Kako da spriječite iritaciju kože posle brijanja

Ukoliko posle svakog brijanja morate da borite protiv crvenila i bubuljica, primenite sledeće savete.

Moda i ljepota 28.12.2015 | 09:27
Kako da spriječite iritaciju kože posle brijanja

"Brijanje je proces koji ne pogađa samo dlačice, već i kožu", kaže Džošua Cajher, direktor kozmetičkih i kliničkih istraživanja na odeljenju za dermatologiju bolnice Mount Sinai. Stoga morate da budete pažljivi tokom brijanja i da izbenete iritaciju kože:

ISTUŠIRAJTE SE

"Topla voda će omekšati dlačice i kožu, što će smanjiti iritaciju usled brijanja i moguće posekotine", kaže Cajher.

NASAPUNJAJTE SE

Utrljajte kremu za brijanje na lice i vrat kružnim pokretima i ostavite da odstoji dva minuta. Sapunica će olakšati brijanje i omekšati dlačice. Mrzi vas da stavljate kremu za brijanje? Samo pomislite kako će brijanje suve kože oštetiti vašu kožu, izazvati pojavu bubuljica i iziritirati kožu.

MENJAJTE BRIJAČ

Ako osećate bilo kakvu nelagodnost na koži dok se brijate, bacite brijač i zamenite ga novim. "Mnogi muškarci koriste stare brijače, koji im stvaraju male poderotine na kožu što može biti veoma neprijatno", kaže Džefri Benabio, direktor zdravstvene ustanove Kaiser Permanente.

PRATITE UPUSTVA

Najdebljim dlačicama dajte najviše vremena da omekšaju. Stoga počnite brijanje od strana vaše brade, onda se fokusirajte na vrat i vilicu, završavajući sa brijanjem brkova.

PRATITE TOK

Brijanje suprotno od rasta dlake će vam možda pružiti najbrže brijanje, ali će povećati iritaciju dlake i izazvati zasecanje dlaka ispod površine kože. Kada dlačice bude ponovo rasle, postaće zarobljene, kovrdžaće se unazad i rasti unutra što će izazvati upalu, crvene bubuljice koje će se još više iziritirati sledeći put kad se budete brijali.

Budući da dlačice u različitim regijama lica rastu u drugačijim pravcima, koristite ogledalo umesto da se brijate na slepo.

NEMOJTE DA PRITISKATE

Ne morate da pritiskate da biste se lepo obrijali, jer će to samo povećati iritaciju kože. Kako biste izbegli prejako pritiskanje, možete da koristite vribrijajući brijač koji će smanjiti pritisak koji koristite dok se brijete.

ISPERITE I PONOVITE

Isperite brijač pod toplom vodom na svakih nekoliko poteza kako biste očistili brijač od suvišnih dlačica i kreme za brijanje, što možete da izazove iritaciju. Nemojte da lupate brijačem po lavabou kako ne biste oštetili oštricu. Kada ste konačno obirijali svu površinu kože, nanestite kremu nakon brijanja kako biste ubrzali proces zarastanja kože i i negovali svoju kožu.

B 92

Komentari / 0

Ostavite komentar