Britanski restorani ukidaju menije?

Vodeći britanski restorani odlučili su da ukinu duge menije i ograniče svojim gostima izbor jela kako bi smanjili bacanje viška hrane i dali svojim kuvarima više kreativne slobode.

Zanimljivosti 06.02.2016 | 08:48
Britanski restorani ukidaju menije?

„Mi smo tako odlučili“, izjavio je Mikael Jonson, glavni kuvar u restoranu „Hedone“ u zapadnom Londonu.

U Velikoj Britaniji sve više restorana ukida menije
U Velikoj Britaniji sve više restorana ukida menije
Prošlog leta, 49-godišnji Šveđanin odlučio je da meni izbaci iz upotrebe, nakon četvorogodišnjeg praćenja ukusa svojih gostiju.

„Sve više redovnih gostiju ne želi da vidi meni, već očekuju moju ličnu preporuku“, rekao je Jonson AFP-u.

„Hedone“ je dobio Mišelinovu zvezdu 2012. godine, godinu dana nakon otvaranja, a od 2013. godine nalazi se na listi 50 najboljih restorana u svetu.

„Neki žele da ih iznenadimo, drugi ne znaju šta da naruče“, primetio je Jonson, koji sada odlučuje šta će posetioci jesti, iako uvek pitaju goste prilikom rezervacije o njihovim željama.

„Iz ličnog ugla, vrlo je interesantno raditi na ovaj način. Ni dva dana nisu ista“, istakao je Jonson.

On koristi rapoložive namirnice da pripremi sedam do 10 jela svake večeri, i to ona koja zahtevaju visok kvalitet i retke sastojke.

Druga prednost ukidanja menija je smanjeno bacanje hrane, jer je potrebno skladištiti manje namirnica.

„Primetili smo razliku naročito kada su u pitanju morski plodovi i peciva koji sada mogu da se pripremaju u poslednjem trenutku“, otkrio je kuvar.

Restoran „Hedone“ samo je primer trenda koji uzima maha, a sve u skladu sa interesom gostiju da se iznenade ponuđenim jelom pošto o restoranu sve saznaju na društvenim mrežama.

Novi trend, primećen i u Francuskoj i Njujorku, omogućava i veću slobodu kuvarima da eksperimentišu sa namirnicama koje imaju.

Ograničavanje broja jela u ponudi slede i londonski restorani „Araki“ i „Hibiskus“ koji imaju po dve Mišelinove zvezde, ali i "The Checkers" u Montgomeriju (Vels).

RTS

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Iznenadjen

06.02.2016 09:10

Nisam znao da u Britaniji postoje ikakva jela a tek meni.

ODGOVORITE