Bertomeu odbio sastanak sa FIBA-om, Srbiji dva mjesta u Ligi šampiona!

Ponedeljak je važan dan za evropsku košarku! “Blic” je došao u posed pisma koje je generalni sekretar FIBA Patrik Bauman poslao na adresu evropskih košarkaših saveza i velikih klubova. Došlo je do novih varnica na relaciji FIBA - Evroliga, a ono što je najvažnije, srpska košarka imala bi dva predstavnika u novoformiranoj FIBA Ligi šampiona.

Košarka 07.02.2016 | 15:40
Bertomeu odbio sastanak sa FIBA-om, Srbiji dva mjesta u Ligi šampiona!

Bitan sastanak na kojem će se odlučivati o sudbini FIBA Lige šampiona biće održan u ponedeljak 8. februara u Minhenu. Generalni sekretar FIBA uputio je novu otrovnu strelicu Đordiju Bertomeuu koji je odbio zajednički sastanak.

- Dobili smo pismo od gospodina Bertomeua, čiji kontekst otišao u mnogo šire krugove nego što je navedeno u dokumentu, uključujući i medije. Navedene činjenice su netačne. Lopta je sada na terenu Evrolige (da prezentuju svoje ideje/predloge) a ne FIBA. U suštini, gospodinu Bertomeuu je ponuđeno, na njegov zahtev, da se sastane i iznese svoj predlog ove nedelje, što je on odbio i ujedno poslao pismo umesto toga - poručio je Bauman.

Na sastanku u ponedeljak biće razgovora u kom pravcu će se razvijati evropska košarka naredne sezone.

- Po dogovoru iz Londona, radna grupa će se opet sastati sa velikim klubovima iz svih zemalja koji mogu da učestvuju u košarkaškoj Ligi šampiona. Cilj sastanka je da se utvrdi napredak koji su ostvarile radne grupe. I da se praktično utvrdi da li postoji širi konsenzus oko fondacije ovog novog takmičenja. Od najveće važnosti ostaje da sklopimo ugovore sa respektabilnim ligama i klubovima. Dnevno ćemo informisati sve klubove o dešavanjima - piše između ostalog u Baumanovom pismu.

Takođe, utvrđen je kalendar takmičenja u FIBA Ligi šampiona i sistem za naredne tri sezone. Ono što je najvažnije, Srbija bi u prvoj imala dva mesta - jedno zagarantovano i jedno u kvalifikacijama.

Ukupno bi učestvovala 32 tima, 24 direktno i još osam iz kvalifikacija.

Posle dva kruga kvalifikacija, sezona bi počela 20. oktobra i imala bi pauzu tokom božićnih i novogodišnjih praznika ne dužu od dve nedelje.

Komentari / 0

Ostavite komentar