osvedočeni je fan Totenhema.

"Odaću vam jednu tajnu. Pre otprilike šest nedelja sedeo sam na večeri sa serom Aleksom Fergusonom i pričali smo o fudbalu. Rekao mi je: 'Vi (u Totenhemu, prim. aut) imate najboljeg menadžera u Premijer ligi'".

Da li je Lami ovo ispričao s namerom ili ne, teško je proceniti. Uglavnom, ovo "odavanje tajne" usledilo je u jeku debate u Engleskoj oko toga da li je zapravo menadžer Totenhema, Maurisio Poketino, pravi čovek da nasledi Van Gala, a ne Murinjo.

Mnogi su ovo razumeli i na sledeći način – ako ga budu pitali ko je pravi naslednik Van Gala, Ferguson će reći da je to Argentinac, ne Portugalac.

"Daily Mail" je u međuvremenu objavio pouzdanu informaciju o tome da je Poketino uveliko odbio poziv Mančester Junajteda na pregovore, obrazlažući to činjenicom da u Totenhemu nije završio posao koji je započeo. List navodi i da će 43-godišnji menadžer, koji se pre "Vajt Hart Lejna" dokazao i kao šef u Sautemptonu, produžiti ugovor sa "pevcima" pre kraja tekuće sezone u kojoj se, pravo niotkud, našao u borbi za titulu prvaka.

Iako ogromna većina spekuliše samo o tome hoće li Lester Siti uspeti da iznenadi Arsenal ili Mančester Siti. O Totenhemu se gotovo i ne govori i čini se da to Poketinu odgovara... Inače, Poketino ima važeći ugovor sa Sparsima koji ističe tek 2019. godine!

Svi ovi podaci vraćaju slobodnog Murinja na mesto favorita za Van Galovu stolicu, ali da li je fantastični, trofejni, problematični i paranoični "Specijalni" najbolji izbor za klupu slavnog kluba? Dobar izbor jeste, ali najbolji – prema našem skromnom mišljenju – nije.

Evo nekoliko razloga zbog kojih bi, smatramo, upravo Poketino bio "taj" za posao na "Old Trafordu" koji je pojeo i Mojesa i Van Gala. Nije da Murinjo nema neke od Poketinovih vrlina koje ćemo nabrojati, ali lako ćete prepoznati osobine koje ih razdvajaju.

1 – Daje šansu mladima;

Mančester Junajted sera Aleksa Fergusona postao je sinonim za promociju momaka iz Akademije, koji bi kasnije postajali legende kluba i tvorci trofejnih sezona. To je prestalo da važi Fergijevim penzionisanjem, Van Gal je uspeo da uvede u prvi tim i razvije Džesa Lingarda, dok je u međuvremenu potrošio skoro 300 miliona evra na igrače sa svih meridijana.

Koliko je pogodio, a koliko bacio, procenite sami, ali osvrt na Fergusonove transfere podseća nas da Junajted i na vrhuncu svoje moći (u svakom smislu) nije trošio ni trećinu onoga što je Holanđanin spiskao za godinu i po dana u klubu, a sve pod parolom "renoviranja".

Poketino, međutim, nije se plašio da gurne u vatru klince ni u Sautemptonu, koji je posle zaradio skoro 200 miliona evra na njima, a isto i sa velikim uspehom radi u Totenhemu. Verujemo da dovoljno pratite Premijer ligu da su vam imena ovde suvišna.

Korisnije je navesti da Murinjo tokom svoje veličanstvene karijere nije baš važio, i ne važi, za čoveka koji se rado oslanja na klince iz svog podmlatka. Njegov prvi šampionski Čelsi, pa potom Inter, pa i Real, i ponovo Čelsi, bili su ispunjeni skupo plaćenim igračima sa strane, koji su bili spremni da donesu "instant" uspeh i donosili su. Isto ono što Van Gal pokušava, ali mu ne ide.

Bez tih miliona, Poketino je ove sezone bolji i od Junajteda i od Čelsija, a vrednost Totenhemovog tima raste iz dana u dan.

2 – Dominira na tržištu igrača;

Usko vezano sa principom da mladi moraju da dobiju šansu gde god da radi, Poketino se istakao i kao odličan sportski direktor, što je uloga koja pravi razliku između ostrvskog "menadžera" i kontinentalnog "trenera".

Dakle, na "Sent Merizu" i "Vajt Hart Lejnu" on je bio taj koji je vodio i transfer politiku Sautemptona i Totenhema i malo je reći da je imao impresivne rezultate.

Bivši reprezentativac Argentine, rodom iz Marfija, vodio je "svece" samo u sezoni 2013/14 i za to vreme doveo nekoliko igrača, ali i oformio prvu postavu od mladića koji su bili u klubu, na kojima je klub sa juga Engleske masovnom prodajom (koja se poklopila sa njegovim odlaskom u Totenhem) zaradio 125 miliona evra leta 2014, a potom još 50 naredne godine.

Poketino je tokom sezone 2013/14 potrošio 35 miliona evra na nove igrače, a potom je klub obavio prelazni rok za pamćenje i zaradio ogroman novac. Da se razumemo, nije Poketino stvorio svakog igrača kojeg su "sveci" prodali nakon njegovog odlaska, nije ni doveo svakoga u klub, ali je njihova cena višestruko skočila, kao i sama potražnja, zbog načina na koji je Sautempton bio selektiran i način na koji je igrao u pomenutoj sezoni.

Luk Šo prodat je Junajtedu za 37,5 miliona evra, Adam Lalana i Dejan Lovren Liverpulu za 31, odnosno 25,3, Kalum Čembers otišao je u Arsenal za 20,2, čak je i veteran Riki Lambert prodat za 5,5 miliona evra, a da se Džej Rodrigez nije teško povredio u finišu pomenute sezone, Sautempton bi verovatno i njega "zavaljao" za ozbiljan novac, jer je bio traženiji i važniji igrač od Lalane.

Sa zarađenim novcem, njegov naslednik Ronald Kuman napravio je dobar "backup", a klub već sledeće godine nastavio da rasprodaje Sautempton iz sezone 2013/14: Morgan Šniderlan otišao je u Junajted za 35 miliona evra, Natanijel Klajn u Liverpul za 17,7, itd.

Kada je stigao na "Lejn", uoči sezone 2014/15, Poketino je ostvario veliki broj transfera, potrošio 48,475 miliona evra, zaradio 49,25, a napravio ekipu koja je bila bolja od prethodne i koja je, ove sezone, to i pokazala. Niko nije preplaćen. Senzacija Dele Ali stigla je za 6,6 miliona evra, Ben Dejvis plaćen je 12,6, Federiko Facio 10, Erik Dajer 5, Benjamin Stambuli 6, itd, a prodati su Sandro za 12,6, Gilfi Sigurdson za 10,1, Džejk Livermor za 7, Kajl Noton za 6,6, Majkl Doson za 4,4, itd.

Dakle, za otprilike iste sume, ekipa je drastično podmlađena i – unapređena, a taj proces nastavljen je i u sezoni 2015/16. U ovoj sezoni, Totenhem je na transferima zaradio 16,6 miliona evra, potrošeno je 71, a zarađeno 87,6 miliona i OPET je sastavljen bolji tim od prethodnog.

Klub se oslobodio Roberta Soldada (16), Anderosa Tauzenda (15,7), Paulinja (14), Etijena Kapoa (9), Vlada Kirikeša (7), Luisa Holtbija (6,5), Arona Lenona (6), Žunea Kabula (4,3), a "preprodat" je i Stambuli koji je prodat Pari Sen Žermenu za 8,6 miliona. Nijedan od tih igrača nije bio nosilac igre kod Poketina, a opet nijedan nije dat u bescenje, naprotiv.

Skupo je plaćen samo Hjung-Min Son (30), Tobi Aldervireld doveden za 16 miliona i sa Janom Vertongenom oformio je najbolji štoperski tandem čim je stao na teren, a dok se i dalje čeka da proradi Klinton Nđe, koji je Lionu plaćen 14,1 milion, treba reći da su stigli Kevin Vimer za 6 i Kjeran Tripije za 5 miliona evra.

I da je u klupskoj kasi ostao višak od 18 miliona evra posle tri prelazna roka pod Poketinovim vođstvom. Je l' potrebno da vas podsećamo kako je Totenhem bacio u nepovrat 100 miliona evra od prodaje Gareta Bejla?

Danas je Totenhem drugoplasirani-trećeplasirani tim Premijer lige čiji su nosioci igre momci od 20, 22, 25 godina i čiji je lider Musa Dembele, koji ima samo 28 godina. Prvi tim "pevaca" vredi skoro 400 miliona evra.

U isto vreme, Van Gal je na "Old Trafordu" napravio minus od preko 200 miliona evra, jer će Junajted veoma brzo morati da isplati dodatnih 30 miliona evra Monaku za Antonija Marsijala. I taj minus je napravljen nakon što su prodati igrači poput Anhela Di Marije i Havijera Ernandeza, koji dominiraju u novim sredinama. Čelsi je svoje gubitke uspeo da anulira pojavim Kineza, koji bi kupovinom Ramireša (završeno) i Loika Remija (čeka se potvrda) ubacili 50 miliona evra u kasu kluba čiji je prvi tim, ipak, značajno stariji od Totenhemovog i u kojem tek ponekad, u Liga kupu, šansu dobije "mali" Ruben Loftus-Čik.

Složićete se da je Poketino dobio i ovu rundu u poređenju sa aktuelnim i potencijalnim menadžerom Junajteda?

3 – Forsira napadački fudbal;

Totenhem pod vođstvom Poketina ne dobija svaku utakmicu, ali u svakoj ide na pobedu. I, za razliku od Junajteda i Čelsija, koji su "ubili" navijače ove sezone dosadnim izdanjima i malokrvnim nastupima, "pevci" garantuju zabavu.

Totenhem je klub koji je izveo najviše "obrta" rezultata u prethodne dve sezone, ekipa je pod Poketinovim vođstvom dobijala veliki broj utakmica golovima u periodu između 85. i 95. minuta, što je inače bila glavna odlika Fergusonovog Junajteda.

Poketino forsira "prevaziđeni" sistem 4-4-2, gde je jedan od napadača bliži sredini i uključen u kreaciju, drugi napadač (Hari Kejn) u ulozi klasičnog špica, gde su krila veoma ofanzivna i igraju dvosmerno, a gde Kristijan Eriksen ima punu slobodu da na terenu radi šta želi i kako želi. Ovo je pomalo romantična ekipa, koja budi nostalgiju kod ljubitelja fudbala 90-ih godina, a čak i navijači rivalskih ekipa priznaju Totenhemu da igra fudbal lep za oko i dušu.

Samo je Siti ove sezone efikasniji od Totenhema, a u strelce se upisalo čak 13 igrača ekipe, samo u Premijer ligi.

Dok Van Gal ne uspeva da uspostavi bilo kakav mentalitet na "Old Trafordu", Murinjo bi svakako doneo svoje "mora da se pobedi po svaku cenu", ali pitanje je da li bi i tada na titule, golove i slavlje naviknuti navijači bili srećni, jer... Više od 25 godina gledali su kako momci u crveno-belo-crnom satiru u šesnaesterac sve i svakoga, pa i bolje od sebe u određenim periodima istorije.

U više intervjua na Ostrvu, Poketino je naglasio da će njegov Totenhem ići na pobedu u svakoj utakmici i da je cilj njegove ekipe da postigne gol više od rivala. Malo ko to danas radi na taj način, osim onih koji imaju sve, poput Luisa Enrikea ili Pepa Gvardiole.

4 – Odlično organizuje odbranu;

Lep, ofanzivan, dopadljiv fudbal nije značio da je Ugo Loris čovek na vetrometini, naprotiv. Već smo gore naglasili da su Vertongen i Aldervireld najbolji štoperski tandem u ligi, a to potvrđuju i brojke.

Posle 25 odigranih kola, Totenhem ima drugi najbolji napad i najbolju odbranu – matirani su samo 19 puta, Arsenal i Mančester junajted su na drugom mestu sa po 22 primljena gola, ali prilično lošijim napadom od "pevaca".

Totenhem je u prethodnih 25 mečeva u Premijer ligi samo tri puta primio više od jednog gola i sva tri puta u utakmicama koje je trebalo da dobije, s obzirom na ime protivnika, što očigledno govori o opuštanju mladog tima: Njukasl 1:2, Svonsi 2:2, Stouk 2:2. Niko drugi nije dao više od jednog gola "pevcima", a osam puta Loris je napustio trener obavljena posla.

U tom smislu može da ih prati samo lider Lester.

"Tim ima veoma snažan duh i osećaj zajedništva, bez obzira na to da li imamo loptu ili igramo bez nje u datom trenutku. Momci ne prestaju da trče i deluju kao celina", rekao je nedavno Poketino.

Totenhem je statistički u vrhu u svim krucijalnim kategorijama, od poseda lopte, do broja udaraca ka golu i u okvir gola, kao i procentu realizacije šansi, pa do procenta uspešnosti u pasu i na kraju pametnog trčanja. Ulazak Erika Dajera na poziciju Rajana Mejsona poboljšao je vezni red Totenhema u svakom smislu, jer je Dajer ofanzivno bolji igrač, a ima i bolje trkačke karakteristike, pa to više nije samo pozicija klasične "šestice" gde imate igrača zaduženog za destrukciju i pomoć štoperima.

Van Gal u ovom defanzivnom smislu može da stane rame uz rame uz Poketina, ali njegov Junajted ne može da se poredi sa Totenhemom kada je navala u pitanju, kao i sposobnost da se "igrom do noge" stvori šansa za gol i, još važnije, realizuje.

Čelsi je u borbi za opstanak, pa ih nećemo porediti pod ovom tačkom.

5 – Naučio je Premijer ligu;

Poketino je radio samo u Espanjolu od kada je završio igračku karijeru, vodio je "špance" od 2009. do 2012. godine i kada je naredne stigao u Englesku, bio je sve samo ne upoznat sa lokalnim prilikama, iako kaže da se godinu dana ozbiljno pripremao za ovaj izazov. Izgleda da je brzo savladao zadatak, jer njegov Sautempton jeste upadao u razne zamke koje krije Premijer liga, bilo je neprijatnih poraza, visokih poraza, dugih postova bez pobede, međutim sve to je svedeno na minimum u ovih godinu i po dana na "Lejnu".

"Pevci", decenijama prepoznatljivi po tome da nemaju konzistentnost rezultata i igara, sada nisu klub koji u utorak može da pobedi Arsenal 2:5 na "Emirejtsu", a onda izgubi naredne dve utakmice od Noriča i Stouka. I kada su gubili, ove sezone, gubili u samo s golom razlike, a imaju inače samo tri poraza – Lester je prvi u toj kategoriji sa dva.

U ovoj kategoriji, Poketino zaostaje za Murinjom koji je iz pet pokušaja tri puta osvojio Premijer ligu, ali uglavnom ostavljajući za sobom "krš i lom". Poketino je mlađi, staloženiji i taktičniji, a kada bude dobio resurse i logistiku kakvu je Murinjo imao u dva navrata u Čelsiju, doći će na red i to da ih uporedimo po broju titula.

Pod "poznaje Premijer ligu" treba navesti i to da je Poketino stabilizovao nestabilni Totenhem, a pritom uspeo da implementira svoje ideje, svoje zamisli, prema kojima ima dosta toga zajedničkog sa Jirgenom Klopom.

Dakle, pričamo o treneru koji i beleži rezultate iznad očekivanja i ostavlja rukopis za sobom, kakav je jedan Ferguson umeo da pročita.

6 – On je gospodin i džentlmen;

Hajde da budemo direktni – kada je odnos prema kolegama u pitanju, kada su izjave u pitanju, kada je odnos sa novinarima i navijačima u pitanju, kada je ponašanje pored terena u pitanju, ni Murinjo, ni Van Gal ne mogu da priđu Poketinu.

On je, možda i više nego zbog gore navedenih stvari, pridobio simpatije engleske javnosti baš zbog toga i zbog njega se u vezi sa Totenhemom ne koriste više isti sinonimi, jer Totenhem nije bio baš omiljen klub ni kod rivala, ni kod novinara.

Poketino troši treću sezonu u Engleskoj a da nije stvorio sebi nijednog neprijatelja, da se nije dogodilo da neko nije želeo da mu pruži ruku ili da mu je uputio uvredu, a o tome da je on vređao nekoga suvišno je i pričati. U ovom smislu, Poketino ima čistiji dosije i od tradicionalno miroljubivog i povučenog Arsena Vengera, pa i od samog Fergusona koji je znao da "udara" po rivalima, pre svih Vengeru i Rafaelu Benitezu.

I još nešto – za kraj – bivši igrači ga OBOŽAVAJU!

Potražite izjave Šoa, Lalane, Klajna i ostalih o čoveku koji ih je stvorio na "Sent Merizu"... Ako do sada niste, obratite pažnju na Maurisija Poketina, čoveka za kojeg određeni španski analitičari tvrde da će u budućnosti sigurno biti trener Real Madrida.

Komentari / 0

Ostavite komentar