Analiza: Partizanov kompletan remont...!

Partizan ima tim za proleće, zimsku seču preživela samo trojica! Crno-beli će u nastavku sezone igrati u formaciji 4-3-3, sa potpuno novom defanzivnom linijom i u trogulu na sredini terena. Ivan Tomić ima dva zahteva za odbranu i napad...

Fudbal 09.02.2016 | 23:30
Analiza: Partizanov kompletan remont...!

Potpuna zimska rekonstrukcija Parnog valjka! Jasno je bilo da jesenas što-šta ne valja, ali da će Ivan Tomić imati hrabrosti da se upusti u popravku havarisanog vozila, da zađe u njegove najsitnije delove i zameni šrafove za koje se verovalo da su važni, malo je ko verovao. Na dve sedmice pre nastavka superligaške trke izvesno je da je promenio maltene sve!

I što se tiče stila igre, a pogotovo - igrača.

Na osnovu viđenog u šest kontrolnih utakmicama na Kipru, tokom treninga, načina na koji fudbaleri reaguju na zahteve struke i odnosa u ekipi, sa velikom dozom sigurnosti može se zaključiti da je Tomić završio formiranje ekipe za prolećni deo sezone. Ukoliko ne bude nepredviđenih okolnosti (odlazaka ili povreda), Partizan bi pod njegovim vođstvom trebalo da igra u sledećem sastavu:
Šaranov - Bandalovski, Gogua, Marko Jovanović, Bogosavac - Everton, Brašanac, Saša Ilić - Alen Stevanović, Mihajlović, Božinov.

To je zaključak koji se nametnuo kao jedini logičan posle tri sedmice zajedničkog rada, u Beogradu i Nikoziji, kao i činjenice da je u međuvremenu prvak Srbije vratio sa priprema Andriju Živkovića i da na njega u nastavku sezone ne računa.

Poziciju desnokrilnog veziste ili napadača po boku, kako ko voli, umesto zlatnog Orliča, preuzeće Alen Stevanović, koga je Tomić isprobao ne samo na treninzima, već i kontrolnim utakmicama, iako je letošnji novajlija iz Torina jesenas uglanvom igrao po levoj strani. Promena na boku je možda iznuđena, ali da je trener početnik ostao dosledan najavama o dubokom rezu igračkog kadra najbolje se vidi na osnovu činjenice da su njegovu "seču" preživela samo trojica igrača: kapiten Saša Ilić, njegov sadašnji zamenik Darko Brašanac i napadač Valeri Božinov (ukoliko u međuvremenu ne ode u Kinu).

U odnosu na mučni jesenji deo prvenstva, promenjena su čak osmorica igrača, a potpuno remontovana odbrambena linija. Ivan Bandalovski je istisnuo standardnog Miroslava Vulićevića sa pozicije desnog beka, povratnik Marko Jovanović zauzeo mesto nesrećnog Fabrisija Dornelasa, Miroslav Bogosavac pravo iz Teleoptika dobio poverenje umesto Aleksandra Subića i Nikole Lekovića (na koga se i ne računa) na levoj strani, dok je Sedrik Gogua projektovan kao desni štoper. Uz napomenu da novajlija iz SJK-a zaostaje na planu fizičke spreme za Miladinom Stevanovićem i ne bi bilo iznenađenje da letošnji prvak sveta u omladinskoj konkurenciji počne sezonu, dok popularni Dominator ne uhvati ritam.

Prema Tomićevoj ideji, Partizanova odbrana igraće visoko. I rizično. Biće postavljena na 35-40 metara od gola koji će čuvati Bojan Šaranov (mada, Filip Kljajić ozbiljno brani i ako postoji mesto gde je najveća konkurencija onda je to među stativama) i time će podsetiti na vreme Miroslava Đukića, sve zarad ofanzivnog fudbala.

Ispred tako postavljene defanzivne linije igraće sve bolji Everton Luiz, čija agresija bi mogla da se opiše i kao motor koji je jesenas Partizanu nedostajao. Sve što Brazilac bude uradio, mahom u "čišćenju" igre rivala trebalo bi da omogući Darku Brašanacu i Saši Iliću da kreiraju napade za Alena Stevanovića, Valerija Božinova i momka koji je oduševio sve u crno-beloj ekspediciji, Nemanju Mihajlovića na levom krilu.

Uz još jednu ogradu. Saša Ilić jeste duhovni lider ovog tima, ali već je zašao u 39. godinu i kad ne bude mogao da trči menjaće ga Saša Lukić ili Nebojša Kosović, koji je pod Tomićevom palicom vaskrsnuo i za koga sam trener kaže da igrom podseća na kapitena.

Partizan je na pripremama najčeše igrao u formaciji 4-3-3, s tim da Božinov, Stevanović i Mihajlović vrše presing na poslednju liniju rivala, a Everton, Ilić i Brašanac igraju u "trouglu" i iz relativno brzo osvojenih loptu dolaze u poziciju da razmenom pasova na kratkom prostoru zbune rivala i stvore šansu.

Sve to prilično lepo za oko i svrsishodno (tri pobede, dva remija) deluje bez takmičarskog pritiska, na pripremama do čijeg kraja je ostala samo provera sa Doksom (utorak), ali će mogućnosti sadašnjeg Partizana i njegovog trenera Ivana Tomića značajno odrediti dva početna kola prolećnog dela sezone, u kome crno-beli idu u goste OFK Beogradu 20. februara, a sedam dana kasnije u Humskoj 1 igraju jubilarni 150. večiti derbi protiv Crvene zvezde.

Komentari / 0

Ostavite komentar