"BiH nema pravo na Sud i Tužilaštvo"

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da BiH nema pravo na Sud i Tužilaštvo, te da Srpska nikada ne smije da im da dodatnu snagu, iako danas, nažalost, neki to čine.

Republika Srpska 08.02.2016 | 07:38
"BiH nema pravo na Sud i Tužilaštvo"

Dodik je naglasio da je priča o Sudu i Tužilaštvu BiH nametnuta u okviru jedne strategije međunarodne zajednice koja je došla u BiH da implementira Dejtonski sporazum jačajući ulogu visokog predstavnika i provodeći plan unitarizacije i centralizacije BiH.

"Istovremeno dok to rade, nama govore da oni to ne čine, i mi bi naivno trebali u to da vjerujemo, a, kada uzmemo u obzir sve ono što su do sada uradili, vidimo da su to politike centralizacije BiH i da nema gotovo nijedne aktivnosti stranaca koje bi išla na afirmaciju decentralizovanog modela ili afirmaciju provođenja Dejtona koji je u suštini decentralizacija", istakao je predsjednik Srpske.

On je dodao da, kao predsjednik Srpske i lider najveće političke partije u Srpskoj - SNSD-a, nema taj luksuz da na BiH gleda drugačije već kao na stranu koja ne donosi ništa dobro Republici Srpskoj.

"Dok god imate situaciju da taj sud i tužilaštvo izuzmu predmet protiv Nasera Orića iz bijeljinskog tužilaštva, zalede ga sedam-osam godina, ništa ne rade na tome, pa onda video-zapis u kome Atif Dudaković naređuje da sve što je srpsko bude spaljeno i ubijeno i ne bude procesuiran, naravno da će se postavljati pitanje da li ste vi za BiH u kojoj nema ničega što je srpsko. Ako niste, vi ste odmah, prema njihovim kriterijumima, loš momak. Ja volim da budem loš momak za njih", istakao je Dodik za trebinjsku Herceg televiziju.

Na pitanje da li je optužnica protiv lidera SBB-a BiH Fahrudina Radončića montirani politički proces ili je u BiH zaživjela pravna država, predsjednik Srpske je naglasio da BiH po definiciji nije pravna država, te da ona po Ustavu, odnosno Dejtonskom mirovnom sporazumu, nema pravo na sudove i tužilaštva i da se ne bi trebalo navikavati na to.

Dodik je podsjetio da je pravosuđe u isključivoj nadležnosti entiteta i, prema tome, BiH ne može nikada biti pravna država i nije ni predviđena da to bude.

"I Sud i Tužilaštvo su institucije koje su instalisane samo da bi se proganjali Srbi, a ponekad se tek privede i neko druge nacije da bi se kasnije reklo da je to bilo bez osnova, kao što ćete vidjeti i u slučaju Fahrudina Radončića, samo da bi se zamaglila ta priča da su Srbi u 90 odsto slučajeva predmet progona u tim institucijama", rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, BiH ima karikature od Suda i Tužilaštva, koji su politički motivisani i zloupotrijebljeni u svakom procesu, pa vjerovatno i u ovom protiv Radončića.

"Politička dimenzija onoga što rade vezana je za moć međunarodne zajednice koja se putem Suda i Tužilaštva obračunava i sa politički nepodobnim ljudima i sa ljudima koji u nekom procesu nisu bili politički angažovani na idejama koje oni dogovaraju, a najmanje se obračunavaju sa onim što jeste stvarni kriminal", istakao je Dodik.

On je ocijenio da je moguće da je i ovo jedan politički dogovor da se skrene pažnja na moć Suda i Tužilaštva, pa se privede Fahrudin Radončić, podigne jedna potpuno nesuvisla optužnica u kojoj se navodi da je on sprečavao izvršenje pravde na nekim trivijalnim pitanjima, a odjednom nestane sva ona priča o ubistvima i drugim teškim krivičnim djelima.

"Na kraju tog sudskog procesa vidjećete oslobođenog Radončića i njegovog saradnika Bakira Dautbašića i onda će ovi pričati kako Sud i Tužilaštvo nema selekciju, a u suštini je poruka sasvim jasna", ocijenio je Dodik.

Govoreći o koaliciji SDA i SBB-a, te tvrdnjama da nikada nije bila jača uprkos hapšenju Radončića, Dodik je rekao da su tu koaliciju napravili stranci i da njena sudbina ne zavisi od lidera te dvije partije.

"Stranci su napravili tu koaliciju i stranci to i drže. Kad su je pravili nisu ni pitali lidere nego su rekli da moraju. Sada kada bi oni iz nekog razloga to i razvalili, ovi im kažu da ne smiju ni da dirnu", rekao je Dodik.

Komentari / 37

Ostavite komentar
Name

Šta petljaš

08.02.2016 07:12

Ma OK, što braniš srpski korpus od unitarizacije, samo nisi OK unutar Republike Srpske, zato treba da odeš, nestaneš sa političke scene i obavezno ODGOVARAŠ. Jer krediti ne idu od suda i tužilaštva iz Sarajeva, kriminal u Republici Srpskoj proizlazi od naše vlasti na čelu koje si ti, a ne iz Sarajeva. Ti zataškavaš i ignorišeš kriminal, ne zboriš ni o jednoj milionskoj aferi kako bi dolikovalo jednom predsjedniku. Naše sudstvo, tužilaštvo i policiju oblikuješ prema debljini svoje kože i naravno istovremeno na sva zvona zvoniš o ugroženosti Republike Srpske, njenom rušenju od DOMAĆIH IZDAJNIKA. Pa izdao si ti nas davno, izdao si i žrtve Jasenovca, dajući arhivsku građu hrvatima preko amerike, pa što nebi onda i nas žive sad izdao.

ODGOVORITE
Name

perhan

08.02.2016 09:56

Tako je.Al kapone u buvaru.

Name

Srbuj Baja, pa makar narod ne imao sta jesti!

08.02.2016 07:27

Krijes se iza naroda, sad su ti Srbi ugrozeni, osjetio si da si gotov, negiras drzavu BiH svakih sedam dana kad ti to pase, kad ti pase govoris da je BiH neupitna, daj odluci se vise, ne jedemo mi Srbi to tvoje lazno Srbovanje, naplatio si ti to dobro, dobro ti zivis, zive tvoja djeca, unucad, kumovi i mafijasi povezani sa tobom, a kako zive ostali u ovoj nasoj RS, ona je nasa nije tvoja, dolazi djavo po svoje, sa djavlom si surovao i gotovo je Baja!!!

ODGOVORITE
Name

GRGA

08.02.2016 07:28

MILE MILE KAD SI GLASO ZA OVAJ SUD BIO SI MOCAN A SAD KAD SI TI JEDAN OD SLEDECIH ZA BAJBUKANU SMETA TI I KURTA I MURTA E NEMOZE MILE I JARE I PARE IZVINI

ODGOVORITE
Name

Zajebantz

08.02.2016 07:28

Referendum hitno!

ODGOVORITE
Name

Mig

08.02.2016 07:42

Papagaj. Pa mjenjaj,zovi Srbe na opstrukciju drzavnih ustanova,pobuna,balvani i to..nemas ti mu.a za to,Mile care moj.

Name

neuralni

08.02.2016 08:33

Evo o čemu treba referendum: http://www.capital.ba/ekskluzivno-litvanci-pljackali-vlast-pomagala-i/

Name

Re: Zajebant

08.02.2016 08:34

Pa on to hoce, nije njemu do sto BiH ima Sud, vec ako ga ukine nema ko da mu sudi. Mislis Sud RS bi pokrenuo nesto protiv Dodika ? Nikad!!!

Name

LAKID

08.02.2016 07:29

STA JE S TEBE BOLAN....TAJ SUD I TUZILASTVO RADE DVANAEST GODINA, KO JE GLASAO DA SE FORMIRA, I STA JE SAD NEVALJA, AKO NIJE VALJAO ZASTO STE DOZVOLILI DA HAPSI BORCE KJI SU STVARALI SRPSKU I UCESNIKA RATA, AKO NEVALJA ZA ORGANIZOVANI KRIMINAL I KORUPCIJU I NIJE NADLEZAN ONDA NIJE NADLEZAN NITI ZA RATNE ZLOCINE, ALI JE SMIJESNO PRAVITI RAZLIKE IZMEDJU GRADJANA , NEKOG MOZE DA PRIVODI ISPITUJE I HAPSI A NEKOG NE.

ODGOVORITE
Name

Semerac

08.02.2016 07:35

Tebi ne pomaze ni trenutno ljepilo skroz si odlijepio.trabunjas bez veze umislis u svojoj glavi pa narodu prosipas lazi od nacijonalizma se ne zivi okreni se buducnosti okreno te bog dabogda gdje trba a to je u ludnicu.

ODGOVORITE
Name

zumba

08.02.2016 07:36

Neka ima specijalno tuzilastvo RS-a koje nikad nije nikoga optuzilo

ODGOVORITE
Name

Twitter

08.02.2016 07:41

Nas Predsjednik izgleda kao da je Twitteru. Dnevno po 5-6 izjava da. Izgleda da nema sta drugo raditi, vec nas Twittovati svaki dan.

ODGOVORITE
Name

Dragan

08.02.2016 07:46

A sto to nisi rekao pre nego sto si glasao da se napravi taj sud?Obecali su ti da tebe nece dirati pa ti slagali....hahahah...

ODGOVORITE
Name

herceg

08.02.2016 07:47

A ko je glasao za to,da nisu slucajno ovi sto ih ti danas nazivas izdajnicima. Samo da znas nemaju svi kratko pamcenje

ODGOVORITE
Name

e bas oni

08.02.2016 07:49

E bas oni imaju pravo,zbog toga se i boris da ih ukines da ti nebi sudili,ali nemocan si nebitan si na tom nivou.

ODGOVORITE
Name

konobar

08.02.2016 07:50

ja nisam za referendum ja sam za proglasenje nezavisnosti.dok se sprovede referendum tamo amo onao ujutru u sedam samo reci sada smo nezavisni pa da vidimo sta ce biti.

ODGOVORITE
Name

ne činite to

08.02.2016 09:46

Ta bi nezavisnost trajala samo 24 sata +-jer bi u tom vremenu na RS navalili svi oni koji zele cjelovitu BiH i u tom naletu bi se desile i oluje i razno drugo nevrijeme tako da bi RS otisla u istoriju kao i R SK.

Name

Re ne cinite to

08.02.2016 11:05

A koji je tvoj interes u tome? Malo morgen bi navalili. Znam masu momaka iz federacije kojima se fućka je li RS nezavisna ili nije. Ona je "de fakto" i nezavisna a to što ti misliš da bi neko navaljivao ako bi bila i "de jure" to je tvoj problem. Nikakvog navaljivanja nebi bilo niti se trenutno ta nezavisnost moze izvesti.

Name

Vrbas

08.02.2016 07:54

Obrazovani i napredni dio Republike Srpske, oni koji vide šta ti ovdje radiš, imaju pravo da se riješe kriminalca i njegovih pajtaša. Kad neće da vas pohapsi takozvano tužilaštvo RS, pohapsiće vas neko drugi.

ODGOVORITE
Name

Plava voda

08.02.2016 07:58

Sta se desi kada jedan socijaldemokrata postane nacionalista iz interesa.Ovaj covjek kojeg u Federaciji zovu "referendum efendija"a on sam sebe promovisa u "glavnog baju"ili u "politicku gromadu" svojevremeno je izbacio legalno izabranog predsjednika RS Nikolu Poplasena iz zgrade u kojoj je smjestena ova institucija,bio je za to da u BiH bude institut jedan covjek jedan glas,da bude jedan predsjednik na nivou BiH,bio je za Vens-Ovenov plan u kojem nema Republike Srpske i da ne nabrajam dalje.Sada gusla pricu o tome kako je on jedini borac za srpske interese,a nas narod kaze ko jednom prevari prevarice opet.Dok narod grca u problemima i jedva odrzava golu egzistenciju,on svaki dan nesto izjavljuje,samo da bih skrenuo paznju sa glavnih problema u RS.Dok on i njegovi trabanti ne znaju gde sta imaju,ti narode stenji,pati i trpi,zasluzio si kada neko drugi razmislja tvojom glavom.Samo dokle.

ODGOVORITE
Name

neutralni

08.02.2016 08:00

Naravno, najbolje je da pored privatnoe policije, uprave, medija imaš i privatno pravosuđe. U stvari lupam gluposti, Baja već i ima privatno tužilaštvo i sudove u RS, samo još da se ukine ovaj državni.

ODGOVORITE
Name

Geography

08.02.2016 08:02

Kada bi kojim slučajem pitali Dodika stranci ili bosnjački političari da izabere koji odjel suda BiH da se ukine ili odjel za ratne zločine ili odjel za korupciju privredni i organizovani kriminal, šta mislite koji bi to bio?

ODGOVORITE
Name

on

08.02.2016 08:09

Dodik silni da im odmah ukine taj njihov BiH sud ituziladtvo.Pa da vise nikada ne pricamo o tome. Nema potrebe vise za referendumima on to moze uraditi bez ikoga.Ja silni.

ODGOVORITE
Name

Braća

08.02.2016 08:16

De si kralju od svih političara volim ovog lika on je meni ono bas moćan.

ODGOVORITE
Name

b.luka

08.02.2016 08:23

Kazi nesto baja i o svojim optuznicama koje su zaledjene deset godina u sudovima koje ti kontrolises u R-su.Zato nepostoji za tebe sud BIH jer te jedino moze procesuirati taj sud.Nesmeta sud BIH postenim srbima nemoj se ti zato sekirati,jer se ti sebi bojis.

ODGOVORITE
Name

zabrinut

08.02.2016 08:32

Bila ova izjava korektna ili ne, ona ne daje pravo nikome da otudjuje imovinu RS! Dakle Problem se svodi na izbor institucije koja moze procesuirati Vase licne prekrsaje. Posto suda "za sada" nema (postojeci je privatizovan) Vlast krade i kapom i sakom. Pa koja je Vasa uloga bila ovih 10 godina u stvaranju "pravne drzave"?

ODGOVORITE
Name

Ha Ha

08.02.2016 08:48

Referendum ali odma dupli!!!!!!

ODGOVORITE
Name

borac

08.02.2016 13:22

Ja sam vec glasao sta sad dalje treba raditi da mi odgovori baja.

Name

DPS

08.02.2016 09:12

Jeli tebe ko sta pitao jarane.Beri gljive oko svoje njive.

ODGOVORITE
Name

Crni

08.02.2016 09:14

Puko si kao kokica

ODGOVORITE
Name

Bosanac

08.02.2016 10:00

De nam pročitaj taj tvoj čuveni Dejtonski sporazum, da se malo i mi obrazujemo! Da vidimo šta piše u tvojoj kopiji i uporedimo sa našom! Tu decentralizaciju možeš svojoj babi provoditi, skupa sa svojom braćom po lopovluku Draganom i Bakirom! Nemate pojma koliko ste blizu da visite po banderama, skupa sa vašim kopijama iz Dejtona zalijepljenim na čelo! Vaše vrijeme prolazi, narod polako shvata da se od hodža i popova ne živi, nego od para. Milošević je naspram vas trojice bio "bog", svi znamo kako je završio. Kada nadležnosti "entiteta" budu kao što po logici trebaju (samostalno uređenje parkova, postavljanje saobraćajnih znakova i odvoz smeća), sve ostalo na državni nivo, tek tada će narod da uživa. Kada ljudi dođu i ulože svoj novac u privredu, kada porezi podmire plate i penzije. Nema ništa bez razvijene privrede, i bez ukidanja 856000 ministara i sekretarica! Imamo najgore televizije na planeti, prikazuju filmove stare 45 godina, ne mogu poslati novinara ni do Mostara da naprave reportažu jer NEMAJU PARA! Edukativni i kvalitetni mediji trebaju pare da plate najbolji program, a to mogu jedino KADA JAKA PRIVREDA PLATI DOBRE PARE ZA REKLAMIRANJE SVOJIH PROIZVODA!!!

ODGOVORITE
Name

Eh Mile

08.02.2016 10:14

DUPLI STANDARDI. To je OK šta je izjavio Dodik, ali kad dođemo na realno stanje unutar RS sve pada u vodu. Ne može se pljačkati svoj narod i pričati o patriotizmu u isto vrijeme.

ODGOVORITE
Name

ПЕТАР

08.02.2016 10:35

Суд и Тужилаштво БиХ није предвиђено Уставом, наметнуто је од стране високог преставника, завртањем руку и смјенама српских кадрова ( прије свега кадрова СДС- због ко фол ратне прошлости).Па хајде што је основано, можда је и требало али што ради тако као што ради. Зашто не процесуира злочине Армије БиХ, начињене према Србима?. Сутра када наши унуци буду видјели број пресуђених Срба и Бошњака, рећи ће па стварно су припадници нашег народа чинили злочине а Бошње су били мала невинашцад. Подршка предсједнику, можда ће ово цимање референдумом пробудити одговорне у Суду и Тужилаштву БиХ, да почну да раде посао.

ODGOVORITE
Name

Ima rješenje..

08.02.2016 10:37

Mjerodavan i nadležan je prije svega sud partije. Naročito za one u prvim partijskim saffovima. Izvan i iznad svih drugih, sud nad sudovima. A za ove BH sudove i tužilaštva, posla bi se moglo naći kod onih što nisu članovi partije.

ODGOVORITE
Name

borac RS

08.02.2016 10:48

KAD SU TVOJI PREDMETI BILI U TUZILASTVU BiH I PREDATI NASEM SUDU ONDA JE TO BILO O.K. SADA KAD TREBAS ODGOVARAT SUD NEVALJA. ZNAMO MI DA SI U PANICI ALI ODGOVARAT SE MORA XA SVA ZLA KOJA SI POCINIO OVOM NARODU.

ODGOVORITE
Name

TREBINJE

08.02.2016 10:52

LAZNO SRBOVANJE DANAS JE VELIKI BIZNIS .

ODGOVORITE
Name

informaticar.

08.02.2016 11:44

35 komentara a samo 7 komentatora, ali smo jaki.

ODGOVORITE