Borenović: Dodikov je plan da ukine Srpsku

Kako drugačije tumačiti rušenje Srpske nego kao javno, ako ljudima ukidate radna mjesta, ako ih osiromašujete dodatno, ako ih zadužujete preko granica i ako uništavate njihovu imovinu?! Zato smo uvjereni da samo jedan plan postoji, a to je javni plan Milorada Dodika. On svjesno radi na nečemu što se zove uklanjanje Republike Srpske, a tako i svake formalne pretpostavke da bi sutra mogao odgovarati za sve što je učinio u Srpskoj.

Republika Srpska 07.02.2016 | 19:54
Borenović: Dodikov je plan da ukine Srpsku

Ovo je u razgovoru za Vijesti.ba kategorično poručio Branislav Borenović, predsjednik PDP-a

Gospodine Borenoviću, kakav je stav PDP-a o NATO integracijama BiH?

Potpuno je jasan stav PDP-a o NATO integracijama. To je ozbiljan proces, koji zahtjeva i regionalni stav. Pitanje bezbjednosti je jedno od vrlo važnih pitanja i za BiH. Naš stav se vezuje za stav zemlje sa kojom imamo vrlo bitne odnose, a to je Srbija. Pitanje NATO integracija treba biti definisano na način da se uskladi sa Srbijom. Što se tiče PDP-a, smatramo da u ovom momentu pitanje NATO integracija nije od presudne važnosti, jer nije sada aktuelno. BiH se nalazi u procesu, a kada budemo imali stav svih zemalja regiona, a posebno Srbije, možemo se odrediti i po pitanju NATO integracija.

Zašto je došlo do nesporazuma? Je li ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak, kadar partije na čijem ste čelu, prilikom posjete Bugarskoj rekao da je strateški cilje BiH NATO integracije?

Koliko sam ja upoznat, ministar Crnadak uopšte nije govorio o NATO integracijama u Bugarskoj. Press služba bugarskog Parlamenta je potpuno nesmotreno prenijela izjavu koja se zapravo ticala isključivo evropskih integracija, jer je to na dnevnom redu.

Dakle, press služba Parlamenta Bugarske je u izjavi ministra Crnadka pomenula i NATO integracije, iako to ministar nije rekao?

Naravno. Vjernovatno bugarski Parlament, ali i mnoge druge zemlje, smatraju da su NATO i EU integracije u korelaciji, pa je zbog toga došlo do nesporazuma. Međutim, sve sumnje su otklonjene reakcijom Ministarstva inostranih poslova BiH, te naknadnom reakcijom bugarskog Parlamenta. Nesmotreno brojni političari iz BiH i iz regiona govore o evroatlantskim integracijama. No, mislim da se ovo pitanje mora posmatrati na način da odvojeno govorimo o evropskim i atlantskim integracijama, jer su u pitanju različiti procesi, različite dinamike i različitog sadržaja.

Kada govorimo o evropskim procesima, bitan datum za BiH je 15. februar, kada se očekuje da naša država preda aplikaciju za članstvo u EU. Očekujete li pozitivne ocjene evropskih institucija spram aplikacije BiH?

Mislim da se previše govori o nečemu što je sljedeći korak na putu ka EU. To je formalna aplikacija, zahtjev koji se podnosi i ima svoj redoslijed u ovom procesu. Nakon toga će uslijediti mnogo ozbiljniji pristup EU prema BiH, ali i BiH prema EU.

Vi često boravite u Briselu. Kakvo je raspoloženje evropskih zvaničnika prema ovom pitanju?

Nedavno sam bio na sastanku sa gospodinom Dolom, predsjednikom Evropske narodne partije. Oni blagonaklono i sa izuzetnim simpatijama gledaju prema BiH, jer smatraju ne samo da geografski pripadamo EU, nego da je zemlja koja treba da teži i ima njihovu na putu ka EU. Ipak, svi oni smatraju da je BiH zemlja koje treba mnogo više da radi na pitanju prilagođavanja naših propisa i zakona standardima EU, te ispunjavanju određenih preduslova kako bismo sutra mogli biti ravnopravan partner svim drugim zemljama članicama EU.

BiH trebalo bi da u aprilu bude domaćin narodnjačkim strankama Zapadnog Balkana, kojem treba prisustvovati i gospodin Dol. Kakva su Vam očekivanja u tom pogledu?

Gospodin Dol ima značajne zasluge. Mi smo u aprilu 2014. godine potpisali smo deklaraciju o saradnji narodnjačkih stranaka u BiH, koja je bila preteča formiranju Savjeta ministara BiH, nakon izbora te godine. Pokazalo se da ideološko približavanje na bazi evropskih principa ima smisla. Potrebno je nastaviti takvu vrstu saradnje. Stoga i organizujemo ovaj sastanak, gdje ćemo razgovarati o budućoj implementaciji evropskih vrijednosti u BiH.

Nakon hapšenja lidera SBB-a, neizostavno pitanje je kako se novonastala situacija odražava na koalicione partnere na nivou BiH?

To je vrlo osjetljiva tema, o kojoj treba pričati na poseban način. Pitanje pravosuđa u BiH uvijek je osjetljivo. Na pravosudni sistem se gleda na način da je to nešto što ne daje određene rezultate ili nešto što je rezultat politizacije odnosa. Stoga, potrebno je sačekati završetak ovog procesa, u kojem je, ipak, najveći teret na pravosudnim institucijama - Tužilaštvu i Sudu BiH da pokažu da li su spremni da potpuno nezavisno rade svoj posao, oslobođeni od bilo kakve politizacije, te da li su spremni da rade svoj posao u kojem će pokazati da su potpuno jednaki prema svima, kao i da su spremni da štite i zakon i pravo, bez obzira na političku pripadnost.

Stoga je ovo pitanje izuzetno osjetljivo i veliki je test za pravosudne institucije BiH, da nakon toliko godina pokažu da li su sazrele ili su institucije koje čine određene stvari koje u datom momentu nisu potpuno validne.

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić najavljuje da će se nastaviti borba protiv korupcije. Često se u javnosti može čuti ime Milorada Dodika kada se govori o hapšenjima u Republici Srpskoj. Kakav je vaš stav?

Mi ne samo da pričamo nego radimo i konkretno. Podnijeli smo nekoliko krivičnih prijava u Tužilaštvo Republike Srpske, još prije tri godine. Na najveći broj nismo dobili nikakav odgovor. U kontinuitetu objavljujemo 150 najvećih afera vlasti u Srpskoj, koima su građani oštećeni za više milijardi KM.

Dodik se ponašao nezakonito, neustavno, koruptivno i štetno po građane Republike Srpske. Sve je dokumentovano sam mnogo dokumenata i to zvaničnih akata Vlade Republike Srpske ili dokumenata Službe za reviziju. Sumnjamo i smatramo da postoji mnogo za krivičnu odgovornost Milorada Dodika i ljudi iz njegovog okruženja, nosilaca ključnih političkih pozicija. Da odgovaraju pred institucijama Republike Srpske ili BiH, a za ogromnu pronevjeru, korupciju, kriminal...

Ako uskoro ne dođe do hapšenja, hoće li doći do bar jednog referenduma koji Dodik najavljuje?

Referendumi su svedeni na praznu priču. Pogotovo onaj o Sudu i Tužilaštvu BiH. Imam osjećaj da Dodik čini sve da do njega ne dođe. Sada pokušava da u referendumsku epizodu uvede i onaj koji po nama nikada nije bio sporan, a to je onaj koji se tiče dana Republike Srpske. Dodik se potpuno izgubio u referendumskom svijetu i više ne zna kako da djeluje i šta da radi. To je pokazalo da je njegov cilj bio politički marketing i manipulacija, te poigravanje s emocijama ljudi.

Kako komentarišete posljednji tekst srbijanskog Sputnika, u kojem se ponovo govorio o opoziciji planovima da sa izvjesnim strancima sruši vlast u Srpskoj? Tekst se dotiče i Vas u dijelu gdje se govori kako smatrate da određene informacije predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku otkriva upravo bivši predsjedniku PDP-a Mladen Ivanić.

Ja odavno nisam pročitao veću glupost. Vidim da im čak ponestaje i mašte. Radi se o organizovanoj ekipi koja piše takve gluposti, vjerovatno u okruženju Milorada Dodika. U to su uključili Sputnik, SRNA-u i RTRS. Sve se to radi u roku od dva sata kasno poslije podne. To je direktna zloupotreba javnog servisa i građana koji plaćaju pretplatu. Uputili smo dopis Sputniku, SRNA-i i RTRS-u. Tražit ćemo i pravnu zaštitu da se ove morbidne stvari zaustave i da odgovaraju oni koji to čine. To ne priliči ni najgorim diktatorskim režimima. Svjesni smo da je Dodik i njegova bolumenta spremna na sve. Tek kada se te gluposti pročitaju, vidite ko i na koji način vodi Srpsku.

Dodik i SNSD već godinama rade puno na lobističkim aktivnostima. Možemo li i ovo posmatrati u tom pogledu?

To su sve plaćenici. On novac građana troši nemilice. Prethodnih nekoliko godina potrošio je miliona maraka na „stručne usluge“, a da nikada nismo dobili odgovor kome taj novac odlazi, jer je to službena tajna. To je jedna perfidna organizacija koja je izgubila i osjećaj za informacijom s nekom podlogom. Pokazatelj je to da je režimu kraj blizu. Mi provjeravamo gdje su te sumnjive agencije registrovane i kako se finansiraju. na kraju će svi ti ljudi, a prvenstveno Dodik i njegova bolumenta, odgovarati.

Konačno, postoji li tajni plan za rušenje Milorada Dodika?

Nema nikakvog tajnog plana za rušenje Republike Srpske. Postoji jedan plan i on je javan. Tim planom upravlja Milorad Dodik sa pojedincima iz svog okruženja. Kako drugačije tumačiti rušenje Republike Srpske nego kao javno, ako ljudima ukidate radna mjesta, ako ih osiromašujete dodatno, ako ih zadužujete preko granica i ako uništavate njihovu imovinu?! Zato smo uvjereni da samo jedan plan postoji, a to je javni Milorada Dodika. On svjesno radi na nečemu što se zove uklanjanje Republike Srpske, a tako i svake formalne pretpostavke da bi sutra mogao odgovarati za sve što je učinio u Republici Srpskoj.

Izvor: Vijesti.ba

Komentari / 41

Ostavite komentar
Name

kiki

07.02.2016 13:31

Ima punu podrsku.

ODGOVORITE
Name

krajisnik

07.02.2016 14:25

Slazem se...

Name

Re

07.02.2016 16:45

Čiju to?

Name

Replikar

07.02.2016 16:50

I ja mislim da Dodik ima njihovu punu podršku. Zar tolike argumente i afere pominjati a ovaj vlada 10 godina. Sve bagra do bagre

Name

Javni Plan

07.02.2016 16:57

Javna je tajna, a plan je tajni, da je Dodik doveden da razbije Republiku Srpsku kao sto je Milosevic doveden da razbije srpski narod na prostorima bivse Jugoslavije. Dovoljno je pogledati cinjenice i komentar ne treba produbljavati. pripadaju istoj medjunarodnoj zavjerenickoj organizaciji, kojoj su pripadali i nkaradjordjevici, Pasici, itd. I sta sad imamo ....

Name

boris

07.02.2016 16:58

Takođe ima moju podršku da je ukine. Nek ovakvi kao ovaj smrad Borenović koji nikad ništa nije radio ne žive nam na grbači.

Name

p

09.02.2016 07:19

Koliko snsd botova na portalu BN-a!Znači, reko Šef, da opravdaju malo to svoje zanimanje i da opletu po opoziciji!U svakoj normalnoj zemlji gdje Režim i Vlast čine kriminalci , opozicija se podržava ma kakva da je a Vlast se kritikuje i ruši.Samo kod nas obrnuto.Pa kako iko normalan može da pomislin da je realan komentar da je neko ko je 10 godina u opoziciji i pod svim mogućim pritiscima i bez para ustvari lopov i smrad a Mile i kompletna ekipa oko njega koji oteše stotine miliona ,zavadiše, zakuvaše,prodadoše,izdadoše....ustvari postadoše dobri likovi i poštenjačine!? Providno ko staklo!

Name

Bl94

07.02.2016 13:46

Samo naprijed borenovicu, vidi se ko radi za Srpsku, ko samo cuti a ko ju unistava

ODGOVORITE
Name

Re

07.02.2016 16:48

Reci mi slave ti, ko to nešto radi za Srpsku? Ajde živ bio jer ja nikako da vidim.

Name

zero

07.02.2016 17:01

Naravno podrska Borenovicu ali i cisto kalkulatorno,moze Srbija da udje u NATU a BIH ne. Samo malo maste.

Name

Piksi

07.02.2016 13:50

I ima podršku za to. Za milionske afere ne odgovara, za kupovanje poslanika i promjenu izborne volje opet ništa...znači, čuvaju ga.

ODGOVORITE
Name

istorija

07.02.2016 13:52

Franco je govorio da je Spanija ugrozena, Hitler isto za Njemacku, Staljin i Causesku da ne govorim. Milosevic da je Jugoslavija!!!!!! IIIIIIIII ???????????????????? Ima li podudarnosti?

ODGOVORITE
Name

miroljub

07.02.2016 16:37

Krivi navod, to nigdje nisi pročitao, nego izmislio. Nije u redu nikako, baš.

Name

marko samardzic

07.02.2016 13:57

A I vi ste strasni borci za Srpsku!?Sve stranke satrati!!!

ODGOVORITE
Name

Михаило Микић

08.02.2016 00:37

МАРКО, све су странке исте. Само су подељене улоге за наивни народ. Све су коњи истог газде. Који год побједи на тркама газда добија. То је демократија!

Name

Đorđe S.

07.02.2016 14:08

Jedan korak ka uništenju RS je i novi Zakon o policiji.

ODGOVORITE
Name

perhan

07.02.2016 14:23

Dere nas al kapone,kad smo primitivne zivotinje.Ko jos pada na pricu o ratu i nacionalizmu.Cim mu spomenu zatvor on ko malouman prica o referendumu.A slusam narod koji nema hljeba da jede i dalje vjeruje.Kaze eno naseg Dode. Hahaha, pa Dodo i kumovi su milioneri, a vi ste bjeda i sirotinja.

ODGOVORITE
Name

zumba

07.02.2016 14:36

Jest, ali mi Bosnjaci to ne damo.

ODGOVORITE
Name

Re

07.02.2016 18:12

Ko je vas ikad za nesto i pitao

Name

nn

07.02.2016 14:41

Ama šta kažeš Borenoviću, neće valjda Mile da ukine RS,kad je snažno brani od vas.

ODGOVORITE
Name

BanjaLuka

07.02.2016 15:02

Pa šta je potpisao za policiju, koliko para kradu, ima da nestanemo i da sami od gladi skapamo... I.ko onda ukida Srpsku, a prijatelju

Name

član SNSD-a

07.02.2016 14:44

Ja ne mogu da vjerujem da je pristao na zapošljavanje u MUP-u po popisu iz 1991. Nismo se za to borili, crni Milorade...

ODGOVORITE
Name

db

07.02.2016 15:35

Pa sto je nije ukinuo do sad, 10 god. je na vlasti, a sta vi evro fanatici radite?

ODGOVORITE
Name

rzervisti

07.02.2016 15:39

Neka predsjedik postavi pitanje svom velikom prijatelju Covicu koliko Srba ima povratnika u desetom i Hercegovackom kantonu, koliko ih radi i gdje i koliko ih ima na poziciji javne administracije i Mup-ova, u citavom Desetom kantonu i Herceovackom. Nemate dvadeset pripadnika mup, srpske nacionalnosti, ali nije jasno zasto se cuti o tom......

ODGOVORITE
Name

Bot

07.02.2016 16:16

Isto ko i povratnika hrvata u RS

Name

лука

07.02.2016 16:17

Mноги су коментарисали, годинама, требају нам млађи, стручни који хоће ствари окренути бољитку, па ево таквог човјека, има их сигурно још у овом народу, дајмо их на провјеру, па ако не направе помак у једном мандату, мјењајмо опет. Mорамо и ми , народ, бирачи да будемо одговорнији прије свега према себи, потомству и опстанку нашег народа. Баја је показао који су његови домети и инамјере и само губимо вријеме, оно неумитно тече, а с њим и негативна селекција и пропаст. Отријезнимо се и будимо свако од нас одговорни па ће бити неке наде и напретка????

ODGOVORITE
Name

Uhhh

07.02.2016 16:52

Borenovic ti strucan?????,

Name

bljak

07.02.2016 21:47

Pa on i crnada sve od strucnosti imaju zajednicki butik..

Name

Dobojlija

07.02.2016 16:34

Bravo Borenivicu.Analiza je tacna i mi imamo svi problem sa krajne problematicnim covjekom ili narodski receno ovaj lik Dodik je nacisto puk'o.

ODGOVORITE
Name

milanPD

07.02.2016 16:59

Dugo sam glasao za SNSD, od kad je Mile bio dočekan kao glas razuma i političar koji će nas odvesti naprijed. Išao sam na skupove, glasao, nosao majice i sve svoje nagpvarao da me prate u tom ubjeđenju, jer sam iskreno vjerovao u bolje. Kad sam otvorio oči vidio sam da Dodik SNSD i Republiku Srpsku i CIJELI SRPSKI NAROD koristi kao sredstvo za bogaćenje. Sebe i svojih najbližih. Da mu Srpsktvo i Srbi služe kao paravan, i da referendumuma samo odvraća pažnju od lopovluka. Dodik je najveći manipulator srpskog naroda i jedna greška kojoj se ne smijje dozvoliti da potraje. Ovo malo države ili entiteta što imamo je osiromašio, sve rasprodao i podijelio svojim podanicima, od RTRS-a napravio svoj zabavni program, uveo strahovladu, policija mu hapsi i pljačka po njegovom nalogu, doktore i profesore i sve koji mogu da misle je satjerao u ćošak ili otjerao u inostranstvo, svi nas zaobilaze i dočekali smo da nas poistovjećuje sa samim sobom! SRPSKA NIJE MILORAD DODIK, SRPSKA NISAM JA NITI IKO DRUGI, SRPSKA JE DRŽAVA SVIJU NAS! Vjerujte, kad dođe trenutak, Dodik će nas sviju i Republiku Srpsku mijenjati za svoju slobodu. Njemu ništa nije sveto i sve stvari do kojima je nama stalo za njega su samo sredstva da ostvaruje svoje ciljeve. On je diktator u nastajanju i na nama je istorisjka uloga da mu to ne dozvolimo! Jer kasnije će biti prekasno i djeca naša će nas gledati kao mamlaze koji su, slijepi kod očiju dozvolili da nam jedan čovjek oduzme i uništi sve za šta smo se borili. NIKAD VIŠE SNSD, NIKAD VIŠE MILORAD DODIK!

ODGOVORITE
Name

viktor

07.02.2016 17:23

Nikad ti Milane nisi glasao za Dodika,ne razumiješ ti to.

Name

Vaso

07.02.2016 17:25

Sad trk po sendvič. Odradio si za danas

Name

miki

07.02.2016 17:27

Nikad ti nisi glasao za SNSD-e.

Name

Da se zna..

07.02.2016 20:42

Srpstvo je sveta komercijalna riječ, kao i svaka druga roba namijenjena kupoprodaji. Roba koja ima svoju vrijednost i cijenu, zavisno od konjukture.

Name

re bl 94

07.02.2016 17:34

OVAJ BORENOVIC,CAVIC I OSTALI IZ SAVEZA KAO NAVIJENI 5GODINA PONAVLJAJU ISTO A DODIK NIKAD JACI I STABILNIJI

ODGOVORITE
Name

cudo

07.02.2016 17:35

Covjece kakve veze ima Srbija sa jednom suverenom drzavom, pa da ona odredjuje kada cemo u NATO, jesi smijesan.

ODGOVORITE
Name

Paco

07.02.2016 18:18

Konacno, postoji li tajni plan za rusenje Milorada Dodika? Nema nikakvog plana za rusenje Republike Srpske.

ODGOVORITE
Name

re Bot

07.02.2016 22:18

Gospodine niko vama ne brani da zivite u RS.Problem je u tome sto imate smo jednu dusu i sa njom mozete zivjeti samo na jednom mjestu.Vecina Hrvata radi na zapadu,ima imanje u Hrvatskoj i ne zeli da obnavlja u RS.Neki su u Posavini nesto i obnovili,ali je nemoguce istovremeno zivjet na tri razlicita mjesta.Meni je mnogo stici i na dvije strane CHi plus dole.

ODGOVORITE
Name

Katka

08.02.2016 08:54

Čitajući ovaj naslov dolazim do jedinog zaključka, da je to živa istina, jer je glavni Baja svjestan da više neće biti niko i ništa u Republici Srpskoj, pa pošto se on borio za RS švercajući svime i svačim, stvarao alapljivo-prokleti kapital,dok su drugi ginuli i ostavljali djelove tijela-zdravlje, znači, kada on ne može biti više despot i kabadahija-glavni Baja, onda neka nema i Republike Srpske.

ODGOVORITE
Name

BGD.

08.02.2016 09:52

Ima li neko pametan da pojasni rijec ``UKINUTI``, ili je to samo pokazatelj nivoa obrazovanja gospode koja ``ukida``..!!!!!!

ODGOVORITE
Name

Samouništenje

08.02.2016 23:50

Veoma teška i nezdrava situacija, s jedne strane lopovsko -tiranijska vlast, sa druge nesposobna i jalova opozicija. I tako smo najgore osuđeni svi.

ODGOVORITE