Opasnost za svijet: Pada zlo carstvo

Direktor američke Nacionalne obaveštajne službe Džejms Klaper jedan je od veterana špijuna kojima nedostaje Hladni rat.

Svijet 10.02.2016 | 18:20
Opasnost za svijet: Pada zlo carstvo

Najviši obaveštajni službenik SAD izjavio je da je pad Sovjetskog Saveza glavni razlog što je svet danas tako opasan.

Obraćajući se Komitetu oružanih službi senata, Klaper je predstavio ono što on naziva "litanije propasti" Sjedinjenih Američkih Država. To su pretnje koje dolaze iz svih kutaka sveta, izvan i unutar Amerike. Sajber kriminal, teroristi, "usamljeni revolveraši", Rusija, Kina, Iran i Kuba, svi oni predstavljaju pretnju po SAD smatra Klaper.

"To je sigurno najraznovrsniji opseg pretnji i izazova kojeg se sećam", istakao je Klaper.

Kada je senator Tom Koton upitao Klapera zašto je situacija takva, odgovor je zaprepastio prisutne. Naime, iskusni obaveštajac smatra da je pad zemlje koju je Ronald Regan nazivao "Zlim carstvom", odnosno SSSR-a, otvorio pandorinu kutiju opasnosti po Ameriku.

"Iskreno, bipolarni sistem pružao je određenu stabilnost. Kada se to završilo, pokrenut je čitav niz sila i povećana je dinamika pretnji", objasnio je Klaper dodavši da je život bio jednostavniji kada su svi bili suočeni sa mogućnošću totalnog uzajamnog uništenja.

Izvor: Kurir

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Munja Nebeska

10.02.2016 17:24

Covjek je 100 % u pravu. Problem je samo sto oni to vide uvijek poslije. Isto kao sa arapskim proljecem. Unistili Sadama, gadafija, Mubaraka, Asada, itd., i sta su dobili. Globalne prijetnje za koje i ne znaju odakle dolaze. Atmski arsenal zavrsio ko zna u cijim rukama. JBG. poslije jeb... nema kajanja

ODGOVORITE
Name

Crna rupa

10.02.2016 17:42

Ti si pobrkao kao i ovaj. U pitanju je paranoja.

Name

М8хаило

10.02.2016 18:10

Непријатеља и кад нема треба ИЗМИСЛИТИ и народ тако држати у страну. Америци не пријети опасност са вана већ изнутра од Американаца слични Клаперу!

Name

tamo amo

10.02.2016 19:25

Slazem se s Mumjom Mebeskom da je ovaj lik u pravu a vama dvojici cu samo reci da vam je olaksavajuca okolnost to sto nista ne razumijete.

Name

dragan

10.02.2016 17:39

poslednju pamet mačku pod rep.

ODGOVORITE
Name

Procjena

10.02.2016 19:49

Odlican presjek situacije u svijetu poslije raspda SSSR. Bas to i jeste danas

ODGOVORITE