Analiza: No Zirbes - no party!

Odluka da Majk Cirbes ostane u Crvenoj zvezdi ispostavila se kao najbolja - po klub i po 26-godišnjeg asa. Zvezda je Cirbesu pružila najbolje mesto za rad i razvoj do mera gotovo nezamislivih pre dve godine, jer sada je spreman da zaduži opremu CSKA, Barselone ili Reala, bez pardona. Pa čak i da se oproba u NBA ligi? Što da ne... Ali i Majk Cirbes ono najbolje daje Crvenoj zvezdi - ostavlja srce na terenu u svakoj utakmici!

Košarka 06.02.2016 | 00:00
Analiza: No Zirbes - no party!

Kada je Majk Cirbes svim silama prikucavao MZT za parket dvorane Pionir u ponedeljak, izgledalo je kao da Dejan Radonjić svog ponajboljeg učenika priprema za još jedno vrhunsko evroligaško izdanje. Ali, susret s Darušafakom ostavio je na Crvenoj zvezdi ožiljak trećeg poraza u Top 16 fazi, a nemačkog centra - nedorečenog.

Problem je nastao u trenutku kada je Cirbes igru napustio usled četvrte lične greške, u ranoj fazi trećeg kvartala. Događaj koji je prilično poljuljalo stubove Zvezdine igre. Za to su se i spremali igrači Darušafake, koji su Erdenom, Bjelicom i Harangodijem opterećivali upravo deo terena koji čuva Nemac, a prilično agresivnom odbranom izbacili ga iz takta... Njegov umanjeni doprinos osetio se još više samim tim jer je i Kvinsi Miler bio indisponiran zbog jakog virusa s kojim se borio, a jako su falile Simonovićeve, Gudurićeve i Jovićeve realizacije, te Lazićevi poeni iz drugog plana.

Radonjić je bio primoran da u jednoj čvrstoj i neizvesnoj utakmici traži put do pobede na alternativne načine. I opet je Zvezda bila na tri poena od pobede. Nije uspela. Ogromno breme palo je na leđa Tarensa Kinzija, a on je još jednom pokazao da je majstor igre pod obručima. Vladimir Štimac je uradio veliki posao i skupio dabl-dabl, a ni to nije bilo dovoljno. Zvezdi je nedostajala samo još jedna komponenta kako bi se dobila pobednička smeša. A to je bio upravo Majk Cirbes.

Upravo u meču protiv istanbulskog kluba videlo se koliki značaj igri Crvene zvezde daje nemački reprezentativac. Kada izostane njegov učinak - Zvezda gotovo uvek gubi utakmicu. Tako je bilo protiv Cedevite u Zagrebu (7p, 4sk, 22min), Igokee (8p, 2sk, 22min), Budućnosti (bez poena, 22min), Fenerbahčea, Strazbura u Francuskoj (9p, 4sk, 31min)... A onda su se dogodile i utakmice u kojim nije mogao sve sam, kao protiv Efesa u Istanbulu, nedavnog derbija s Partizanom, Cedevite u Beogradu... Tada su ubeleženi tesni porazi. Zaključak je jednostavan - No Zirbes, no party.

Bez njega na parketu, ekipa dobija drugačiju dimenziju, jer se oseti gubitak napadačke moći u reketu, snage u odbrani reketa i brzina reakcije u skokovima, prilikom „krađe“ lopte i otvaranja napada. I za tako nešto ne treba kriviti nikog, jer svaki igrač u timu svoj deo poslao odrađuje dobro. Jednostavno - Majk Cirbes postavio je standarde koji su jako dostižni. Baš kao što je to činio Boban Marjanović prošle godine.

Tada je Nemac bio u senci Marjanovićevih bravura koje su nosile Crvenu zvezdu, etiketiran kao drugi centar tima, a na Mali Kalemegdan je i stigao kao drugi centar Bamberga. Sada Cirbes ne samo da je prvi centar crveno-belih, već i među tri najbolja u Evropi. Enorman napredak koji je ostvario za jako kratko vreme usled rada sa Dejanom Radonjićem učinio je da mnogi na momente izbrišu iz glave sve ono što je Marjanović radio, kako bi stvorili prostor za nove, svežije uspomene. One u kojim Majk razvaljuje koševe i pakuje ih u ostavu, ili elegantno polaže loptu u obruč bez prevelike potrošnje energije. Sa prosekom od 15 poena i sedam skokova po meču u Evroligi, te 13 koševa i pet uhvaćenih lopti na Jadranu postao je najvažnija figura na tabli.

Zato i jeste miljenik publike, idol u kojeg s ogromnim divljenjem gledaju klinci koji dolaze u Pionir svake nedelje. A i ne pevaju mu uzalud rođendanske pesme i čuveno „Majk Srbine“... Za pravu ljubav potrebno je dvoje, a kakve signale šalje publika, takve odgovore prenosi Majk. Zavoleo je Srbiju, Beograd i Crvenu zvezdu i to se oseća svakim novim danom. Možda tu i leži ključ uspeha, jer Zvezdu doživljava kao svoju kuću, tačnije ono što većina stranih košarkaša mahom gleda kao posao.

Mada će mnogi zaustiti kako je baš Cirbes promašio dva najvažnija slobodna bacanja protiv Darušafake, vredi zastati na trenutak i prisetiti se u koliko je mečeva Cirbesova uloga bila ključna u trasiranju rute do novog trijumfa? Odgovor je - svaki put. A sve je počelo od finalnih serija Jadranske lige i Superlige prošle sezone, kada je izdominirao Cedevitu i bio važan faktor zaustavljanja Partizanove šampionske serije.

Za užinu je smazao mnoge centre u regionu i ostavio im traume, a kao glavno jelo bili su mu Ajon, Tajus, Danston, Brajant, Ogustan, Golubović... A onom trojkom protiv MZT uz zvuk sirene pokazao je koliko je zapravo dominantan. Gotovo da nije bilo Zvezdine pobede u kojoj Cirbes nije ostavljao svoj pečat. Kako je jako zakucao Real, Himki, Strazbur, Lokomotivu, Bajern... Postao je igrač u kojeg svi gledaju sa strahopoštovanjem, za kojeg treneri pripremaju posebne odbrambene taktike. Izrastao je u mašinu koju je jedino Željko Obradović uspeo da izoluje na pravi način. Sve ostalo bili su ili loši dani, ili razumljiv pad forme.

Kada se renesansna sezona Crvene zvezde završila triplom krunom, a šampionski sastav počeo da se rasipa na sve krajeve zemaljske kugle, mnogo se lutalo i tražilo nešto što Skorcanitis, Tompson i Mekel nisu imali, ili bar nisu mogli da pruže Crvenoj zvezdi. Sa Markusom Vilijamsom se išlo na kartu emocija iz još svežih sećanja gotovo savršene godine, ali i ta akvizicija ispostavila se kao potpuno pogrešna. Srećom, bez štete po klub. Više od pet meseci prošlo je dok se sve kockice nisu posložile na svoje mesto, a malo ko je u međuvremenu mogao da razume da je najveći i najbolji potez napravljen još poslednjeg dana juna..

Odluka da Majk Cirbes ostane u Crvenoj zvezdi ispostavila se kao najbolja - po klub i po 26-godišnjeg asa. Zvezda je Cirbesu pružila najbolje mesto za rad i razvoj do mera gotovo nezamislivih pre dve godine, jer sada je spreman da zaduži opremu CSKA, Barselone ili Reala, bez pardona. Pa čak i da se oproba u NBA ligi? Što da ne... Ali i Majk Cirbes ono najbolje daje Crvenoj zvezdi - ostavlja srce na terenu u svakoj utakmici.

To kad napravi Nemac, tu nema greške...

Komentari / 0

Ostavite komentar