Pjonjang se ne šali, Kim nišani pola svijeta

Kim Džong Un očigledno ne haje za rezoluciju UN kojom joj se zabranjuje upotreba projektila dalekog dometa, s obzirom na to da je juče odobrio lansiranje nove rakete.

Svijet 08.02.2016 | 08:11
Pjonjang se ne šali, Kim nišani pola svijeta

Projektil je u Zemljinu orbitu nosio satelit za posmatranje nazvan „Kvangmjongsong-4”, koji je ime dobio po nekadašnjem lideru Kim Džong Ilu, pokojnom ocu sadašnjeg predsednika Kim Džong Una.

Državna televizija Severne Koreje objavila je video-snimak iz lansirnog centra, u kojem nasmejani Kim Džong Un i njegovi generali proslavljaju uspešno lansiranje satelita, za kojeg zvanični Pjongjang navodi da obilazi putanju oko Zemlje za neverovatnih 94 minuta.

Severna Koreja ima nekoliko vrsta dalekosežnih projektila, a najnapredniji je „Unha-3” koji ima domet od čak 10.000 kilometara i može da ponese nuklearnu bojevu glavu tešku više od jedne tone.

„Unha-3” važi za najsavremenije oružje Severne Koreje, koje omogućava da se na radaru „velikog vođe” nađu dobar deo SAD, Kanada, Rusija, Kina, čitava Evropa i sever Afrike, navode podaci brojnih svetskih obaveštajnih službi.

Zbog toga ni ne čude žestoke osude na račun Kimove najnovije „raketne avanture”, koje su na adresu Pjongjanga stigle čak i iz tradicionalno tolerantnih Kremlja i Pekinga, što pokazuje da Vladimir Putin i Si Đinping imaju sve manje strpljenja.

Uprkos svemu, Kim Džong Un izgleda ne planira da zauzda svoje megalomanske aspiracije, te uveliko planira još jednu probu rakete dalekog dometa sposobne da nosi bojeve glave sa nuklearnim punjenjem, pokazuju najnoviji izveštaji južnokorejskih obaveštajnih agencija.

To bi bilo peto po redu testiranje oružja masovnog uništenja, s obzirom da je Pjongjang 6. januara navodno izvršio uspešnu probu hidrogenske bombe.

Podsetimo, Severna Koreja je još 2012. objavila da je lansirala jednu raketu dugog dometa, koja je u orbitu odnela komunikacioni satelit. Međutim, čitava operacija pokazala se neuspešnom, pošto nikakav signal sa tog satelita nije detektovan.

Svet složno osudio lansiranje

Američki državni sekretar Džon Keri je potez Severne Koreje ocenio kao „flagrantno kršenje rezolucije UN o korišćenju balističke tehnologije“, i najavio uvođenje „značajnih mera“.

Slično je reagovao i japanski premijer Šinzo Abe, a Severnu Koreju osudili su i generalni sekretari NATO i UN, Jens Stoltenberg i Ban Ki Mun. Rusija je istakla da je Pjongjang „zanemario sve norme međunarodnog prava“, dok je Kina „izrazila žaljenje zbog lansiranja“.

Izvor: Blic

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

goran

08.02.2016 07:13

Sretna nova godina

ODGOVORITE
Name

kninkong

08.02.2016 08:37

ova nas baja je isti diktator samo nema on za rakete on kupuje duge cjevi svojoj polliciji. kad je vidio kkako pljackaju po putu sa dugim cjevim odmah se odlucio da im kupi duge cjevi. bravo za kim baajuu iz laktasa

ODGOVORITE
Name

Milojko Banja Luka

08.02.2016 08:41

Jeste on je opasnost. Čovjek koji nikoga nije napao je po mišljenju američke kolonije preko NATO-a,UN i EU opasnost po svjet,a amerikanci koji stvoriše islam i koji bombardovaše dve trećine svjeta nisu opasnost ni za koga.

ODGOVORITE
Name

KIM DŽON UN

08.02.2016 10:21

SVAKA ČAST GOSPODINE. NEKA AMERI MALO DRHTE!

ODGOVORITE
Name

Hm

08.02.2016 10:51

Sjeverna Koreja je suverena država, Ima ista prava na svemir kao i svi ostali. Ako drugi mogu da lansiraju rakete, nose gore nekakve stanice, što ne bi i S Korea. Ako neki prave atomske bombe,logično je da će to uraditi i svi ostali?

ODGOVORITE
Name

Md

08.02.2016 10:59

Zašto ameri da imaju koji su čak i upotrijebili nuklearno oružje a da kim nema koji još nikog nije napao,problem je za amere što on neće pod američku cizmu

ODGOVORITE
Name

Eliot

08.02.2016 14:39

Sasvim u pravu. Zbog čega vladati svijeta mogu da imaju vlastite satelite,raketni i nuklearni arsenal a svi drugi ne.

ODGOVORITE
Name

đikan

08.02.2016 21:52

Kim je Kingggg.

ODGOVORITE