Čudesna bašta svjetlosti u Dubaiju!

Locirana u parku Zabel, "Dubai Garden Glow" jedna je od najnovijih atrakcija svetske prestonice luksuza. Reč je o najvećoj bašti u kojoj je svetlost korišćena da bi nastali oblici od kojih zastaje dah. Glavni „sastojci“ ovog čuda su sijalice raznih boja.

Zanimljivosti 10.02.2016 | 12:57
Čudesna bašta svjetlosti u Dubaiju!

Nisu samo cveće i drveće rasli poslednjih meseci u zapadnom delu grada. Oko 150 umetnika iz čitavog sveta radilo je na podizanju raznih oblika, uglavnom od recikliranih materijala.

Među njima izdvaja se maketa Burdž Kalife visoka 12 metara za čije pravljenje je upotrebljeno čak 330.000 malih boca za lekove.

Vlasti Dubaija uložile su 30 miliona dirhama (2,75 miliona evra) u atrakciju za koju je procenjeno da bi mogla da privlači oko 5.000 posetilaca dnevno.

Da bi gosti uživali u igri svetlosti i poželeli da se vrate u ovu baštu, „postaralo se“ oko četiri miliona malih sijalica!

„Bašta je jedinstvena. Jarka i šarena svetlost obezbeđena je zahvaljujući sijalicama koje ne troše mnogo energije“, istakao je Husain Luta, jedan od najviših zvaničnika grada.

Osim brojnih cvetova, drveća i životinja, kao i pomenute mini-kopije najviše zgrade na planeti, izdvaja se i porcelanska Džamija šeika Zajeda. Da bi napravili kopiju džamije koja se nalazi u Abu Dabiju, dizajneri su upotrebili 90.000 porcelanskih šoljica, tacni i kašika.

„Nije reč samo o nečemu u čemu će deca uživati. Na prvom mestu nam je bezbednost, a odmah zatim poruka koju šaljemo upotrebom recikliranih stvari“, istakao je Luta dodajući da je otvaranje bilo planirano za april, ali da je popularnost najavljene bašte bila tolika da su se odlučili da radove inteziviraju i završe u decembru, kada je bašta i otvorena.

Prvi izveštaji pokazuju da će se uloženi trud i novac isplatiti vrlo brzo.

RTS

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

FBiH

10.02.2016 16:51

Bravo Dubai fantasticno

ODGOVORITE