Snimio film o ustaškom pokliču, a priprema i knjigu!!!

Josip Šimunić kome je rečenica "Za dom spremni" okončala karijeru i dve i po godine kuka nad svojom sudbinom i zbog kazne koju je zaslužio!

Fudbal 05.02.2016 | 23:20
Snimio film o ustaškom pokliču, a priprema i knjigu!!!

Josip Džo Šimunić na sramotan način je okončao dugu karijeru u reprezentaciji Hrvatske.

Zbog uzvikivanja ustaškog pokliča "Za dom spremni" posle pobede u baražu za Svetsko prvenstvo u Brazilu 2014. godine FIFA ga je kaznila sa 10 mečeva zabrane nastupa i 30.000 švajcarskih franaka.

Naiskusniji hrvatski fudbaler tako je reprezentaciju ostavio na cedilu pred Mundijal, a ne samo da nije mogao da im pomogne na terenu u Brazilu, već prema odluci FIFA nije smeo ni da bude blizu stadiona.

On se nakon toga žalio i Sudu za sportsku arbitražu u Lozani, ali je i taj spor izgubio, a u međuvremenu je odlučio da je najbolje da završi kompletnu fudbalsku karijeru.

I dve i po godine posle uzvikivanja ustaškog pokliča, Šimunić kuka zbog načina na koji je bio primoran da završi reprezentativnu karijeru (a ustvari je oterao sam sebe).

"To je moja sudbina, moram što većem broju ljudi objasniti što je prava istina jer ono što su mi napravili obična je sramota. Mnogi ne znaju što ti povici zapravo znače. Korišćeni su u raznim periodima hrvatske istorije, još od 12. veka, ali, nažalost, povezani su sa povicima iz Drugog svetskog rata. Sramota je kako su me tretirali nakon uzvikivanja 'Za dom spremni'. To je bila diskriminacija, usudio bih se reći čak i gore od toga", rekao je Šimunić.

On je napravio i film o tome uz naslov "Moja voljena Hrvatska - priča o Josipu Šimuniću", ali tu nije kraj.

"Želim ljudima koji ne razumeju tematiku da objasnim šta se stvarno dogodilo. Kroz film, a možda napišem i knjigu. Želim ljudima da pokažem istinu, onako kako je to izgledalo iz moje pozicije, kako smo svi mislili. Ništa loše, ali interpretirano je na najgori mogući način", istakao je Šimunić, koji ovih dana promoviše film u rodnoj Australiji.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Djujic

06.02.2016 04:57

Za k...c ste spremni a ne za dom malo vam 1941 pa bi jos da imate krvavih balova e nece moci.......

ODGOVORITE
Name

NDH

06.02.2016 06:04

Jednom ustaša , uvijek ustaša. Još mu Australija rodna, pa to je jedna od zemalja gdje su se svojevremeno ustaški emigranti ugnijezdili i nastavili da njeguju ustašku ideologiju. Šta više reći. Nek ide kod Pape u Vatikan da ga blagoslovi. Vatikan je ustaše i stvorio. Nek ga Paja tamo tješi.

ODGOVORITE