Moćne biljke kojima je potrebno samo šest sati da prečiste vazduh u sobi

Da bi vazduh u prostor u kome živimo bio kvalitetniji, važno je da dva do tri puta dnevno napravimo promaju u stanu. Na taj način vazduh u prostoru u potpunosti će biti promenjen, ali postoji još nešto što nam može pomoći da sačuvamo zdravlje - kućne biljke.

Zanimljivosti 05.02.2016 | 09:55
Moćne biljke kojima je potrebno samo šest sati da prečiste vazduh u sobi

Da bi bili raspoloženi, ali i da bi organizam normalno funkcionisao potrebno nam je mnogo kiseonika. Određene vrste sobnih biljaka mogu nam pomoći da pročitimo vazduh u stanu. Biljke luče izuzetno korisne negativne jone koji nam pomažu da budemo vitalni, zdravi, ali i značajno utiču na smanjenje nivoa hormona stresa - kaže primarijus doktor Petar Borović.

Upravo zato trebalo bi da razmislite da nabavite neku od ovih biljaka, koje ne samo da će ulepšati prostor u kome živite već će i pročistiti vazduh. Naučnici američke NASE utvrdili su da ovih šest vrsta biljaka toliko moćne, da im je potrebno samo šest sati da prečiste vazuh od štetnih materija.

ALOE VERA

Dejstvo: Upija formaldehid i višak ugljendioksida i značajno podiže nivo kiseonika u prostoru. Samo jedna saksija ove aloe vere ima isti učinaka kao devet bioloških pročišćivača vazduha.
Održavanje: Aloe vera zahteva svetlo, ali joj ne odgovara previsoka temperatura. Idealno bi bilo da temperatura bude oko 20 stepeni. Ne podnosi mnogo vlage pa je ne bi trebalo zalivati više od jednom nedeljno.

ZELENI LJILJAN

Dejstvo: Odlično upija otrove iz vazduha kao što su formaldehid, ugljen monoksid i benzen. Jedna saksija ove biljke može da prečisti prostor od 200 kvadratnih metara.
Održavanje: Zeleni ljiljan je jako zahvalan za održavanje. Podjenako dobro podnosi i svetlost i hladovinu. Idealan je i za kancelarije, jer mu ne smeta neredovno zalivanje.

BRŠLJAN

Dejstvo: Bršljan uklanja 60 odsto plesni iz vazduha i 58 odsto čestica od fekalija za samo šest sati od stavljanja u prostor. Takođe, uništava i gljivice.
Održavanje: Brzo raste i lako se adaptira na sve osim na vrlo visoke temperature.

LJILJAN MIRA

Dejstvo: Ova kućna biljka odlično filtrira otrove iz vazduha, kao što su benzen, formaldehid i trikloretilen. Takođe, prečišćava alkohole i acetone iz vazduha.
Održavanje: Veoma otporna biljka. Uspeva u skoro svakom prostoru, jedino što je važno je da se zimi zaštiti od zamrzavanja. Zaliva dva puta nedeljno i prija mu prskanje lišća. Ne škodi mu ni neredovno zalivanje, jer korenje ima sposobnost skladištenja vode i hrane.

SVEKRVIN JEZIK

Dejstvo: Svekrvin jezika je poznat kao biljka koja proizvodi najviše kiseonika, posebno noću, pa se preporučuje za spavaće sobe.
Održavanje: Vrlo je otporna i treba joj malo svetla za fotosintezu i malo vode. Tolereriše i suv i vlažan vazduh, ali je ipak nemojte držati ispred ventilatora ili klima uređaja.

FIKUS

Dejstvo: Posebno je delotvoran u prečišćavanju vazduha od formaldehida.
Održavanje: Fikus nije zahtevan za održavanje. Ne treba mu mnogo svetla, pa može stajati u uglu sobe ali, pripazite ako imate malu decu, jer njegovi listovi mogu biti otrovni.

Blic žena

Komentari / 0

Ostavite komentar