Prvak ABA lige u novoj Evroligi, bez "A" licenci?!

Španski "Mundo Deportivo" objavio je da će ABA liga dobiti jedno od tri upražnjena mesta u Evroligi od 16 timova.

Košarka 09.02.2016 | 00:00
Prvak ABA lige u novoj Evroligi, bez "A" licenci?!

U reformisanoj Evroligi, koja će od sezone 2016/17 brojati 16, umesto 24 tima, biće mesta za prvaka regionalne ABA lige, objavio je novinar španskog "Mundo Deportiva" Hoze Ignasio Huguet.

Prema saznanjima novinara uglednog sportskog dnevnika, turska Darušafaka dobila je 12. po redu "A" licencu i tako (ostaje pitanje na koji vremenski period) obezbedila učešće zajedno sa CSKA, Realom, Barselonom, Laboral Kućom, Efesom, Fenerbahčeom, Panatinaikosom, Olimpijakosom, Makabijem, Armanijem i Žalgirisom.

Evroliga je u novembru, kada je odbijena ponuda FIBA o ujedinjenju i umesto toga postignut dogovor o partnerstvu sa američkom kompanijom "IMG", najavila da će sledeće sezone u takmičenju učestvovati 11 nosilaca "A" licence, prvaci tri domaće lige, pobednik Evrokupa i pobednik kvalifikacija.

Ako je informacija "Mundo Deportiva" tačna, Darušafaka je zauzela mesto prvobitno namenjeno nekoj od domaćih liga, a mesto bi pored ABA lige trebalo da dobiju prvak Nemačke ili prvak regionalne VTB lige, u kojoj glavnu reč vode ruski klubovi.

U ponedeljak je u Minhenu održan sastanak FIBA sa predstavnicima domaćih liga (Francuzi, Italijani i Turci su se priklonili FIBA, osim pomenutih najbogatijih klubova, ostali još čekaju...) i klubova.

Nezvanično, FIBA nudi ABA ligi dva sigurna mesta u "Ligi šampiona" i šansu za još jedan tim da se kroz kvalifikacije domogne glavnog takmičenja.

Ostaje da se vidi kako će ABA liga "pomiriti" interese njenih klubova sa eventualnim zahtevima Evrolige i FIBA.

U višemesečnom "vakuumu" nedavno se, pred sastanak Evrolige i klubova održan u Barseloni, pojavila spekulacija da bi Crvena zvezda mogla da dobije "A" licencu za nastup u elitnom kontinentalnom takmičenju. Sada izgleda da se to neće dogoditi, ali treba, ipak, sačekati zvaničnu informaciju.

Dok je FIBA najavila da će se 20. i 21. marta znati apsolutno sve u vezi buduće "Lige šampiona", Evroliga nije postavila nikakve rokove...

Rasplet kakav je najavio "Mundo Deportivo" nagoveštava najuzbudljiviju završnicu ABA lige u istoriji, uključujući borbu Crvene zvezde i Cedevite za drugo mesto u regularnom toku sezone, što u polufinalu plej-ofa donosi prednost domaćeg terena.

Polufinale ABA lige ove sezone se igra na dve, a finale na tri dobijene utakmice.

Komentari / 0

Ostavite komentar