Analiza: Koliko košta američki patriotizam...?!

Pentagon troši stotine miliona dolara svake godine na promociju patriotizma na sportskim događajima, a organizatori inkasiraju ozbiljne sume za najrazličitije usluge.

Ostali sportovi 11.02.2016 | 23:40
Analiza: Koliko košta američki patriotizam...?!

Promocija američkog patriotizma je decenijama unazad sveprisutna na sportskim događajima, ali nije besplatna!

Naprotiv...

Ona košta milione dolara svake godine i javnost za konkretne brojke ne bi saznala da nedavno nije objavljen izveštaj u kom se navodi da je Pentagon tražio od Kongresa da pokrije rupu od 100 miliona dolara u 2015. godini, između ostalog nastalu i reklamiranjem državnih simbola i Vojske SAD na gotovo svim sportskim borilištima.

Ni vama koji pratite američki sport putem TV-a i interneta ne može da promakne patriotski folklor na tribinama, kao ni tradicija da mečeve na otvorenom poput američkog fudbala, bejzbola, tenisa, trka automobila, konja ili atletska nadmetanja prate stalna nadletanja vojnih aviona... U dvoranama se marinci često spuštaju sa svodova, dok ogromne zastave prekrivaju parkete ili led, na videobimovima smenjuju se slike poručnika koji su izgubili svoje živote u nekom od brojnih međunarodnih sukoba u kojima Amerika učestvuje, itd.

Često se događa da nacionalnu himnu zapravo intonira neki pripadnik vojske ili vojni orkestar, bilo je slučajeva da oficiri izvode početni udarac ili marširajući iznose loptu ili pak na igralište.

Stvar je otišla toliko daleko da su ratni vojni invalidi počeli da dobijaju honorarna zaposlenja na sportskim događajima, ali tako da njihovi invaliditeti budu vidljivi i na televiziji i uživo.

Ako je bilo ko pomislio da se sve ovo obavlja na volonterskoj bazi, debelo se prevario. Pod debelo, mislimo na desetine miliona dolara u jednoj godini, a nekoliko stotina miliona od početka reklamiranja patriotizma, kako ga dvojica senatora iz Arizone, koji stoje iza ovog izveštaja, nazivaju – plaćeni patriotizam.

Senatori Džon Mekejn i Džef Flejk objavili su izveštaj u kojem su naveli da je ministarstvo odbrane u periodu od 2012. do 2015. godine potrošilo 53 miliona evra na marketing, navedena su čak 122 konkretna kontakta između Pentagona i organizatora sportskih događaja, kako profesionalnih klubova, tako i samih liga, takmičenja...

Ova serija marketinških trikova značila je i ozbiljan izvor prihoda za zainteresovane strane, pa je tako samo NASCAR tokom četiri godine zaradio 1,6 miliona dolara za promociju Sjedinjenih Američkih Država i njenih "trupa širom sveta, koje se bore za očuvanje nacionalnog mira i stabilnosti", kako često zvanični spikeri pozivaju publiku da ustane i zapeva himnu "The Star-Spangled Banner".

NFL timovi uzimaju tradicionalno najviše novca od ovakvih "dilova", pa su tako Atlanta Falkonsi inkasirali 879.000 dolara, Nju Ingland Petriotsi 700.000, a Bafalo Bilsi 650.000 u istom periodu.

"Prošle godine Pentagon je potrošio milione na reklame na sportskim događajima, a u isto vreme podneo zahtev Kongresu da pokrije manjak od 100 miliona dolara u budžetu predviđenom za isplatu trupa", navodi se u izveštaju, koji je objavljen i pre nedavno održanog Superbola, a svako ko ga je pratio shvatio je da dva lobija zbog ovih podataka neće prestati da troše milione.

Prvi je armija, a drugi LGBT populacija.

Konkretno, prethodni Superbol u Santa Klari bio je parada patriotizma pre i gej kulture tokom same utakmice. Duel Denver Bronkosa i Karolina Pantersa protekao je u nadletanju aviona, skokovima padobranom, prekrivnajem terena ogromnom zastavom SAD, nastupom vojnog orkestra pre početka meča, a pop spektaklom obojenim duginim bojama na poluvremenu.

Ništa od toga nije, naravno, bilo besplatno, samo što se o količini novca koji LGBT lobi fondovi troše za ovakav vid promocije još ne zna.

Neke stvari koje je Vojska SAD plaćala su pomalo i komične. Ako ste pomislili da same NBA, NFL, MLB, MLS i ostale franšize dobrovoljno šiju "military" dresove, bili ste u zabludi. Oni naplaćuju i samo pojavljivanje vojnika na svojim terenima...

U izveštaju od 150 stranica čiji su autori dvojica senatora navode se sledeći primeri.

Šarlot Hornetsi naplatili su od Pentagona jedan skok padobranom nekog člana "Air Force" jedinice na svake tri utakmice kod kuće.

Dalas Meveriksi obavezali su se da će dozvoliti "da Nacionalna garda Teksasa uveze mehaničkog bika u dvoranu i razvali improvizovani zid na oduševljenje navijača" (sve što je pod navodnicima bukvalno je tako napisano u izveštaju).

Minesota Vajld organizovala je ceremoniju u bojama američke zastave dok se vojnik Nacionalne garde spuštao sa svodova dvorane da dostavi pak za početak meča.

Indijanapolis Koltsi naplatili su vojsci VIP apartman na na stadionu i dali ga na korišćenje na određeno vreme, uz obavezu da šalju suvenire sa autogramima igrača, da pripadnici vojske mogu da posećuju teren uoči utakmica i da se čirlidersice ovog NFL tima pojavljuju na nekim događajima koje organizuje vojska.

Milvoki Bruersi naplatili su 49.000 dolara da pripadnici Nacionalne garde Vinskonsina intoniraju "God Bless America" pre svake utakmice koja se igra u nedelju.

Atlanta Falkonsi obeležavaće svaki rođendan Nacionalne garde tako što će jedan od vojnika izvoditi nacionalnu himnu, a ostali pripadnici vojske razviti ogromnu zastavu preko terena dok traje sama ceremonija.

Grin Bej Pekersi su pristali da instaliraju poseban deo tribina za 200 članova Nacionalne garde i njihovih porodica na "Lembo fildu".

Minesota Links s vremena na vreme organizuju "noć vojske" tako što vojnici marširaju stazom, dok drugi izvode nacionalnu himnu.

NASCAR je naplatio druženje sa svojim zvezdama, Ričardom Petijem i Arikom Almirolom, a srećnici iz vojske imaju priliku i da se provozaju s njima na pisti.

Ajron Dog, trka snežnih vozila na ledinama Aljaske, pruža VIP usluge vojnicima i priliku da se oprobaju u ovom egzotičnom i ekstremnom sportu.

U ovom izveštaju ne navode se samo sportski događaji na kojima vojska reklamira svoje simbole, već i najrazličitiji hepeninzi poput onog u San Antoniju, nazvanog "Alamo City Comic Con", gde klinci i ne samo klinci dolaze da bi se ostvarili kao neki od svojih omiljenih fikcionalnih junaka. Drugim rečima, platite kartu, obučete se u kostim Supermena i jurite se po sali sa ostalima...

Patriotizam nema cenu, ali može da se plati novcem poreskih obveznika.

Komentari / 0

Ostavite komentar