EP - Selektor Srbije pred 1/2-finale: Želimo da futsal zaživi u Srbiji!

Selektor futsalera Srbije Aca Kovačević rekao je da je njegova ekipa svesna koliko je postigla plasmanom u polufinale Evropskog prvenstva.

Fudbal 11.02.2016 | 09:20
EP - Selektor Srbije pred 1/2-finale: Želimo da futsal zaživi u Srbiji!

Kovačević je dodao da taj sport tek treba da se razvije u našoj zemlji.

Srbija će u četvrtak od 18.30 u Areni igrati protiv Rusije u polufinalu Evropskog prvenstva u Beogradu.

"Mi smo skromna družina, kao porodica. Sve nas veže ljubav prema ovom sportu, a sve ostalo je proizašlo iz toga. Svesni smo toga što radimo. Pružićemo sve od sebe da pobedimo i u predstojećoj utakmici. Blizu smo, ali je za mene plasman na bilo koje takmičenje u ovim uslovima ogroman uspeh. A, ovo je naučna fantastika na neki način", rekao je Kovačević novinarima u Beogradu.

Kovačević je rekao da će ponovno igranje pred punom Arenom biti ogroman motiv igračima da naprave još jedan uspeh i upišu se u istoriju futsala.

"Ovo će biti prvo polufinale u istoriji srpskog futsala, a voleo bih da ne bude i poslednje. Veoma sam prizeman i realan. Apetiti su svima porasli, ljudi misle da je finale izvesno, ali na ovom takmičenju nijedna utakmica nije bila izvesna", kazao je on.

Selektor je naveo da je naredni protivnik veoma ozbiljan, koji ima dve postave sa dva potpuno različita stila igre.

"Uspeli smo da ih izolujemo prošle godine, iako su oni pobedili, golovima iz naše nepažnje. Dobro se poznajemo, oni imaju visoko mišljenje o nama, ne vole da igraju protiv nas, znaju da smo srčana ekipa koja se bori do kraja. Biće zanimljivo i neizvesno i nadam se da ćemo pobediti", rekao je Kovačević.

On je istakao da srpski futsal ne sme da stane nakon kontinentalnog šampionata u Beogradu i dodao da se nada da će uspeh uticati na razvoj klupskog fudbala u Srbiji.

"Nismo Španija, nemamo ligu kao Rusija i Italija, gde se u klubovima profesionalno trenira. Kod nas je Ekonomac jedini ozbiljan klub. Želja nam je da imamo još četiri-pet takvih klubova, ozbiljnije takmičenje, a samim tim i veći izbor igrača za reprezentaciju. Kada bude na tom nivou, onda bi bilo realno da pričamo", rekao je selektor.

Kovačević je situaciju u srpskom futsalu uporedio sa Italijom i istakao veliku razliku te dve zemlje, s obzirom na to da u Italiji ima dve hiljade, a u Srbiji 50-ak klubova.

"Neko ovde kod nas trenira pet puta nedeljno po sat vremena, neko manje, a Marko Perić, na primer, trenira u svom klubu u Italiji četiri sata dnevno. Da bi se neki sport vrhunski igrao, treba i priprema da bude vrhunska. To smo na neki način napravili kroz reprezentaciju, a sada je cilj da se i u klubovima dobije ta dimenzija", naveo je on.

Prema njegovim rečima, Srbija se za prvenstvo spremala dve godine, tokom kojih je odigrala više od 50 utakmica u kojima su igrači sticali dragoceno iskustvo.

"Igrali smo protiv najboljih na svetu i igrači su sticali medjunarodno iskustvo. U te dve godine smo dobili Marka Simića koji je rešio prolaz u polufinale. Išli smo korak po korak na takmičenju, primili smo samo tri gola. Igramo dobru odbranu i to će biti recept za utakmicu sa Rusijom", dodao je on.

Kovačević je istakao da je Srbija odlično promovisala futsal.

"Ovo je do sada najbolja promocija ovog sporta, i posetom, interesovanjem. Jednostavno, ovo je nešto što bi trebalo da pomogne da se futsal razvija na našim prostorima i dobije zapaženije mesto", rekao je Kovačević.

Kovačević je dodao da se nada da će se nakon ovog šampionata mnogo dece u Srbiji odlučiti da se bavi futsalom.

Komentari / 0

Ostavite komentar