Sramno smanjenje boračkih dodataka

Partija demokratskog progresa očekuje od svih nadležnih institucija Republike Srpske da uzmu u razmatranje sljedeću aferu i trošenje narodnog novca zasnovanog na ozbiljnim tvrdnjama i činjenicama kojima je učinjena ogromna šteta po interes Republike Srpske. Očekujemo i da se preispita odgovornost lica koja su proizvela takvo štetno dejstvo kao rezultat protivustavnog, nezakonitog, koruptivnog, neracionalnog, neodgovornog i nepotističkog ponašanja.

Republika Srpska 10.02.2016 | 08:22
Sramno smanjenje boračkih dodataka

AFERA „Sedamdeset četiri“

„Sramno smanjenje naknada za 40.000 boraca“

Ko će, kada i kako odgovarati za sramotu ove vlasti koja je 40.000 boraca Vojske Republike Srpske dovela na ivicu gladi smanjenjem boračkih dodataka?

Kategorizacija po novom zakonu, koji su dogovorili sa tadašnjim predsjednikom Boračke organizacije RS Pantelijom Ćurguzom oštetila je bivše srpske ratnike, u najvećem broju one koji su cijeli rat proveli u rovovima na prvim linijama, a mnogi od njih su bili i ranjeni.

Naknada je pojedinim borcima ukinuta, a mnogima je stepen ratne-vojne invalidnosti umanjen, bez mogućnosti da dokažu da odluka resornog ministarstva nije ispravna. Sistem se ogradio, tako da borci koji su proveli sve godine rata na prvoj liniji fronta više nemaju način da dokažu da ih je Republika Srpska za koju su se borili – oštetila.

Licemjerna obećanja ministra rada i boračko-invalidske zaštite Petra Đokića koja su uslijedila krajem 2011. godine, pred donošenje zakona o borcima, da će poslije toga svima biti bolje i da će Fond PIO na osnovu ovog zakona doživjeti procvat naravno – nisu ispunjena.

Korist je izvukao jedino Pantelija Ćurguz, tadašnji lider boraca, koji je za sramnu prodaju interesa ove populacije nagrađen mjestom savjetnika u Kabinetu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika!

Prije donošenja Zakona o pravima boraca ministar Đokić je obećao da borci neće biti oštećeni ni po kojem osnovu, „jer Vlada Republike Srpske nikoga nije izigrala niti će to učiniti bilo kojoj kategoriji svojih građana“ i da je pažljiv dijalog sa Boračkom organizacijom Republike Srpske i njima u Vladi u interesu. Đokić je tada poručio i da „neće uspjeti u namjeri oni koji zlonamjerno žele ovu situaciju da iskoriste da bi proizveli konflikte unutar Srpske i sa njenim vlastima posvađaju BORS“ i na taj način „potkopaju identitet i interitet Republike Srpske“.

Nakon što su kupili podršku Pantelije Ćurguza i za to ga nagradili i nakon što je sporni i za borce loš zakon usvojen, taj isti Đokić je rekao: „Veoma mi je žao što se dio boraca nalazi u situaciji da će imati manja mjesečna primanja“ i priznao da je penzioni sistem Srpske ugrožen zbog velikog priliva penzionera.

Zbog donošenja sramnog zakona, kasnije su uslijedili protesti i zahtjevi da resorno ministarstvo objavi registar svih lica koja imaju određenu vrstu naknade ili ostvaruju pravo u sistemu boračko-invalidske zaštite. Međutim, ministarstvo nije pristalo ni na ovaj zahtjev jer je, kako tvrde, u suprotnosti sa Zakonom o zaštiti ličnih podataka.

Tako je, praktično, Srpska na svoju ruku odlučila ko je i koliki iznos zaslužio da dobija iz budžeta za boračku kategoriju, a javna je tajna da u Republici Srpskoj najveću korist iz budžeta ostvaruju oni koji se za Srpsku nisu borili.

Da bi priča dobila još sramniji epilog, u septembru prošle godine je predsjednik Dodik u skupštinsku proceduru poslao zakon po kojem bi poslanici prvog saziva Narodne skupštine Republike Srpske imali pravo na mjesečnu nadoknadu od 1.200 KM. Taj prijedog je izazvao osudu javnosti, borci su protestovali ispred zgrade parlamenta i privremeno spriječili donošenje zakona, ali je Dodik najavio da ipak od ove incijative neće odustati.

Partija demokratskog progresa

Komentari / 25

Ostavite komentar
Name

Božo Štaka

10.02.2016 07:26

Sve će to kriminalac Dodik pozlatiti.

ODGOVORITE
Name

Ludi Milojko

10.02.2016 08:21

Mogu oni pisat koliko hoce i nabrajati afere do beskonacnosti ali od toga nema nista.Drekavac jednom drekne ne smijete me hapsiti i oni se prepadnu i zaborave sve afere.Sa tim aferama samo izludjuju narod . Izgleda da im je to postala taktika,sve je to isto.Mislim da je ipak od svega toga samo njihov dogovor jedni da ko fol ukazuju nesto a drugi da negiraju i tako iz dana u dan sve u krug.Nego spasavajte djecu ako sebe ne mozete.

Name

Milojica

10.02.2016 09:47

Ja sam za da se smanji dodatak.

Name

VRS RVI

10.02.2016 11:02

Milojice nemoj da se..š. I ti jedan od malih papka odnosno papčića koji ližu ove iz SNSD-a zna se kuda.Doći će brzo vrijeme zavrtanja ušiju takvima kao što si ti pa naviše. Dezerteri i ratne profiteri se ne mogu svi procesuirati na isto tako izdajničkom sudu ALI zato ima dosta mraka na svakom ćošku.

Name

Купујмо домаће

10.02.2016 07:46

Нека је срам и тих бораца што гласају за такве политичаре.

ODGOVORITE
Name

kk

10.02.2016 09:37

Šta hoće borci,dosadni su !

Name

preziveo

10.02.2016 09:53

Kavi borci imaju dovoljo nemoze se 300 godina finansirat neko ko se borio.

Name

Mihailo

11.02.2016 00:46

Za koga ce glasati kada su "politicari" svi isti!

Name

007

10.02.2016 07:57

Kolike su invalidnine i borački doadatak bili kada ste vi bili na vlasti? Koliko mjeseci je kasnila isplata? Nemoj da mlatite praznu slamu i nemojte zloupotrebqavati boračke kategorije.Borac sam prve kategorije i ratni vojni invalid i pamtim dobro i vrijeme vaše vladavine.Odrecite se "bijelog hljeba", smanjite poslaničke naknade i druge privilegije i preusmjerite za boračke naknade pa će biti veće invalidnine i borački dodataka.

ODGOVORITE
Name

Владо Бања Лука

10.02.2016 08:59

За 007: ало црвени боте, шта нападаш ПДП!? Твоји криминалци из СНСД-а и ДНС-а су на власти пуних десет година. И, јеси ли задовољан са висином инвалиднине? Када је задњи пут повећана? А што се тиче бијелог хљеба, видиш да су га људи укинули јуче у Сарајеву...

Name

bn

10.02.2016 09:24

Tada ih nije bilo na mjesecnom nivou nikako a penzije i plate su kasnile po 3 mjeseca.

Name

borac

10.02.2016 09:01

Slabi smo mi borci i ne zasluzujemo bolje kad smo dozvolili da nam dezerter i ratni profiter bude predsjednik sramotame sto sam ucestvovao u gradnji ovakvog lopovluka.

ODGOVORITE
Name

рви

10.02.2016 10:11

Извини пријатељу, ал ниси у праву. Први борци су у рату на бојном пољу изгинули, а они што су преживјели, осим све мањег броја 100%рви, постали су гола сиротиња. Викенд-борци, махом дезертери, имају своју организацију у политичким круговима који савршено штите једни друге, и живе ко грофови. Они се овдје и оглашавају, и бране такве. Сјећаш се 1997 године када су на превару позвали борце да сруше легално изабрану власт, када су уз помоћ окупаторски тенкова дошли у Банске дворе, окупили су око себе све дезертере и први закон који су донијели био је закон о опросту дезертера. Тако је до дана данашњег. Сад су они борчине и јуначине а ми кукавице и издајице.

Name

Brod

10.02.2016 10:23

Tačna "dijagnoza" 100%.

Name

Re borac

10.02.2016 10:24

Bravo. To je pravi odgovor.

Name

Delija

10.02.2016 10:00

Trebaju ukinuti sve i jos trebaju ici po kucama i lupat samare i oduzeti svu imovinu od tih boraca.Kad su svi nesposobni i samo cute tako im i treba.

ODGOVORITE
Name

007

10.02.2016 10:12

Za Vladu BL. Nisam član nijedne partije samo iznosim objektivne i argumentovane činjenice.Ponavljam, za vrijeme vaše vladavine invalidnine su kasnile po nekoliko mjeseci, a boračkog dodatka tada nije ni bilo.Kad bi vi ponovo došli na vlast (Nedaj Bože)vjerovatno bi bilo isto kao i prije. Treba se boriti za veće invalidnine i borački dodatak, ali treba imati u vidu i druge ugrožene kategorije u našoj Republici Srpskoj.

ODGOVORITE
Name

Приједор, 100% рви

10.02.2016 12:04

@007 Баш си ти у праву. Ево по овоме олујном невремену борци теслићке бригаде раде на новој борачкој згради Пећани у Приједору. Па човјече Божи, ни робови нису по овоме времену радили за послодавца и власт која финансира ову градњу. Исто тако и предпрошлог љета по несносној врућини. Ово је само један од примјера, а има их на гомиле. Па ако и мало имаш морала у себи, како онда можеш да правдаш овакво робовлашће срБског војника који је живот уложио да би Републику СрБску створио.

Name

Invalid

10.02.2016 11:34

Curguz je rasturio BORS,a jadan je predsjdnik kojeg on savjetuje.

ODGOVORITE
Name

XXL

10.02.2016 12:41

Sramno jeste što su umanjena boračka prava, ali draga gospodo nisu krivi ovi iz ministarstva, krivi su borci a posebno rukovodstvo boracke organizacije.

ODGOVORITE
Name

tetak

10.02.2016 12:44

Najvise me boli, kada pojedinci koji nisu ucestvovali u ovom otadzbinskom ratu kazu zagradite sto ste osvojili, imaju pravo kada vidimo kakvog smo poltrona imali curguza, samo mu prezime kaze CUR GU.A!

ODGOVORITE
Name

istoricar

10.02.2016 13:05

poslije kojeg rata su borci dobro zivljeli?

ODGOVORITE
Name

Hik

10.02.2016 15:14

Kod nas ovdje se borci baš ližu sa ovima iz vlasti. Ne bih rekla da su nešto nezadovoljni. Na toj relaciji ja još nikad ne čuh za neki konflikt. O boračkoj populaciji najbolje govore imena Đokić i Ćurguz.

ODGOVORITE
Name

bebe

11.02.2016 07:46

Sa ovima na vlasti setreba obračunati kao sa onima u ratu,zna se kako.

Name

Sandra

11.02.2016 08:08

Колико вриједи нечије здравље и жртва коју су дали борци ВРС. Може ли се то новцем исказати? Борци су највише оштећени у овом рату,немају инвалидност, а имају трајне посљедице рата,са којим морају да живе.А није ми јасно што овдје коментаришу разни дезертери,ни шта раде нажалост у овој држави?

ODGOVORITE