BiH ima softver za špijuniranje Vajbera?

Nakon što je istraga o pokušaju nabavke špijunskog softvera u Hrvatskoj prerasla u obavještajni skandal u susjednoj zemlji, ponovo su u fokusu navodi "Vikiliksa" da BiH posjeduje savremenu opremu za kontrolu komunikacija, pomoću koje je moguće "provaliti" čak i u aplikacije poput Vajbera, Skajpa i Votsapa!

Bosna i Hercegovina 10.02.2016 | 12:10
BiH ima softver za špijuniranje Vajbera?

Prema podacima koje su objavili pojedini hrvatski mediji, Obavještajno-bezbjednosna agencija Hrvatske (SOA) namjeravala je da od italijanske kompanije "Haking tim" kupi informatički sistem koji omogućuje potpuno praćenje svih komunikacija, te nadzor i ozvučenje osoba i prostorija, a takve resurse u regionu, navodno, posjeduju samo BiH i Srbija.

"U ovom trenutku hrvatske obavještajne službe nisu u mogućnosti da nadziru komunikaciju putem Vajbera, Votsapa ili Skajpa, ali mogu da dođu do željenih podataka u saradnji sa prijateljskim obavještajnim službama. Softver koji omogućuje prisluškivanje ovih platformi u okruženju posjeduju obavještajne službe Srbije i BiH", tvrde za hrvatske medije izvori iz tamošnjih bezbjednosnih struktura.

Iz Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH nisu željeli da komentarišu te navode, niti su odgovorili na naš dopis upućen direktoru Osmanu Mehmedagiću o mogućnosti da posjeduju softver italijanske kompanije "Haking tim", što ruši ovdašnje mitove o Vajberu, koji kod konspiraciji sklonih političara i biznismena u Republici Srpskoj i FBiH slovi za jedinu opciju apsolutno bezbjednu od špijuniranja.

Testna verzija

Međutim, na sajtu "Vikiliksa" objavljena je elektronska pošta između Masimilijana Lupija, predstavnika pomenute italijanske kompanije, i izvjesnog Darija Selimagića, predstavnika firme "Alfatek grup" sa sjedištem u Zagrebu, preko koje su prodavani špijunski softveri i oprema. U prepisci Lupi se interesovao "kakvi su utisci Granične policije BiH o testnoj verziji" koja im je data. Selimagić mu je zatim odgovorio da su "potencijalni kupci veoma zadovoljni", ali da je sporna cijena.

"Sada planiramo da sistem ponudimo OBA. Najveći problem je situacija u BiH u pogledu budžeta, ali konstantno radimo sa njima i vodimo računa o ovom potencijalnom tržištu", navodi se u jednoj od poruka u koje je Press imao uvid.

Stroge procedure

Stručnjak za bezbjednost, profesor Dragomir Keserović, za Press je objasnio da nije siguran da li bh. agencije imaju ovu opremu, ali smatra da takav sistem najvjerovatnije postoji unutar BiH.

"Detalji koji se javno objavljuju, a rečeni su tajno, u zatvorenim krugovima i tokom povjerljivih razgovora, pokazuju da se sve komunikacije u BiH nadziru. Međutim, mi ne možemo reći da Bosna i Hercegovina ima taj sistem, ali možemo da kažemo da on vjerovatno postoji u BiH. Strane službe i međunarodne obavještajne snage koje su bile ovdje počele su da uvoze takvu tehniku za svoje potrebe. U početku su vršili nadzor samo fiksne, kasnije mobilne telefonije, a sada i svih mogućih drugih komunikacija. Nesumnjivo postoje tehnička sredstva u BiH kojima se to nadzire", rekao je naš sagovornik.

Keserović smatra da je u pitanju "moćan sistem" koji je preskup za budžet Republike Srpske, a vjerovatno i za BiH.

"Da bi se profesionalna tehnika legalno nabavila, procedure su izuzetno stroge. Svi koji imaju ekskluzitivitet da upravljaju obavještajno-bezbjednosnim sektorom nisu voljni da to prepuste bilo kome i bilo kada", zaključio je Keserović.

Otkriven identitet čak sedam agenata!

Hakovani mejlovi kompanije od koje je hrvatska SOA namjeravala da kupi softver za prisluškivanje otkrili su niz vrlo povjerljivih podataka, te su na "Vikiliksu" procurile informacije o funkcionisanju ove hrvatske službe, kao i imena i prezimena sedam tajnih agenata, objavio je juče "Jutarnji list". U dopisima su izneseni i osjetljivi podaci o budžetu SOA i prioritetnim projektima, a objavljeni su i podaci od vitalne važnosti za nacionalnu bezbjednost Hrvatske.

Izvor: Press

Komentari / 19

Ostavite komentar
Name

don Kihot

10.02.2016 11:17

Baš bi me čudilo da nam i to ne kontrolišu...uzmite sve, malo vam bilo...

ODGOVORITE
Name

beg

10.02.2016 11:35

Pa i treba da ima!

ODGOVORITE
Name

Zenica

10.02.2016 11:37

Radoncicu su hakovali viber

ODGOVORITE
Name

Чудра

10.02.2016 11:39

Стварно нам је памћење као код кленова! Па, побогу, народе заборавни, прије продаје "Телекома Српске" су на РТРС-у били тадашњи директор Телекома и неки чиновник ОЕБС-а и заједнички саопштили како је од ЕУ добијена донација у високој технологији и софтверу који је инсталисан на систем Телекома, а служиће за праћење свих видова комуникација, како су тада рекли, "због опште безбједности грађана". Рекли су и да је укупна вриједност свега нешто око 3 милиона евра и да је то Телеком морао да прихвати да не би изгубио лиценцу за рад. ТАЧКА! И сад нам треба Викиликс јавити да и код нас "највјероватније има" та технологија! Е, вала, баш смо од пола памети! Мамлази остају мамлази и онда нас треба још више дрндати и завртати уши!

ODGOVORITE
Name

Adnan

10.02.2016 12:46

Odličan komentar! Ali narod sve zaboravlja...

Name

komsija

10.02.2016 11:44

Na srecu, jos uvijek postoje službe koje rade svoj posao. Doduše, na njihovim čelnim mjestima su danas stranački podguzači. Medjutim kad tad, će te službe biti kao što su nekada bile, pa će svi odgovarati za svoje nedjela. Neko lično, nekome djeca i unuci. Zato one i treba da prislukuje sve, pa cak i sami sebe prisluskuju. I tu nema nista loše. Ko je pošten, nema čega da se plaši.

ODGOVORITE
Name

NN

10.02.2016 11:47

Instalirate Blackberry messenger I mirni. Kriptovano, sigurno

ODGOVORITE
Name

Чудра

10.02.2016 11:55

Ништа данас није криптовано и сигурно! Једини начин комуникације који носи најмањи ризик је "у 4 ока", и то не ријечима, него плајвазом и хартијом, која се спаљује чим супротна страна у себи прочита шта му желиш саопштити. Мада, и то је врло ризично, јер кажу да тајна престаје бити тајном у тренутку када сазнају двије главе.

Name

Re Cudara

10.02.2016 12:36

Siguran j i razgovor gdje je pojačana muzika. Sto se tiče Vibera taj softver, jedan od njegovih tvoraca je Izraelac koji je nekad programirano softvere kojim je CIA prikupljala podatke. Taj lik zajedno sa jednim Bjelorusem ima kompaniju čije je sjedište na Kipru i oni su tvorci Vibera. Eto toliko o njegovoj sigurnosti...

Name

O čemu vi

10.02.2016 11:51

Svaki vid komunikacije je napravljen zbog kontrole stanovništva. U tome im pomazu sve kartice od bankovnih pa nadalje. Srećno u korištenju današnjih "pomagala"

ODGOVORITE
Name

Gluposti

10.02.2016 11:52

Ove aplikacije su kriptovane i skoro se svakodnevno ažuriraju. Vjerovatno su 'provaljive' za NSA, ali za uboge balkanske kifla-državice...

ODGOVORITE
Name

Geography

10.02.2016 12:55

Najsigurnije u četiri oka

ODGOVORITE
Name

svima dobro

10.02.2016 13:05

Nema tu nikakvog hakovanja nego je svaka ta softverska kuća dala američkoj CIA, Interpolu i ostalim policijama mogućnost da može da nagleda komuniciranje.

ODGOVORITE
Name

Misho Petkovic

10.02.2016 13:13

Za špijuniranje Vibera ne treba vam nikakav specijalna softver, samo je potreban pristup mreži (što oni svakako imaju). Da biste to izbjegli koristite Facebook Messsanger (ssl eknriptovan). Postoje i programi koje je nemoguće špijunirati.To su programi koji generišu ključ za enkripciju na telefonu i ne čuvaju ga na serveru. Jedan od takvih programa, besplatan otvorenog koda je Signal Private Messanger i Snuden ga je uspješno koristio.

ODGOVORITE
Name

o čemu vi

10.02.2016 13:47

Nigde veze to što pišeš. Svaka kripcija je napravljena tako da se moze i mora razbiti tako da pomoći nema. jedini način da te ne mogu špijunirati je da ne koristiš ništa od uredjaja(smart telefone,smart televizore,racunare...)

Name

re: o čemu vi

10.02.2016 14:32

Prvo bih se informisao pa onda komentarisao. Ali danas sam raspoložen pa ću ti probati objasniti. Problem Enigme kao i svih simetričnih enkriptovanja je bio emitovanja ključa jer može biti presretnut. 1977. Matematičari sa MIT-a su osmisli asimetričnu enkripciju (RSA), poznatu kao javni i tajni ključ. Kako to zapravo radi? Uzmete dva prosta broja i pomnožite ih. Proizvod ta dva broja biće ne-prost broj i njega emitujete kao javni ključ, dok faktore čuvate kao privatni ključ. Svako ko želi da Vam pošalje poruku šifrovaće je vašim javnim ključem. Da bi se dešifrovala poruka potrebno je provjeriti sve faktorizacije javnog ključa. Ako vaš javni ključ ima preko sto cifara i najmoćnijm računarima trebaće bar godinu dana da provjere sve proste faktorizacije Vašeg ključa. Misho

Name

O čemu vi

10.02.2016 21:51

Ajmo reći da si upravu. I da je skoro ne moguće probiti kripciju. A zasto presretati podatke kad već postoje gotove spremljene informacije ili u bazi na serveru (što je najvrevatnije jer se pamti svaki klik miša) ili na samim računarima. Tako da iskreno i ne vidim svrhu samog kriptovanja. Najbolji je primjer da evropski parlamentarci ne smiju da koriste blekberije jer njihov mesindzer radi preko servera u kanadi i ne moze se kontrolisati komunikacija izmedju parlamentaraca. (Demokratija i sloboda nema šta)

Name

re: o čemu vi

10.02.2016 22:55

Fora i jeste u tome ko generiše tajni ključ? Provukao sam to kroz prehodni post. Kod vecine servisa, kljuc generise server i vama dodjeljuje, td. vlasnik servera ima neograničene mogućnosti monitoringa podataka. Kod tzv end-to-end enkriptovanih komunikacija sami generišete tajni ključ. Server služi samo "spoji" krajnje korisnike. Td. Ko hoće sigurnu komunikaciju uvijek može da se edukuje.

Name

Murga drot

10.02.2016 13:32

Ovako razvijena zemlja da nema ovaj pisljivi softver, pa to bi bilo van svake pameti!

ODGOVORITE