Ko je vozač audija koji je ubio Đurovića?

"Partija demokratskog progresa očekuje od svih nadležnih institucija Republike Srpske da uzmu u razmatranje sljedeću aferu (Afera 55) i trošenje narodnog novca zasnovanog na ozbiljnim tvrdnjama i činjenicama kojima je učinjena ogromna šteta po interes Republike Srpske", navodi se u saopštenju stranke.

Republika Srpska 18.01.2016 | 22:47
Ko je vozač audija koji je ubio Đurovića?

Očekujemo i da se preispita odgovornost lica koja su proizvela takvo štetno dejstvo kao rezultat protivustavnog, nezakonitog, koruptivnog, neracionalnog, neodgovornog i nepotističkog ponašanja.

Afera „Pedeset pet“:

„Misteriozna saobraćajna nesreća“

Četiri i po godine su prošle, a ostala je nerazjašnjena misterija saobraćajne nesreće u kojoj je poginuo 20-godišnji Banjalučanin Nikola Đurović.

I dalje je mnogo nelogičnosti. Roditelji Aleksandra i Darko Đurović saopštili su da ne vjeruju policijskom izvještaju i nalazima banjalučkog Okružnog tužilaštva o pogibiji njihovog sina, uvjereni da je udes izazvao jedan visoki funkcioner Republike Srpske.

Godinu dana nakon pogibije, 2012. godine, očajni roditelji zatražili su od nadležnih institucija u Republici Srpskoj da ponovo otvore istragu o saobraćajnoj nesreći u kojoj su izgubili sina jedinca.

Na konferenciji za novinare supružnici Đurović su otvoreno izrazili sumnju u zvaničnu verziju stravične nesreće koja se dogodila 21. avgusta 2011, navodeći da je smrt njihovog sina (koji je tri dana kasnije umro u bolnici) skrivio jedan visokopozicionirani funkcioner Republike Srpske, a ne Nenad Radinković koji je u međuvremenu optužen na banjalučkom Okružnom sudu.

Policijski izvještaj:

Prema policijskom izvještaju sa mjesta udesa, nesrećni Nikola Đurović je stradao kada je na na raskrsnici u banjalučkom prigradskom naselju Rakovačke bare na njegov automobil Fiat Tipo naletio Audi A4 koji je vozio Nenad Radinković.

Radinković je, jureći oko 150 kilometara na sat prošao kroz crveno svjetlo na semaforu, a poslije sudara sa Đurovićevim vozilom, teško je ozlijedio i pješaka Borisa Klečinu dok je prelazio ulicu, da bi potom udario u treći automobil Škodu Fabiu u kojem su lakše ozlijeđene sestre Brankica i Anđela Bajčić.

Nelogičnosti:

I mada je na prvom saslušanju Nenad Radinković izjavio policajcima da je on vozio Audi A4, ranije unajmljen u rent-a-car agenciji ASA rent, a iskaz kasnije potvrdio i na saslušanju u banjalučkom Okružnom tužilaštvu, nakon čega je istraga trebalo da bude završena, tek tada započinje prava misterija.

Ubrzo poslije tragične saobraćajne nesreće pojavljuju se spekulacije da je udes izazvao visokopozicionirani funkcioner, a da je Radinković, 24-godišnji nezaposleni pekar, preuzeo krivicu jer mu je isplaćena veća svota novca. Cijeli je slučaj, prema istim glasinama, zataškan u samom vrhu Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

„O tome se u Banjaluci pričalo mjesecima. Podmetnuli su vozača, preregistrovali su vozilo nekoliko puta, svašta se radilo. Siguran sam da Nenad Radinković uopšte nije vozio taj automobil“, rekao je na konferenciji za novinare Darko Đurović, objašnjavajući da su njegova supruga Aleksandra i on, kada su čuli nagađanja, počeli sami istraživati sve okolnosti saobraćajne nesreće, otkrivajući istovremeno sve više kontradiktornih detalja.

Kažu da je nevjerovatno da je uviđaj poslije udesa trajao puna tri sata (koliko je bila blokirana magistralna cesta Banjaluka-Gradiška), a da dežurni banjalučki tužilac Snežana Živković uopšte nije bila prisutna.

„Živkovićeva je rekla da je te večeri mobilni telefon ostavila u dnevnoj sobi i otišla da spava, te da je tek ujutru vidjela propušteni poziv. Svi dobro znamo da je policija morala doći po nju, odnosno, da su trebali tražiti odobrenje od Tužilaštva.

Međutim, oni su uviđaj uradili na svoj način, a ja bih rekao da su žurili da što prije počiste tragove“, rekao je otac Nikole Đurovića.

Darko Đurović tvrdi i kako se Nenad Radinković na mjestu nesreće pojavio poslije petnaestak minuta i da nije imao ni ogrebotine.

„Audi je u brzini od 200 kilometara na sat udario u Fiat tipo koji je vozio moj sin. Ako pogledate slike sa mjesta nesreće, u kakvom su stanju bila vozila, nevjerovatno je da je Radinković mogao ostati nepovrijeđen. I njegov suvozač, maloljetni Slaviša Jovičić, koji je takođe podmetnut, nije imao nikakvih povreda“, ističe Đurović.

Vlastita istraga:

Supružnici Đurović, uprkos insistiranju, iz banjalučkog Kliničkog centra nikada nisu dobili medicinsku dokumentaciju njihovog sina i drugih učesnika udesa. S druge strane, vještačenje DNK uzorka koji je iz automobila uzet četiri mjeseca poslije nesreće, potvrdilo je da tragovi krvi nađeni u vozilu pripadaju Radinkoviću, iako nije imao ni posjekotine.

Vodeći vlastitu istragu, kasnije su u razgovorima sa svjedocima saznali kako su neki od njih te večeri na mjestu nesreće vidjeli „poznato lice“, ali Tužilaštvo nije uvažilo prijedlog roditelja da se isti svjedoci ponovo saslušaju.

Darko Đurović sumnja i u dokumentaciju koja je naknadno dostavljena iz rent-a-car agencije ASA rent.

„Cijena iznajmljivanja Audija kreće se od 140 do 160 KM na dan. Iz računa koji su dostavljeni Sudu ispada da je Nenad Radinković za iznajmljivanje automobila dnevno plaćao 22 KM, što je potpuno nerealna cijena“, zaključuje Đurović.

Isto tako, nerealno je i da je mladić bez stalnog zaposlenja mogao sebi priuštiti iznajmljivanje luksuznog automobila u rent-a-car agenciji, a naročito ne na period od skoro mjesec dana.

Novinari su došli do dokumentacije prema kojoj je Radinković iznajmljeni automobil vratio dan prije nesreće, da bi se kasnije pojavile nove potvrde da je Radinković vozilo vratio (i uredno potpisao) tek početkom septembra 2011.

U to je vrijeme, međutim, Nenad Radinković već otišao u Francusku, što je još jedan sporni detalj. „Kako je moguće da Radinković, ako je zaista skrivio smrt mog pokojnog sina, nije bio pritvoren ili da mu barem nisu oduzete putne isprave“, pita se Darko Đurović.

Roditelji poginulog Nikole Đurovića saopštili su na konferenciji za novinare da su ogorčeni jer ih niko iz Okružnog tužilaštva u Banjaluci nije obavijestio da je optužnica protiv Radinkovića podignuta i potvrđena na Okružnom sudu u Banjaluci.

Sumnje kako se ne radi o slučajnom propustu dodatno je učvrstila informacija koju su slučajno saznali da se optuženi Nenad Radinković na ročištu održanom 25. jula predomislio. Iako je 2011. priznao krivicu i aktivno sarađivao s Tužilaštvom, Radinković je sada izjavio da nije kriv?!

Iako sva dokumentacija do koje su uspjeli doći, kao i izjave svjedoka, uključujući i učesnike saobraćajne nesreće, upućuje da je kompletna istraga fingirana (na šta su posumnjali i članovi Odbora za bezbjednost Narodne skupštine Republike Srpske), Đurovići i dalje čekaju odgovore.

U Banjaluci se poslije nesreće pričalo da je fatalni udes izazvao visoki funkcioner Republike Srpske, u čijem društvu su se nalazili još neki iz vrha vlasti.

PDP

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

Bluka

18.01.2016 07:13

Ko god da krivac I vozio audija stici ce ga kazna ako Bog da

ODGOVORITE
Name

VLADA REPUBLKE SRPSKE

18.01.2016 07:16

Ministri ili radnici u Ministarstvu, najveća pošast. Priznaj da si vozio audia i usmrtio Nikolu Đurovića. Svi znamo ko je taj samo policija ne zna!

ODGOVORITE
Name

Ja

18.01.2016 07:45

Otidji u neki internet cafe i anonimno nam napisi ko je to!?

Name

Ja

18.01.2016 08:04

PS. Ako imas svijesti i savjesti to ces uraditi, objaviti ime! Inace smatraj sebe samog saucesnikom u ubistvu ovog mladog momka!!!

Name

ko je

18.01.2016 09:07

Kazi javno ko je?

Name

Rs

18.01.2016 10:39

Ako pitas Cadju mozda ce on znati ko je.

Name

SPECIJALA

18.01.2016 07:57

MINISTRE LUKAČU, PROGOVORI ILI PODNESI OSTAVKU.

ODGOVORITE
Name

Mikailo

18.01.2016 10:25

Koga da uhapsi, Cadju? Hehe, sjeca se ministar dana kada je kao komunalni policajac cuvao drvece po banjaluci - ne zeli opet to da radi.

Name

snouden

18.01.2016 08:33

Neka Sipa vofi Stanislava Cadju na poligraf on zna ko je pravi vozac ....jesu li uzeti otisci sa volana vozila i iz unutrasnjosti vozila...

ODGOVORITE
Name

RE SNOUDEN

18.01.2016 08:55

SVI ZNAJU MOJ SNUDENE!

ODGOVORITE
Name

Ja

18.01.2016 09:05

Ko zna? Pa sto to ne kazete majci poginulog djeteta! Ili narodu, pa di malo sudimo!? Sve saucesnik do saucesnika u ubistvu!

Name

Tito

18.01.2016 09:34

Onaj u pozadini na fotografiji mi je sumnjiv! Jel´ to papak debeli?

ODGOVORITE
Name

kum

18.01.2016 10:34

Ovo je sramota x3 i to za tuzilastvo i MUP SR ako ste ivi kupljenih diploma i niste strucnjaci ali gdje ono ljudsko tu se radi o zivotu kako nemate nimalo osjecanja ? ili je Mito ili zavistnost od nekoga ?

ODGOVORITE
Name

xy

19.01.2016 17:48

100% u sva prikrivanja,nesreća umiješani svi,POLICIJA,TUŽILAŠTV,SUDIJE-Tvrdim 100% milion puta.Mogu to dokazati jer imam isti slučaj u kome je sve lopovluk,mito isve drugo ali nema pravde.Umjesto da se kazni počinioc svi ovi spomenuti lančano-se trude da to prikriju.ZAŠTO???Mani,Mani,Mani

Name

Galaksija "pametnih"

18.01.2016 17:19

Zaista ne razumijem zašto ne promijene kompletnu garnituru MUP-ovaca. Zar nema na birou oko 400 momaka koji čekaju posao? Ja bih njih primio, stalno mijenjati dok se ne nauče reda. Ako ćemo biti iskreni, najgori su i zapošljavani, oni bolji su na čekanju.

ODGOVORITE
Name

Poli

18.01.2016 17:30

Ima i poligraf.

ODGOVORITE