74 godine od ustaškog pokolja nad Srbima

U Drakuliću, kod Banjaluke, obilježene su 74 godine od ustaškog pokolja u ovom banjalučkom naselju, kao i obližnjim mjestima Motike, Šargovac i rudniku Rakovac, kada je pobijeno 2.300 srpskih civila.

Republika Srpska 07.02.2016 | 10:15
74 godine od ustaškog pokolja nad Srbima

Slobodan Brković iz Motika, koji je preživio ustaški pokolj, imao je 10 godina kada su mu ustaše pobile porodicu.

Ministar rada I boračko-invalidske zaštite kaže da 2.300 svirepo ubijenih srpskih civila nikada ne smije biti zaboravljeno.

Ustaške snage su pod komandom natporučnika Јosipa Mišlova i fra Vjekoslava Filipovića iz takozvanog "Tjelesnog zdruga Ante Pavelića", uz pomoć banjalučkih ustaša, ubijale Srbe bez ijednog ispaljenog metka - sjekirama, noževima i krampovima.

Služenju parastoda su, osim potomaka ubijenih I mještana, prisustvovali ministri u Vladi Republike Srpske, predstavnici gradske vlasti, srpski član Predsjedništva BiH, Mladen Ivanić, pojedini poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske, među kojima i predsjednik PDP-a, Branislav Borenović.

BN TV

 

Komentari / 17

Ostavite komentar
Name

Pokoj

07.02.2016 09:25

Žalim za svim nevino nastradalim žrtvama u Drakulicu, Jasenovcu, Srebrenici, Tomašici, Kazanima....

ODGOVORITE
Name

Repuv

07.02.2016 12:16

Ne žališ ti za srpskim žrtvama iz NDH, ni najmanje. Ti ih krajnje relativizuješ dovodeći ih u istu ravan sa zločinima iz zadnjeg rata, koji su obično šamaranje jastucima u poređenju sa ustaškim pokoljima.

Name

Khal Drogo

07.02.2016 10:14

У том рату је наш род прошао кроз највеће страдање у историји. Конституисана је и монтструм-творевина ендехазија, и у тој творевини зло се показало у свом правом лицу, спроведен је геноцид над нашим родом, по монструозности којом су вршене егзекуције без премца у светској историји. Масакр у Дракулићу 07.02. љета господњег 1942-е је по много чему посебна прича. Већ су Срби тог краја страдаваки, многи су скончали и у Јасеновцу, раније у Јадовном. Злочин беше и брижљиво планиран, у овом злочину су чак и нека свештена лица, фратри, не само хушкали и подстрекавали друге, него и лично предњачили у клању ових наших Срба. Убијани су сви, и сви који су се задесили, старци, жене, деца били су заклани, поклано је 2.315 Срба и Српкиња, од којих 551 деце до 14 година старости. Остаће сећање на ову стравичну причу. Било је и покушаја да се овакве приче што мање помињу, беше такво време, ваљда да би угодили онима који то и нису завредили, оваква подсећања бивала су све више непожељна, али 90их, и пола века након времена ендехазије потомци оних који то зло починише кренуше у нови крвави пир, ваљда је то прејак порив, да докрајче оно мало потомака прекланог народа и оних што су претекли то страшно време. Делимично су и успели, али овај пута су Срби имајући страшно наслеђе Јадовног, Јасенова, Дракулића и других бројних стратишта, ипак некако организовали, и барем на делу својих вековних простора одбранили своје право на постојање. Добро, беше тако, масакр у Дракиулићу мора да нам вечно остане опомена, зло ником и никада не треба чинити, али ваља увек имати на уму да зло вреба, и из историје ваља научити лекцију, и ваља на време приметити шта се иза брега ваља. Нека је вечна слава овим нашим мученицима.

ODGOVORITE
Name

Михаило Микић

07.02.2016 11:22

Колико се СРБи сећају својих Светих СРБских новомученика из времена Другог свјетског рата видимо по томе што њихов број још увијек нису унијели у календар СПЦ по мјестима њиховог страдања, да се не би тако замерили њихонвим кољачима и ЏЕЛАТИМА из римокатоличке "цркве!" НАРОД који не држи до својих Светих предака и мученика неће имати ни својих Светих потомака. То се најбоље види код нас СРБа код којих још увијек има много комуниста и ЈУГОСЛАВЕНА који би и даље због свог лажног братства и једснства опраштали хрватима и муслиманима злочине њихове почињене над својом СРБском браћом и сестрама. Југославени, комунисти, и други издајници Бога и СРБства: Православља и Светосавља још се и љуте на СРБе своје када они неће са убицама своје браће и сестара попут њих да једу и пију заборављајући при томе да је мали хрвата и муслимана који су осудили усташке злочине. Само онима који се крају и дистанстирају од усташки злочина СРБи могу њима злочине да опросте њихових сународника јер смо људи и хришћани али никада и да забораве. Мене боле све ране СРБскиг рода мора, а највећа је рана кад од лажниг брата дође. Свети СРБски НОВОМУЧЕНИЦИ МОЛИТЕ Бога за нас, да СРБи напокон ПРОГЛЕДАЈУ И да схвате да нема брата док мајка не роди! Дај Боже да се СРБи покајане душе своје ВРАТЕ СВОЈИМ СВЕТИМ СРБСКУМ КОРЕНИМА, БИГУ И СРБСТВУ, ПРАВИСЛАВЉУ И СВЕТОСАВЉУ КАО ВРХУНЦУ ХРИШЋАНСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ НАЦИОНАЛНЕ ИДЕОЛИГИЈЕ И СРБСКОГ НАЧИН ЖИВОТА, ДА СЕ СРБИ ОБОЖЕ, СЛОЖЕ И УМНОЖЕ. Амин!

Name

marko samardzic

07.02.2016 11:22

Cuvaj se kuge I hrvata!!!Vjecna slava I hvala strasnim mucenicima!!!

Name

Ja

07.02.2016 12:06

Mihailo, gdje si ti sad? U Americi ili voljenoj ti Republici Srpskoj (BiH)!? Izdajico!!!

Name

Михаило Микич

07.02.2016 12:33

ЈА, буди барем једном у животу ЧИВЈЕК па ПОТПИШИ своје коментаре пуним именом и презименом. Трагови ти овако НЕЧОВЕШТВОМ СМРДЕ!

Name

Ja

07.02.2016 15:04

A ti sramoto od svestenika prestani lajati kao pas i dodji ovamo u Republiku Srpsku da vidis sta je mizerija! Lako ti je tu u i medju ubicama u Americi "popovati"!!!

Name

Михаило Микић

07.02.2016 16:48

ЈА, свако се борио према својим СХВАТАЊИМА за друштвено политички систем за који смо вјеровали да је најбољи. Ја за живот достојан човјека, ти за Тита и партију. Ја кажем за време Тита теби и другима да у томе систему осим бесплатног школства и лечења ништа друго не ваља. Да бјежимо одавде где ни посао НЕ МОЖЕМО добити ако нисмо морално политички погодни. Ти кажеш да тако треба и да буде. Ко је против Тита за којег ни данас НЕ ЗНАШ одакле је да је тај против тебе и југославенског братства и јединства. Ја кажем да братства нема у Југославији, а ти кажеш да има. Ја сам зато побјегао, а ти си остао да уживаш у Титовом братству и јединству. Сада је дошло вријеме да свако прими плату по дјелима својим. Сваког Бог награђује према његовим заслугама. Мене као антикомунисту према мојим заслугама, а тебе КАО комунисту и ЈУГОСЛАВЕНА према твојим заслугама. Зато не треба на мене да будеш љубоморн попут ПСА, јер свако је био ковач своје среће! Ти си изабрао своју судбину и срећу а ја своју. Зато сада умјесто што се свађамо треба да УЖИВАМО у плодовима свог избора! ЖИВИО ТИ МЕНИ НА МНОГАЈА ЉЕТА!

Name

Ja

08.02.2016 06:25

Covjece, pa ti si paranoican! Gdje ti izvlacis to da sam Ja "Tito i partija"? Protiv svega si! Jos mi iz Amerike "popujes"! Znaci, toliko si los, koliko si ponekad i pametan... Cini mi se da prelazis sve granice, ponekad, a kao svestenik to ne bi trebao, ne u toj mjeri!! Opet ti kazem, paranoican si!

Name

Ja

08.02.2016 07:09

P.S. Ja nisam nista izabrao, meni je sve nametnuto od strane "nekoga"! A Ti, stalno/vecinom huskas, iz Amerike, eejjj, Amerike! Zboris nekad neku pametnu, ali nemoj pretjerivati...sto cesto radis!

Name

Bob Dylan

07.02.2016 12:38

A naš Mile u koaliciji, pa im još i povlađuje, gladi ih...

ODGOVORITE
Name

Re

07.02.2016 19:50

I još poslao ANTONA Kasipovica da se pokloni srpskim žrtvama fujjjjj Mile izdajico srpskog roda

Name

Stop

07.02.2016 13:47

NDH i ubijanje Srba, Jevreja, Roma i drugih : to je biološko istrebljenje naroda!

ODGOVORITE
Name

Tvrtko Mileševski

07.02.2016 15:23

pa vi hajte u Hrvatsku da solite guzicu a oni će za te pare da kupe oružje pa će ponovo da nas istrebljuju

ODGOVORITE
Name

Tvrtko Mileševski

07.02.2016 15:26

ima Grčka kome se kupa,a ima iCrna Gora

ODGOVORITE
Name

Istoricar

08.02.2016 05:47

Nije Vjekoslav,vec Miroslav Filipovic fratar i zlocinac zvali su ga Sotona! Vjekoslav je bio Luburic,osnivac i zapovjednik svih logora u NDH-

ODGOVORITE