Fudbalski ''El Dorado'' iznutra: Sve je u marketingu!

Sportski novinar iz Kine Feng Žen pisao je za grčku Gazetu o fenomenu tamošnjeg ulaganja u fudbal i pokušao da nam malo približi stvari...

Fudbal 12.02.2016 | 16:40
Fudbalski ''El Dorado'' iznutra: Sve je u marketingu!

Fudbalski El Dorado - Kina. Ove zime su se skoro svi bombastični transferi vršili samo u jednom pravcu. Najmnogoljudnija zemlja na svetu ulaže ogroman kapital, pa smo bili svedoci prelaska Aleša Tešeire iz Šahtjora u Đijangsu (50.000.000 evra), u isti klub je otišao i Ramireš iz Čelsija (33.000.000 evra), a taj isti Đijangsu je završio prošle godine na 9. mestu u ligi. Guangdžou je doveo Džeksona Martineza plativši ga 42.000.000 evra što je misaona imenica za većinu klubova u Evropi.

Sportski novinar iz Kine Feng Žen pisao je za grčku Gazetu o ovom fenomenu i pokušao da nam malo približi stvari. Da objasni zbog čega se upumpava toliki novac.
"Fudbal je veoma važan kada je u pitanju prestiž sponzora koji stoje iza klubova. Postoji zdrava konkurencija između timova. Kada jedan dovede neko veliko ime, onda se i drugi utrkuju to da isprate. Kada timovi dovedu neko poznato ime onda privlače više sponzora", kaže Žen.

Kako kaže, ključna reč je - marketing.

"Verujem da za nekoliko godina Kina neće morati da zavidi vodećim evropskim ekipama kada su ona najzvučnija imena u pitanju. Kada kompanije ulože veliki novac za dovođenje zvučnog imena, oni taj novac povrate kroz marketing. U suštini, sve je u marketingu. Kinezi vole fudbal i u ovom sportu su napravljeni veliki koraci poslednjih godina. Predsednik voli fudbal i radi sve da stvori konkurentnu ligu".

A, tu je i priča o TV pravima.
"Kineska televizija ove godine plaća oko 180.000.000 evra za prava više nego u odnosu na ranije godine. Ovo je prelepo vreme za kineski fudbal i mislim da će za nekoliko godina naša zemlja imati šampionat na nivou evropskog".

Komentari / 0

Ostavite komentar