Sutra 74 godine od ustaškog pokolja nad Srbima u Drakuliću

Služenjem liturgije i parastosa za 2.300 ubijenih Srba, te polaganjem vijenaca na spomenik u Drakuliću sutra će biti obilježene 74 godine od ustaškog pokolja u ovom banjalučkom naselju, kao i obližnjim mjestima Motike, Šargovac i rudniku Rakovac.

Republika Srpska 06.02.2016 | 14:40
Sutra 74 godine od ustaškog pokolja nad Srbima u Drakuliću

Obilježavanje, kojem će, između ostalih prisustvovati i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović, počeće liturgijom koja će biti služena u Spomen-hramu Svetog velikomučenika Georgija u Drakuliću, sa početkom u 9.00 časova.

U 12.00 časova, kod spomen-kosturnice u Drakuliću, biće služen parastos za ubijene, nakon čega će biti položeni vijenci.

Ustaše su 7. februara 1942. izvršile pokolj srpskog stanovništva u banjalučkim selima Drakulić, Motike, Šargovac i rudniku Rakovac. Prema do sada prikupljenim zvaničnim podacima, ubijeno je najmanje 2.300 ljudi, među kojima 551 dijete.

U ovom zločinu ustaške snage su, pod komandom nadporučnika Josipa Mišlova i fra Vjekoslava Filipovića, iz takozvanog "Tjelesnog zdruga Ante Pavelića", uz pomoć banjalučkih ustaša ubijale Srbe bez ijednog ispaljenog metka - sjekirama, noževima i krampovima.

U dokumentima, čak i onim iz ustaških izvora tadašnje Nezavisne Države Hrvatske, navedeno je da je zločin u ovim banjalučkim naseljima bio najveći pokolj počinjen za samo jedan dan.

Iz Uprave grada Banjaluka najavljeno je da će sutra biti obezbijeđen besplatan prevoz iz centra grada do Spomen-crkve i kosturnice u Drakuliću.

Polazak autobusa predviđen je iz Vidovdanske ulice u 8.00 časova do Spomen crkve u Drakuliću, a u 11.00 časova do Spomen-kosturnice.U 11.00 časova obezbijeđen je autobus za prevoz od crkve u Drakuliću do spomen-kosturnice.

Autobusi će po završetku parastosa vratiti putnike na polaznu stanicu.Građane će basplatno prevoziti prevoznička firma "Pavlović turs".

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Bosanac

06.02.2016 16:08

Laka im zemlja i neka je vječna slava nevino stradalim ljudima.

ODGOVORITE
Name

Михаило Микић

06.02.2016 19:48

После Другог свијетског рата комунистички режим ЈБ Тита је одузео СПЦ све матичне књиге са намјером да тако спречи домаћу и страну јавност да се она упозна са страшним усташким покољима СРБа које су извршили са благословом римокатоличке "цркве" од њезини фратар попут Мајсторовића. Римокатоличка "црква" је искористила примитивне хрвате од којих је створила своје војнике крижаре за рат против Светог Православља. Зато нека је вјечни спомен међу нама свим покланим СРБима од стране хрвата који су побијени са правду Бога ни криви ни дужни само због своје Свете Православне вјере и свога Светог СРБског имена. ВЈЕЧНА ИМ ПАМЈАТ ДОК ЈЕ СВИЈЕТА ВО ВЈЕК ВЈЕКА!

Name

gost

06.02.2016 20:15

Ja nemogu da shvatim da na ovim prostorima se od uvjek toliko lagalo da i neko jos tvrdi da vjeruje koja je to vjera? svestenici i politicari da to toliko lazu kriju i ne priznju nista kakvi su to ljudi kakvoga srca i mogu samo da porucim bolje je da ih nikada nesretnem!

ODGOVORITE
Name

Михаило Микић

07.02.2016 02:38

СРБски и други народи бивше Југославије од почетка њезиног стварања У ЛАЖИ ЖИВЕ! ЛАЖУ НАС СТАЛНО. НЕКАД У ИМЕ БОГА, ДРЖАВНЕ ИДЕЈЕ И ТАКО РЕДОМ ДО НАШИХ ДАНА КАДА НАС ЛАЖУ У ИМЕ ДЕМОКРАТИЈЕ КОЈУ СУ "ПОЛИТИЧАРИ" НАПУСТИЛИ ПРИЈЕ НЕГО ШТО ЈЕ ОНА БИЛА И СТВОРЕНА!