„Ave, Cezare“ za početak Berlinala

Film braće Džoela i Itana Koena „Ave, Cezare“ s Džordžom Klunijem i Skarlet Johanson u glavnim ulogama u četvrtak iveče otvara 66. Međunarodni filmski festival u Berlinu.

Zabava 10.02.2016 | 12:53
„Ave, Cezare“ za početak Berlinala

Na ovogodišnjem Berlinalu, koje traje do 21. februara, biće prikazano i pet srpskih filmova. U selekciji takmičarskog programa Forum biće filmovi Vlažnost reditelja Nikole Ljuce i dokumentarac Dubina dva Ognjena Glavonića.

Biće takođe prikazana manjinska koprodukcija, film Zrinka Ogreste S one strane, i kratki igrani film rediteljke Katarine Stanković Četiri ugla kruga. Očekuje se i prikazivanje filma Želimira Žilnika Marble Ass.

Festival će ove godine odati počast legendarnom britanskom umetniku Dejvidu Bouviju, preminulom 10. januara, prikazivanjem filma u kojem je glumio, The Man Who Fell to Earth iz 1976. godine.

Na festivalu će biti prikazan i film u kojem glumi takođe nedavno preminuli britanski glumac Alan Rikman. Organizatori su naveli da će Rikmanu u čast biti prikazano ostvarenje Razum i osećajnost (1995) američkog reditelja tajvanskog porekla Anga Lija.

Na festivalu će biti prikazan i prvi nemački film o Ani Frank, jednoj od najpoznatijih jevrejskih žrtava holokausta.

Das Tagebuch der Anne Frank (Dnevnik Ane Frank) u režiji Nemca Hansa Štajnbihlera, biće premijerno prikazan van zvaničnog takmičarskog programa.

Nacizam će biti jedna od tema ovogodišnjeg festivala, a knjiga Dnevnik Ane Frank, koju je napisala za vreme skrivanja od nacista, jedno je od najznačajnijih književnih dela koje opisuje život Jevreja tokom nacističkog perioda u Evropi.

Žiri za dodelu glavne nagrade, Zlatnog medveda, predvodiće američka glumica i trostruka Oskarovka Meril Strip.

RTS

Komentari / 0

Ostavite komentar