Večernje novosti: "Pavlović plaćao rate za Dodika"

Slobodan Pavlović jeste plaćao rate za kredit za sadašnjeg predsednika, tadašnjeg premijera Republike Srpske Milorada Dodika, ali će potanko morati da objasni sa kojeg računa ili kartice je to činio i na koji način, pišu beogradske “Večernje novosti”.

Bosna i Hercegovina 16.12.2015 | 19:37
Večernje novosti: "Pavlović plaćao rate za Dodika"

Pavlovićev pravni zastupnik advokat Dušan Tomić, koji je dva puta prisustvovao razgovoru tužilaca i njegovog klijenta, nije želeo da govori za novine. Upitan da odgovori šta je rekao Pavlović o "spornom kreditu Dodiku", Tomić je samo kratko dodao da mu je Dodik vratio te pare, ne želeći da precizira ni kad, ni kako, ni na koji način.

Tužioci Tužilaštva BiH su od Slobodana Pavlovića , vlasnika "Pavlović banke", tražili dokumentaciju o poslovanju te banke tokom 2007. godine , koja nije u banci, a u obavezi su da je čuvaju do 2017. godine. 

Vladimir Mitrić - Večernje novosti

Komentari / 69

Ostavite komentar
Name

Budimo Realni, OKO

16.12.2015 18:50

Mislim da su ovdje dokazi na "tankim nogama". Ako je to sve što u ovom trenutku mogu da mputiraju Dodiku, male su anse da mu dokažu bilo koje krivično djelo. Krivični zakon jasno definište tzv. biće krivičnog djela. Tu nema ni emocija, ni želja, ni "rekla-kazala". Tačno treba da se kaže koje je eventualno krivično djelo počinio i da za to postoje dokazi. A jedini dokaz tu, koliko se čini, može da bude izjava Pavlovića, kojom bi on, pored Dodika, ukopao i sebe, pošto bi se tu vjerovatno radilo o "davanju i primanju mita". Da li će to Pavlović uraditi ??? Možda i hoće ako mu se ponudi uloga svjedoka saradnika, ali i tu treba vidjeti da li su za to ispunjeni uslovi. Drugi je problem da li bi i smio, pošto Dodikove metode obračuna sa neistomiljenicima, protivnicima, itd. su veoma dobro poznate. Takođe, Dodik, iako očigledno pohlepan za novcem, dovoljno je mudar da nije ostavljao tragove, tako da na kraju lako može da bude "tresla se gora, rodio se miš"

ODGOVORITE
Name

Advokat

16.12.2015 19:18

Pavlović banka je privatna banka, i ona može da nekome pokloni otpiše ili da kredit pod uslovima koje ona želi. Kod obilježja bića djela glavni faktor igra namjera da se počini neko KD. Pranje novca je po samoj definiciji izuzetno teško dokazati. Očigledno je da se ovdje radi o finansijskim maloverizacijama koje upućuju na to da je Dodik digao fiktivni kredit na ime kupovine vile koja je kupljena prije dizanja kredita ali nema traga gdje je taj stambeni kredit upotrebljen da bi se radilo o krivičnom djelu "obmana pri dobijanju kredita ili drugih pogodnosti" - član 283 stav 3 KZ RS. Istragu treba temeljito sprovesti da bi se Dodiku dokazala krivična odgovornost.

Name

Ostoja

16.12.2015 19:40

Jel neko nekad osudjen za pranje novca?

Name

Miki

16.12.2015 20:33

Hipoteticki: Dodik ima milion na ceno, dize u Pavlovic banci milion kredita i kupi nekretninu u BGD-u. I naizgled sve normalno, covek se zaduzio "do grla", placa kamate i ima nekretnine i oprao milion, pa samo za to se na zapadu ide 20 g. robije

Name

Re Advokat

16.12.2015 20:39

od "Budimo realni OKO". Hvala za komentar. Veoma stručno. To potvrđuje moju tezu da će biti veoma teško Dodiku dokazati bilo koje krivično djelo. Bar iz ovog što nam je do sad poznato iz štampe. Lično mislim da ovdje nema "obmane prilikom dobijanja kredita ili drugih pogodnosti". Ne vidim čime je Dodik mogao obmanuti banku. Ako mu je neko (banka) godinu dana prije odobravanja kredita uplatio novac za vilu, znači da je za to postojao neki osnov. Možda kratkoročna pozajmica, ili slično. Onaj ko je u banci dao nalog za tu uplatu nie to "isisao iz malog prsta". Mi to još ne znamo. Pravim kreditom koji je Dodiku odobren nakon godinu dana od prvobitne uplate (možda kratkoročne pozajmice), on je otplatio tu pozajmicu i ušao u redovnu otplatu kredita. Prema internim pravilima banke (Pavlović banke) moguće je da je čak i pojedinac u banci ovlašten da daje takve pozajmice bez odluke kreditnog odbora. Biće da mi ipak malo nagađamo jer nemamo potpune informacije. Inače, pišem ovo u svojstvu diplomiranog pravnika i bivšeg bankara, koji, na moju sreću, živi daleko od vaše stvarnosti.

Name

RE Oko

16.12.2015 21:04

Bila privatna ili ne, dokazano krivično djelo ili ne, ja znam da su mnoge štediše već povukle novac iz ove banke, iz straha od gubitka novca, u ovakvoj našoj državi je sve moguće, samo nije moguće pošteno živjeti na žalst.

Name

x5

16.12.2015 21:17

@advokat tacno je da jedna banka moze otpisati kredit, ali se mora evindetirati zbog kog razloga, jer banka svaka ostvaruje dobit i ta dobit se oporezuje! ako banka otpise jedan dio kredita,(a svaka banka od kredita ostvaruje dobit) banke su u tom slucaju osigurate u posebnom osiguranju koje taj otpisati dio plate banci da bi se naravno oporezovalo stanje na kraju godine. tako da banka posluje pozitivno a ne negativno to bi znacilo da nesto nije uredu. eh u ovom se slucaju radi o klasicnom pranju novca, jer moc je nedostizna naravno dok se nepocne klimati, a upravo se noge tresu u ovom klasicnom diktatorskom rezimu, pa je neko i ponudio podatke o toj aferi.

Name

#

16.12.2015 22:09

Najkraće, čak i da je jedno lice stopostotni vlasnik banke, ne može banka, koja je pravno lice, nikome pokloniti ništa a da ne plati porez državi. Ovdje se to nije ni približno desilo. Nema odluke o poklonu. Nema plaćenog poreza. Nema jasnog toka novca. Pogotovo niko ne smije ništa pokloniti političaru, a banka to jest pravno lice to ne smije ni pomisliti. Političar ne smije uzeti nikakav poklon jer na taj način čini krivično djelo. I u slučaju običnog gradjanina ovo što je uradjeno je teško krivično djelo a u slučaju političara na funkciji predsjednika vlade, još teže. Samo je pitanje da li je tužilaštvo odlučno da ga osudi ili je sve ovo možda iznuda. U Srbiji je to odavno praksa. Da vidimo da li su to uvezli i u BiH.

Name

lovac u mutnom

16.12.2015 22:31

Advokati i pravnici, cak i iz ovih dokaza se videnoge nelogicnosti i sumnje u legalnost odnosa Pavlovic-Dodik a ko zna sta jos tu sto se ne iznosi javno. Ne bi tuzilastvo i sipa toliko truda ulagali a Milorad stvarao ovakve politicke krize da je tu sve cisto. Promjenom vlasti u Sarajevu neminovno je da dodje do hapsenja i rjesavanja afera u kojima je umjesan vrh vlasti u RS pa i sam Dodik. To je jedina karta na koju szp igra i nece propustiti svoju sansu, ako ju propuste znacio bi to njihov definitivan nestanak.

Name

tamo amo

16.12.2015 23:51

Lovac u mutnom, tacno, opozicija nema sanse pobijediti Dodika na izborima jer je on vise nego nefer igrac a s druge strane za biraca se ima neosvjescen narod. Uz to sve, Dodikovo najmocnije oruzje su mediji koje njegova ekipa drzi pod kontrolom. Vucic mu pomaze sto se tice srbijanskih medija koji su takodje jako uticajni u RS. Zato se opozicija dosjetila da udari na Dodikpv kriminal. Tako ce ga i srusiti. To je jedini nacin.

Name

Sudija

17.12.2015 04:48

Jasno kao dan! Pocinjeno nekoliko krivicnih dela: 1. Pranje novca - vila kupljena 2007 godine 750.000€. Banka koja je izvrsila transakciju je morala imati dokaz o poreklu ovog novca, a ukoliko nije onda je direktni saucesnik! Ukoliko je Komercijalnoj banci uplacen ovaj iznos od strane fizickog lica, morala je ona sama traziti dokaz o poreklu novca, a ako nije onda je ona direktni saucesnik! 2. Zloupotreba sluzbenog polozaja radi sticanja protivpravne imovinske koristi. Podizanje kredita u Pavlovic Banci 750.000€ (za placanje vec placenog). Sa ovim krivicnim delom se pokusalo i prvo krivicno delo fingirati i "pokriti", kao da je sve u redu. Ukoliko je uzeo novac, a kredit vracao sam Pavlovic onda su cinjeni drugi ustupci kroz zloupotrebu polozaja i delo je dokazivo. Ukoliko Pavlovic kaze da je novac dobijao od Mileta pa uplacivao, onda je morao traziti dokaz o poreklu novca, a ako nije onda je saucesnik u drugom k.d. pranja novca. Ukoliko je kredit prikazan fiktivno tj. Kredit postoji ali novac nije stvarno preuzet, onda su i rate morale biti fiktivne, a Pavovic je dobio neku protuuslugu za to. ....

Name

AMER

17.12.2015 07:00

Ovaj covjek (Pavlovic) je najvise raketiran u RS. Prvo od SDS-a a onda ovih Bajinih. Ne kazem ja da je on cvjecka, ali je jedan od rijetkih koji je zaradio velike pare vani pa ih investirao u zavicaju. Nasi politicari rade suprotono. Pokradu (ne zarade) u svojoj zemlji pa investiraju u inostranstvu. Pogodite ko sve iz RS investira u vile i stanove u Becu i na Kipru. Ja znam ali necu da kazem. Ako je nekom davao pare, davao ih je sto je morao, a ne sto je htio. Ucjene, reket, prijetnje samo su neke od metoda da biste uopste poslovali u BIH. To i ptice na grani znaju. Ako ne pristanete da dajete partijama i pojedincima, unaprijed ste osudjeni na propast. Samo zapamtite, ovaj covjek je americki drzavljanin i sigurno je da ima direktne veze i kontakte sa americkim predstavnicima u BIH. Oni ga moraju zastititi po sili americkih zakona. Nama obicnim smrtnicima u nedostatku posla ostaje da se pripremimo na zabavu koja se ocigledno priprema. Ko prezivi pricace.

Name

RE SUDIJA

18.12.2015 07:53

Bilo bi dobro da je "jasno kao dan", kako kažeš, ALI NIJE. Bar nije jasno iz onog što se do sada moglo pročitati u štampi. Istražioci vjerovatno imaju više informacija, ali nisam siguran. Jer da su sigurni u ono što i ti kažeš (da je jasno ko dan), vjerovatno bi s tim izašli u javnost i pokrenuli bi postupak. Ovako!!!! Dalje, ti i sam kažeš "AKO i UKOLIKO". Slažem se i ja s tobom da si tu radi o svim krivčnim djelima koja si nabrojao, ali bi ih bilo i još, AKO I UKOLIKO ih je neko počinio. Ali mi to još uvijek ne znamo. Još uvijek smo (mi očični smrtnici) u sveri nagađanja. Dodik je lukav ko najlukavija lisica. Zbog toga ne vjerujem da je "OSTAVLJAO TRAGOVE", i nije imao dokaz o porijelu novca, itd., itd. Mislim da se, vidjevši kako je vješt manipulator, Dodik u potpunosti "pokrio papirima", i tu će najvažnije biti šta je (i ta će još) izjavio g-din Pavlović, kako je neko u komentarima dobro rekao. Prema tome, mi još uvijek ne znamo da li se tu radi o krivičnim djelima koja navodiš (pranje novca, zloupotreba službenog položaja,itd). ALI OVO ŠTO JA I TI OVDJE NAGAĐAMO JE NIŠTA U ODNOSU NA ONO ŠTO JE NABROJAO MARKO NA KRAJU OVIH KOMENTARA, KOJE SU OČIGLEDNO REZULTAT DOBRO OBAVJEŠTENOG ČOVJEKA ILI VIŠE NJIH, I TO OBAVEZNO TREBA PROČITATI, KO JOŠ NIJE.

Name

VEZA

16.12.2015 18:52

Kakve veze ima sa kojeg računa je Pavlović plaćao obaveze za Dodika. Nemojte lupati. Ćak nije važno ni da li je plaćao, jer plaćanje obaveza za drugog može da bude u skladu sa nekoliko važećih propisa. Ono što je bitno je, razlog zbog koga je plaćao i to samo može da kaže Pavlović, ako bude htio.

ODGOVORITE
Name

Max

16.12.2015 20:09

Veza bezveze .Znaci moze da financira i teroriste a damu niko ne moze nista,e nece da moze dok Sipu vodi normalan covjek

Name

Zero

16.12.2015 20:28

Iskopat ce SIPA nesto za Dodika,on mora da ide. Ako je Kredit samo fiktivan i vraca ga Slobo onda imovinska karta nije istinita za 1,5 MILIONA. A gdje nije tacno za 1,5 vjerovatno ima jos 1,2,3 sakrivena. Znaci pare su tu bile prije 15 godina-treba Mile dokazat kako su zaradjene??Platne liste,molim.

Name

RE Max i RE Zero

16.12.2015 20:45

Ovdje "Veza". Prvo ovdje se ne radi o finansiranju terorista. Kad bi se o tome radilo Max bi bio u pravu. Ovako nije. Šta znači fiktivan kredit. Ta kategorija ne postoji. Ta prva uplata (godinu dana prije kredita) ne mora da bude sa Dodikovog računa. Možda mu je banka to pozajmila. A i ako je bila sa njegovog računa može uvijek dokazati taj, za njega, mali iznos.

Name

dnk

16.12.2015 22:15

Ideeee Mileeeeee....sa još jednim drugoooooom...

Name

Pitanje

16.12.2015 18:56

ZNA LI NEKO DA KAŽE O KOJEM KRIVIČNOM DJELU SE OVDJE RADI. NIŠTA NE RAZUMIJEM. ...MITO, KORUPCIJA, ORGANIZOVAN KRIMINAL, KRAĐA, ZLOUPOTREBA POLOŽAJA, ITD. SVE SE NEŠTO KRUŽI KO KIŠA OKO KRAGUJEVCA. DA NE BUDE SAMO DA JE TO DA SE MALO NAROD POZABAVI I ZABORAVI NA DRUGE PROBLEME. NPR. SIROTINJU, NEIMAŠTVO, BEZNAĐE, BEZPERSPEKTIVNOST, ITD.

ODGOVORITE
Name

sasars

16.12.2015 19:27

Porjeklo novca, .ebem te glupa

Name

anex

16.12.2015 20:07

Član 283 stav 3 KZ RS (čitaj malo)

Name

RE sasars

16.12.2015 20:50

Ja tebi neću reći "jeb..m te luda" pošto si OČIGLEDNO, i jedno (jeb...n) i drugo (lud). Koje porijeklo novca ??? Prvo, Dodik, ako je imao taj novac na svom računu (a nije) to uvijek može dokazati (privatna pozajmica, itd.) a, drugo, možda mu je banka te prve pare i sama dala (pozajmica) I šta ćemo onda. Dodik i sada (retroaktivno) može da potpiše 10 ugovora o privatnim pozajmicama za taj novac ako ga je imao na svom računu, i niko mu ništa ne može. Prema tome, pošto se u ovo razumiješ ko Mara u kriv kur...c, bolje je da ćutiš.

Name

tuzilac

16.12.2015 20:56

A gdje ovdje nadleznost BiH?

Name

RE ANEX

16.12.2015 20:58

Čitaj malo ti. Krivično djelo iz čl.283 je "obmana pri dobijanju kredita ili drugih pogodnosti". Gdje se u konkretnom slučaju radi o tom krvičnom djelu. I sam "Advokat" kaže "....ali nema traga gdje je taj stambeni kredit upotrebljen da bi se radilo o krivičnom djelu obmana pri dobijanju kredita ili drugih pogodnosti... Prema tome, ČITAJ MALO šta čovjek kaže

Name

toni

16.12.2015 21:43

@pitanje ti si malo glup..kakva pozajmnica od banke na odnovu cega? kakva privatna pozajmnica od milion maraka..ko cega odkoga, milion halloo. nije to vreca jabuka. nepisi gluposti

Name

valter

16.12.2015 18:58

Negdje se mora poceti , samo da ne bude kao uvijek do sada , ujeo vuk magarca!

ODGOVORITE
Name

Tako je

16.12.2015 22:11

Ovo je 3% od onog što treba procesuirati.

Name

posten

16.12.2015 18:59

Jel i ovaj u Srbiju pobijegao dok srpske novosti vise znaju od nasih novina? Ovo treba prvo pohvatati a onda dokaze traziti.Cuj nema papira iz 2007.Staje ovo?Papiri se moraju stvoriti il dozivotna robija odgovornom.Bacis dokaze i ostanes na slobodi. Ovaako se ni jedan slucaj ne moze rijesiti.

ODGOVORITE
Name

jox

16.12.2015 19:13

Ljudi Baja je premudar i namazan svim mastima,laktaška baraba ne ostavlja tragove...soli na rep mu se može stavit ..sve to rade drugi za njega zato setako i ponaša,nikad konkretno neće biti ništa uhvaćen, zato su Kalderi i Pavlovići,Špirići,Radmanovići,Željke, Tegeltije...

ODGOVORITE
Name

Top

17.12.2015 07:33

Kad ih budu pitali da vidimo hoće li svi preuzeti krivicu na sebe?

Name

sale

16.12.2015 19:16

Za svoje radnike nema,para, a za Milu ima...ccccc bruka od gazde

ODGOVORITE
Name

Bosanac

16.12.2015 19:25

Kad mu čovjek vidi frizuru/repiće... tačno nema komentara...

ODGOVORITE
Name

re bosanac

16.12.2015 20:07

A kad bi mu vidio saldo tek bi zanijemio.

Name

xy

16.12.2015 19:27

neka bilo ko upita tog pavlovića da mu plati ratu za paket žvaka...

ODGOVORITE
Name

miki

16.12.2015 19:34

Bila banka drzavna ili privatna ona MORA poslovati po zakonskim propisima. Pogotovo ako banka izlazi/posluje van drzave jer tu je ugled banke i pobverenje jako bitni. Ja se iskreno plasim ka ako u banku udje kontrola, a sto je moguce jer se ispostavilo da u banci nema dokumenata koji su morali biti cuvani 10 godina, svasta se moze desiti

ODGOVORITE
Name

e

16.12.2015 19:54

MOGAO BI NEKO BITAN U "PRDEKANU"!

Name

re miki

16.12.2015 20:04

Ne boj se Miki ti nemaš para u Pavlovićevoj banci.

Name

Holland

16.12.2015 19:42

Znaci pokloni nekom vilu i ne moras porez na to platiti

ODGOVORITE
Name

NE ČISTI OD REPA

16.12.2015 19:49

Riba smrdi od glave

ODGOVORITE
Name

žirant

16.12.2015 19:58

Ja redovno, već pet godina plaćam rate kredita drugoj osobi, što znači da ja činim krivično djelo. Ili možda on čini krivično djelo.Uostalom šta tu ima kriminalno, kad smo se mi usmeno dogovorili da on digne kredit a ja ću ga otplaćivati.

ODGOVORITE
Name

x5

16.12.2015 20:43

Nema to usmeno, to ne pali. mozes ti placati za nekog drugog kredit nije problem ali mora dve biti zavedeno u banci i odobreno. znaci kao zirant

Name

I te kako cinis

16.12.2015 21:02

Ako placas kredit osobi koja nije u bankrotu i solventna je a uz to je i izabrani politicar kojem je po zakonu zabranjeno primanje bilo kakvih poklona i bilo cega sto asocira na politicku korupciju

Name

penzionerka doboj

16.12.2015 20:05

Imao je Pavlovic odakle da placa Dodikovu vilu jer je od radnika Privredne banke Doboj nezakonito prisvojio 936.000,00 km prije nego sto je kupio Privrednu banku 2003. godine.

ODGOVORITE
Name

modricanin

16.12.2015 20:13

Kupio Privrednu banku za 1km ,a u sefu u Doboju bilo 1000000 km.Dobar posao.Sigurno je sve bilo po zakonu.

Name

mikimaus

16.12.2015 21:37

I sad od svojih radnika prisvaja pare, duguje im plata i plata.

Name

Cccc

16.12.2015 20:28

Ovdje bi se moglo reci sta je koga briga kako su se Dodik i Pavlovic dogovorili ako oni nemaju nesporazuma. Nap:Pavlovic ima pravo svojim parama da kupi vilu kome hoće a poznato je da covjek ima para .Ovdje bi se mozda moglo istraživati da li je Pavlovic dobio neku korist od države na osnovu toga.

ODGOVORITE
Name

Marko

16.12.2015 20:34

Čovjek da milion, a dobije par puta vise. Vuci siti, koze na broju. Pa kako molim Vas da steknete takvo bogatstvo na neki posten nacin ?Mislim na gosp. Pavlovića !

ODGOVORITE
Name

čitalac

16.12.2015 21:08

Gospodin Pavlović živi u SAD skoro 50 godina,

Name

goran

16.12.2015 22:19

Pa to tto Pavlovic 50 god zivi u USA je odlicno za 'strance' kako to sam Dodik zove. Name USA, naravno ako hoce moze iskoristiti bas Pavlovica da 'ukopa' Dodika jednostavo zaprijetivsi Pavlovicu da ce njegovu banku stavit na 'crnu listu' i angazovati strane finansijske forenzicare da prekopaju cjelo poslovanje banke

Name

zumba

16.12.2015 21:24

Neka,malo mu je ovo,zasluzio je,valja cuvat Republiku Srpsku,tu,trajnu Tvorevinu.Mile bi htio da i on bude trajan.

ODGOVORITE
Name

Dragan

16.12.2015 21:40

Tebi nešto smeta RS? Ne čuva nju ni Milorad, ni sapeti Bosić. Čuva je narod. Narod je i pravio.

Name

sbm

16.12.2015 21:40

Baš je gospodin.

ODGOVORITE
Name

zumba

16.12.2015 21:57

Dragane Pusti to sta meni smeta.Vazno je da ti volis Mileta koji opet voli Republiku Srpsku...i tako to...

ODGOVORITE
Name

Dragan

16.12.2015 22:07

Da su svi uvek glasali kao Dragan, Dodik ni predsednik neke MZ ne bi bio.

Name

realno

16.12.2015 22:00

Ova banka je samo na ovom dilu oprala Dodikovih 750 hiljada EURa. Ima više načina da se tih 1500000KM nadoknadi toj banci odnosno da banka i zaradi na pranju tih para. Pogotovo u državi u kojoj se ništa nije kontrolisalo. Ali vidi vraga neko se dosjetio da sad upita otkud pare...kud, šta, ko, kako?

ODGOVORITE
Name

SDS-NDP

16.12.2015 22:03

Sve sam veceg misljenja da ce DODIK na kraju biti na vlasti dok je ziv. 10 godina cekanja afera kojecega i opet ostaje. Prije ce nas izgleda nestati nego li on ode. Jadno je sve ovo.

ODGOVORITE
Name

Oko i Advokat

16.12.2015 22:04

Ja nisam pravnik ali bi smio tvrditi da vi to malo mnogo komplikujete. Javna licnost kao npr predsednik republike pri dolasku na funkciju daje na uvid svoju imovinsku kartu. Ja ne vidim nacin da bilo koji politicar za mandata zaradi 7500000 evra osim ako su unijeti u mandat sto opet ne vjerujem. Jedino ako se ne primenjuje ona dva i dva su cetiri ako se drugacije ne naredi

ODGOVORITE
Name

Nema znanja

17.12.2015 07:30

Takvi su nam advokati. Tebi bravo za komentar. Nemamo pravosuđe, nemamo kvalitet. Tu je problem. Biće I ovo, bojim se tresla se gora, rodio se miš. Znanje je majka svega.

Name

DE GOTHIA

17.12.2015 00:51

E JADNI MOJI MALI DODIKOVI BOTOVI... TAMO NEKI ENGLESKI MINISTAR, INAČE GEJ PO SEKSUALNOM OPREDELJENJU JE KAD JE POSTAO MINISTAR SVOG LJUBAVNIKA ZAPOSLIO U SVOJE MINISTARSTVU DA RADI TAMO NEKI OBIČNI POSAO NEKOG OBIČNOG ČINOVNIKA NA PROTOKOLU, I ŠTA SE DESILO... MINISTAR JE "DOBIO NOGU", NE ZATO STO JE GEJ, NEGO ZATO ŠTO JE SVOG PRIJATELJA - LJUBAVNIKA, MIMO TRANSPARENTNOG KONKURSA ZAPOSLIO U SVOJE MINISTARSTVO... A SVI SE SLAŽETE DA SU U OVOM SLUČAJU, RADI NAJMANJE O NEZAKONITOM POGODOVANJU JEDNOG PREDSJEDNIKA NEČEGA ŠTO SE ZOVE REPUBLIKA SRPSKA I JEDNOG VLASNIKA TAMO NEKE PRIVATNE BANKE SA STRANIM KAPITALOM, KOJA "OBRĆE" PREDSJEDNIKOVE I REPUBLIČKE NOVCE I "MIKSA" IH SA NEKIM PREDSJEDNIKOVIM SUMNJIVIM NEKRETNINAMA KUPLJENIM NA NEKI NAVODNI KREDIT, KOJI JE ZABOGA RETROAKTIVNO ZAKLJUČEN I KOJI SE TRANSFORMIŠE U NEKE POKLONE OD POLA MILIONA DOLARA NA KOJE SE NIKADA NIJE PLATIO POREZ, ŠTO JE NI MANJE NI VIŠE NEGO SIGURNA MALVERZACIJA, ILI ŠTO NAROD POPULARNO ZOVE "MULJANJU"... PA DRAGI MOJI TO TAKO NE SMIJU DA RADE PREDSJEDNICI, PA MAKAR TO BILI I NEKI MILI NAM I DRAGI PREDSJEDNICI OVE NAŠE DRAGE VUKOJEBINE...DAKLE GOSPODINE MILORADE VI VIŠE NISTE I NE MOŽETE BITI MOJ PREDSJEDNIK I TO JE KRAJ PRIČE...

ODGOVORITE
Name

blago nama

17.12.2015 06:31

Citam ove komentare.Sve sami advokati i pravnici.Blago nama sa takvom pamecu.A usput da napomenem i onaj zlatar se zaposlio.

ODGOVORITE
Name

bn

17.12.2015 07:02

Njihova stvar i vi samo novinari mozete naglabati a nikad necete saznati pravu istinu

ODGOVORITE
Name

k i m e

17.12.2015 08:06

Eh kako se palimo na lovu, pa diskutanata milion.Nema politicara danas koji nije milioner, koji ne spekulise i ne pere novac. Takodje i sve drzave, razvije ne i one siromasne. Eto CH zivi od pranja novca, mislim da je najveca masina za pranje prljavih para u Evropi.......ne branim Dodika, ali ovo medijsko glasilo je u RS, i svi vide Dodika, zar je jedini on koji pokrade ovu zemlju. Gde su svi oni koji su ucestvovalji u pljacki bivse Juge i rasturanju drzave... nikad i ni u koje vrijeme sav narod nije bio u istom polozaju, ima bogatih i siromasnih, snalazljivih i smotanih. Svi imaju sansu da budu snalazljivi, ali su dobili gene od smotanih roditelja i tako ide sa koljena na koljeno.... mnogim bi bilo pametnije da zasucu rukave i nesto rade, nego da ovde mlate praznu slamu, ko koliko ima para, oprani i neoprani.

ODGOVORITE
Name

provjereno

17.12.2015 19:23

Kuća-vila koja se pominje nije uopšte u vlasništvu Milorada Dodika.

ODGOVORITE
Name

i tata bi sine

17.12.2015 20:11

Gosn. Pavlovicu i ja bih da za mene otplatite bar pet sest rata kredita jer kako cujem Tegeltija ce da nam produzi namet za fond solidarnosti, pa da mi malo uskocite dok finansijski genije potrosi svoje adute kao trezorske zapise i raznorazne globe po narodu.

ODGOVORITE
Name

Marko

17.12.2015 23:49

Incidenti se stalno ponavljaju, opet se cuje tuzilastvo i Sipa, ali Dodik je do sad bio jak, nisu mu mogli nista. Pogledajte paralelu iz 2009 i sada. Isto sve, i Sipa i Tuzilastvo i dokazi: 03.07.2009. MILORADA DODIKA IMPERIJA DODIKOVA IMPERIJA Ispis 03.07.2009.godina dodikova-imperija.jpg Istraga koju SIPA i Tužilaštvo BiH mjesecima vodi protiv Milorada Dodika trenutno je fokusirana na izgradnju zgrade RTRS-a, izgradnju Administrativnog centra i izgradnju autoputa Banja Luka - Gradiška. Prema informacijama Dana, ova istraga će biti vrlo brzo proširena, a istražnim organima značajnu pomoć pružaju i međunarodni predstavnici ... ...na službi u BiH. Već sada su na spiskovima za provjeru bankovni računi, brojni stanovi, kuće, poslovni prostori, firme, plantaže, lovišta, košarkaški klub, radijske H stanice, stotine hiljada hektara obradivog zemljišta te dionice u brojnim preduzećima H i bankama. Nominalni vlasnici ove vrijedne imovine, čija vrijednost prema grubim procjenama prelazi 200 miliona eura, su pored samog premijera Republike Srpske i članovi njegove porodice te bliski prijatelji i poslovni partneri. Dani prvi objavljuju do sada najkompletniji spisak Dodikove imovine koji su napravili međunarodni predstavnici u BiH te njihova saznanja o načinu na koji je do ogromnog bogatstva došao i kako njime upravlja. IMOVINA: 1. DVA STANA (Beograd) 2. LOVIŠTE (Beograd) 3. AUTOMOBIL (100.000) 4. AUTOMOBIL (30.000, supruge Snježane) 5. KANCELARIJA (100.000, supruge Snježane) 6. NASUEDSTVO (100.000, supruge Snježane) 7. POLJOPRIVREDNA ZADRUGA(glavni snabdjevač Fabrike čipsa u Laktašima, vlasništvo oca Milorada Dodika) 8. TERMALNA BANJA LAKTAŠI(vlasnici kćerka Gorica i zet) 9. RADIO ČELINAC (kćerka Gorica) © AUTOMOBIL (jedan od najskupljih modela Mercedesa, vlasništvo sina Milorada Dodika) 10. VOĆNJAK (1.400.000, Podgradci kod Gradiške, vlasnici sin i nećak) 11. MNOGA IMOVINA registrirana na brata Milorada Dodika, Gorana KOMPANIJE: 1. IGOKEA (Goran Dodik) 2. TERMALNA BANJA LAKTAŠI (kćerka Gorica) 3. GRAND TRADE BANJA LUKA (Mile Radišić) 4. KALDERA COMPANY LAKTAŠI (Milenko Čičić) 5. INTEGRAL (Slobodan Stanković) 6.NISKOGRADNJA (Ljubo Ćubić) 7.ZEKSTRA (Boska) 8. FARMLAND (Nova Topola) 9 6P KRAJINA (Kaldera Company) 10. FABRIKA DUVANA BANJA LUKA (Nebojša Neša Antonić) 11.ffl KOMGRAP (Darko Matijašević, Integral Srbija) 12.ŽCP (Novi Sad, Integral Srbija) 13.NOVA BANKA - Milorad Andžić (suvlasnik nakon integracije sa Agroprom bankom) 14. KARAVAN SOKOLAC (Mirko i Brane Čolović) 15. KASTANEA (Slavko Roguljić, registrirana na nećaka supruge Milorada Dodika) 16.TELERING BANJA LUKA (Spasan, zet) 17.ALPHA SECURITT (Slaviša Pepić Puma) BANKE 1.NOVA BANKA(Bivša komercijalna banka Beograd) 2.BANJALUČKA BANKA 3.BALKAN INVESTMENT BANKA 4.UKIO BANKA(Litvanska banka) Istražitelji SIPA-c su prošle sedmice po nalogu Tužilaštva BiH upali u Narodnu skupštinu Republike Srpske gdje su razgovarali sa šefovima poslaničkih klubova o izgradnji zgrade Vlade RS-a u Banjoj Luci o čemu Tužilaštvo BiH već nekoliko mjeseci provodi istragu. Prema dosadašnjim informacijama, otkrivenim tokom istrage. Milorad Dodik, premijer, te Slobodan i Slavica Stanković, vlasnici Integral inženjeringa su počinili više nezakonitosti pri izgradnji Administrativnog centra zbog čega se sumnjiče za zloupotrebu položaja, pribavljanje protivpravne imovinske koristi i pranje novca. Istraga koju inspektori SIPA-e provode predvođeni Tužilaštvom BiH odnosi se na zgradi: RTRS-a. izgradnju Administrativnog centra i izgradnju autoputa Banja Luka - Gradiška. Osim tima u Sarajevu, intenzivno radi i kancelarija SIPA-e u Banjoj Luci, gdje je dosad saslušano na desetine svjedoka među kojima su vlasnici zemljišta preko kojeg je prošao autoput Banja Luka- Gradiška te bivši Članovi Upravnog odbora RTRS-a od kojih su zatražene informacije o izgradnji RTV doma. Prema informacijama kojima raspolažu Dani istraga oko Dodika će vrlo brzo biti proširena i na privatizaciju naftne industrije, Dodikovu imovinu na Cipru, Voće promet (firmu U vlasnišlvu njegovog brata) te ostale brojne Dodikove poslovne poduhvate kojima je za samo nekoliko godina postao jedan od najbogatijih ljudi na Balkanu. Vraćanje dugova Dodikova današnja imovina nezvanićno se procjenjuje na više od 200 miliona eura. Međutim, u imovinski karton na početku svog premijerskog mandata Dodik je unio sljedeću imovinu: stan u LaktaSima, vrijedan oko 15.000 eura, dva stana u Beogradu veličine 77 metara kvadratnih (vrijednost 2006. procijenjena na 40.001) eura), zatim porodična kuća vrijedna oko 100.000 eura, automobil 50.000 i naslijeđe od 150.000 eura. U imovinskoj kartici piše i da posjeduje dionice u pred uzećima, ali ne i u kojim, niti kolika je njihova vrijednost. Već i iz navedene procjene vrijednosti nekretnina koje je prijavio u svom imovinskom kartonu, a čije tržišne vrijednosti su nekoliko puta veće od navedenih, jasno je da Dodik pokušava prikriti i umanjiti stvarnu vrijednost svoje imovine. Prema podacima stranih obavještajnih službi, koji su nam nezvanično potvrđeni i u SIPA-i, Dodik osim zavidnih bankovnih računa posjeduje brojne stanove, kuće, poslovne prostore, firme, plantaže, lovišta, radijske stanice, stotine hiljada hektara obradivog zemljišta te dionice u brojnim preduzećima i bankama. Svoje poslove završava putujući službenim avionom i helikopterom. S obzirom na sve ovo, nema sumnje da je Dodik visoko na vrhu tranzicijske elite ne samo zemalja nastalih iz bivše Jugoslavije, već i puno šire. Kada je 1998. prvi put preuzeo mandat premijera, Dodiku je to bila idealna prilika da riješi svoje finansijske probleme. U kakvoj situaciji je bio ilustrira podatak da mu je banka, kod koje je bio zadužen, 1997. oduzela kuću u Laktašima jer joj nije mogao vratiti 40.000 maraka. Naime, Dodik je u ratu imao firmu 3D koja se (fiktivno) bavila uzgojem teladi, ali je zato Dodik na njen račun od tadašnje vlade, koja je davala podsticaj za unapređenje sto čarslva, inkasirao stotine hiljada maraka. (Posebno je pitanje novaca iz Phare programa dok je bio predsjednik Izvršnog odbora Opštine Lakatasi.) Osim toga je na ime 3D-a od Agroprom banke uzeo kredit od 160.000 KM koji nije vratio. No, već tokom prve premijerske funkcije Dodik je vratio ovu kuću i u njoj je, navodno, njegov zet otvorio preduzeće. Osim toga, u to vrijeme je Dodik, baveći se švercom cigareta, ostao dužan Makedonija Tabaku skoro milion maraka jer nije plaćao robu koju je uzimao. Uz sve ovo dugovao je i Banjalučkoj banci 258.000 KM. Ubrzo nakon preuzimanja premijerske funkcije. Dodik je poravnao svoje dugove i enormnom brzinom krenuo da se bogati. Podaci istražitelja koji se bave Miloradom Dodikom kažu daje on povezan sa sljedećim kompanijama čije je poslovanje uglavnom pod njegovom kontrolom: Igokea (vlasništvo Gorana Dodika, premijerovog brata), Termalna banja u Laktašima (vlasnica Gorica Dodik, premijerova kćerka), Grand Trade Banja Luka (vlasnik Mile Radišić), Kaidera Company u Laktašima (vlasnik Milenko Ćičić), Integral (vlasnik Slobodan Stanković), Niskogradnja (vlasnik Ljubomir Ćubić). Zekstra (Boska), Farmland u Novoj Topoli. GP Krajina (posiuje u sastavu Kaldera Companyja), Fabrika duvana Banja Luka (vlasnik Nebojša Neša Antonić), Komgrap (povezan s Darkom Matijaševićem i Integralom iz Srbije), ŽGP Novi Sad (povezan s Integralom iz Srbije), Karavan sa Sokoca (vlasnici Mirko i Brane Čolović), Kastanea (Slavko Roguljić). Telering Banja Luka (vlasnik Spasan. zet) i Alpha Sccuritv u Banjoj Luci (zvanicno se vodi na Slaviši Pepića poznatom pod nadimkom Puma). Za prijatelje Firma Igokea vlasnik je istoimenog košarkaškog kluba, a registrirana je za proizvodnju tapaciranog namještaja i dekorativnih artikala i nekada je imala 200 radnika i proizvodila namještaj. Prvu proizvodnju Dodik je otvorio u Opovu u toku rata, uz pomoć Socijalističke partije Srbije. Kratko trajalo. Također, od Slobodana Miloševića, tadašnjeg predsjednika Jugoslavije je dobio "bespovratni kredit" i prostor u Sava Centru koji je koristio. Danas se Dodik kroz Igokeu više ne bavi proizvodnjom već - košarkom. Kada je magazin FTV-a 60 minuta objavio da se Igokea u ratu bavila švercom alkohola i cigareta, u jednoj od brojnih tužbi koje je protiv njih pokrenuo Dodik, i ovo je navedeno na sudu. ali je Dodik izgubio spor. Kada je "pao" na švercu, odnosno kada je MUP RS-a u ratu zaplijenio kamione, tadašnji ministar policije Tomo Kovač je došao kod lidera Republike Srpske Radovana Karadžića i Momčila Krajišnika sa zahtjevom da se Dodiku skine imunitet kao poslaniku, da bi bio uhapšen. No. Krajišnik to nije dozvolio i tako je Dodik ostao na slobodi. (Učinjenu uslugu Dodik ne zaboravlja: otkako je Karadžić u Haagu, Vlada Republike Srpske intenzivno brine o potrebama njegove porodice. S druge strane, Vlada Republike Srpske je preuzela na sebe sve troškove proslonedjcljnog Krajišnikovog boravka na Palama, gdje je boravio u posjeti majci.) duhan.jpg Boško Čeko, nekada glavni revizor RS-a, prije nekoliko godina je za propast Banjalučke banke okrivio njene dužnike koji su uzimali, a nisu vraćali kredite. Medu najvećim dužnicima bila je Dodikova Igokea koja je podigla kredit od 700.000 KM i nije vratila, a kao garancija za kredit (mimo svi zakona i bankarskih propisa) bila je Dodikova tužba protiv firme Prima Trade iz Topole. Naime, Dodik je naveo da će banku isplatiti kad ova firma isplati njega?! laktasi1.jpg Termalnu banju u Laktašima prvo je kupio Rade Raikovac, ali mu nikad nije dozvoljeno daje obnovi i počne koristiti. Prema informacijama istražitelja, tome se žestoko suprotstavio Dodik jer je banja privatizirana mimo njegovog znanja. Kako nikako nije mogao dobiti dozvolu za gradnju. Ratkovac je na kraju bio prinuđen objekat prodali Dodikovom najznačajnijem poslovnom partneru Slobodanu Stankoviću. Inače, banja je bila vlasništvo Kazneno-popravnog zavoda u Tunjicama u Banjoj Luci. Stankovič i Dodik su banju od Ratkovca otkupili za oko pet miliona maraka, a prema saznanjima istražitelja, novac je povučen iz sredstava namijenjenih za izgradnju autoputa Banja Luka - Gradiška. Odmah nakon kupovine banja je obnovljena, iako se i dalje vodila kao vlasništvo KPZ-a Tunjice, no Dodik je čak i sud uspio uvjerili u suprotno. Prema nezvaničnim podacima istražitelja, banja je sada pod kontrolom Dodikove kćerke i zeta. Omiljene firme Vlasniku Grand Tradea Miletu Radišiću gradonačelnik Banje Luke Dragoljub Davidović je u decembru 2003. dodijelio (mimo zakona) zemljište u strogom centru grada vrijedno, prema procjenama upućenih, nekoliko desetina miliona maraka. Radišić je jedan od onih s lažnom ruskom diplomom, a za tu zemlju dobio je kredit uz potpis sadašnjeg ministra finansija! Ta firma nije praktično imala ništa, a platila je zemlju kreditom za koji im je pomogao Aleksandar Džombić, te se smatra da mu je to bila najbolja preporuka za poziciju. gp_krajina_boska.jpg Radišić je bio Dodikov vozač, da bi uz njegovu pomoć dogurao do direktora Lutrije Republike Srpske. Lutrija je 11. marta 2000. potpisala ugovor s kiparskom firmom Glori kojim je za nekih 90 miliona KM - oštećen budžet Republike Srpske. Naime, tim "poslovnim" ugovorom je kiparskoj firmi pripalo 60 posto, a Lutriji RS-a 40 posto od ukupne zarade koja se slivala u Zajednički fond form i-ran nakon potpisivanja ugovora. Također, prema ugovoru, Lutrija se obavezala da plaća radnike, a Glori tek menadžera. Kao nagradu za ovaj posao Dodikje, prema podacima istražitelja, dobio vilu u Limassolu na Cipru. No, zbog raskida spomenutog ugovora, Glori potražuje od Lutrije u arbitra-žnom postupku 82 miliona maraka odštete. Prema spomenutom ugovoru. Lutrija se obavezala da će "sva oprema i ostala imovina koju upotrebljava Glori u ovoj saradnji" biti svojina kiparske firme i kao takva isključena "od bilo kojeg potraživanja, bilo koje vrste, od bilo kojeg trećeg lica prema Lutriji". Preciznije, Lutrija će iz onih svojih 40 posto podmiriti i sve troškove i eventualne gubitke, a "Glori" će imati isključivo dobitke. kaledra.jpg Vlasnik Kaldera Companvja Milenko Čičić jedan je od najvećih akcionara GP-a Krajina koja je izgradila desetine zgrada u Banjoj Luci ne plativši dažbine. Svoje dugove Krajina je poravnala izgradivši garaže koje je (preskupo) otkupio grad, iako je upitno koliko su one uopće i bile potrebne. U ljeto prošle godine Skupština akcionara Elektrodistribucije Pale predala je 90 posto vlasničkog udjela u koncesionom preduzeću HE Bistrica d.o.o. firmi Kaldera Companv iz Laktaša bez ikakvog konkursa. Odobrenje Skupštine akcionara Elektrodistribucije Pale uslijedilo je nakon Što je Vlada RS-a odobrila uključivanje Kaldere u gradnju četiri hidroelektrane na rijekama Bistrici i Janjini kod Foče, vrijedne oko 150 miliona maraka. Slobodan Puhalac, ministar privrede, energetike i razvoja u Vladi RS-a i predstavnik državnog kapitala BoSko Tomić nisu pojma imali po kojoj je proceduri za ovaj posao izabrana Kaldera koja je prema spisku koncesionara Komisije za koncesije RS-a u to vrijeme već imala jednu koncesiju za gradnju hidroelektrana. Banjalučka berza je početkom ove godine, objavljujući podatke o uspješnom poslovanju kompanija, navela da je u proiioj godini najbolje poslovao Telekom Srpske koji je uvećao dobit za 66 posto povećavši ga na 119,2 miliona KM. Telekom slijedi GP Krajina iz Banje Luke s ostvarenom dobiti od 27,1 milion KM. Prema podacima koje su Dani dobili, najveći akcionari GP Krajine su Milenko Čičić(38,3 posto akcija), BorkoĐurić (13,9) te Miroslav Vujatović (12). Iako je GP Krajina medu omiljenim firmama s kojima Dodik voli poslovati, ipak ne može biti konkurentna Integralu koji im je ispred nosa, kao i austrijskom Strabagu - omiljenoj Dodikovoj inostranoj firmi, izmakao izgradnju zgrade namijenjene SIPA-i u Istočnom Sarajevu čija je vrijednost (u startu) procijenjena na preko 20 miliona KM. Bar tako je tada tvrdio Nikola Špirić, predsjedavajući Vijeća ministara, koje će i finansirati ovaj projekt. Dodikov recept GP Krajina gradi cijeli jedan kvart u Banjoj Luci. a, prema početnim informacijama istražitelja, zato nisu platili nikakve naknade gradu. Informacije inspektora kažu daje sve završeno preko Dodika koji radi na sljedeći način: s vlasnikom firme koja izvodi u pravilu velike radove Dodik potpisuje ugovor koji mu garantira 20 posto učešća u poslu (ili čak u firmi). Na više-manje sličan način sklopio je i ugovore s firmama Kaldera, Integral inženjering, Niskogradnja, Grand Trade... Oni koji se pobune, ostanu jednostavno bez posla. I poslije toga budu izloženi odmazdi. O zajedničkim "poslovima" Slobodana Stankovića, vlasnika firme Integral, i Milorada Dodika puno se govorilo u javnosti. Stanković je godinama odlično surađivao sa SDS-om, no činjenica je daje njegov nagli uspon počeo 1998. u vrijeme prvog Dodikovog dolaska na vlast,a nastavljena kada je Dodik po drugi put došao na premijersku funkciju u martu 2006. Njihov prvi veliki projekt bila je izgradnja Adminisfrativnog centra RS-a na čemu su oni, prema podacima istražitelja, zaraditi oko 70 miliona maraka. Drugi veliki "posao" realizirali su kroz izgradnju autoputa Banja Luka - Gradiška u kojem je "isparilo" oko 65 miliona maraka. Novac zarađen na ovim poslovima Dodik i Stanković su uložili u firme u Srbiji, Komgrap i ŽGP Novi Sad te kupovinu više poslovnih prostora i stanova. autoput_dodik.jpg Izgradnja autoputa je započela u vrijeme Dragana Mikercvića, ali Mikerević je što se skoro i potvrdilo, oduvijek radio isključivo po nalogu Dodika. Tako je realizirao i sve one strahote iz Ugovora o privatizaciji Birča i Litvanaca koji su došli tu u prvom Dodikovom mandatu. U Dodikovom mandatu dato im je da budu glavni konsultanti u privatizaciji Birča, a kasnije su baš oni kupili Birač. Ne zna se tačno koliko je Dodik dobio para za sve to, al i je, recimo, Birač odmah na početku drugog premijerskog mandata dao 800.000 KM Košarkaškom klubu Igokea. Integral inženjering iz Laktaša zapošljava oko 450 radnika i prošlu godinu je završio s promezom od 60 miliona eura .Osnovna djelatnost firme je projektiranje, istraživanje i razvoj, a danas kompaniju Integral inženjering čine: Integral inženjering Laktaši, Integral inženjering Beograd, Integral inženjering Podgorica, Integra inženjering Banja Luka, Institut za građevinarstvo IG d.o.o. Banja Luka, Vektor Integra Sarajevo, Feroill Brčko, Rudnik krečnjaka Doboj, Tvornica kreča Doboj, Terminali Doboj, Jedinstvo Gradiška, Komgrap Beograd, Banja Laktaši, Ekonomski institut Banja Luka i Društvo za remont na pruzi i niskogradba Skopje. Privatizacija Boske Firma Niskogradnja iz Laktaša, zvanično upisana kao vlasništvo Ljube Ćubića, dobijala je velike svote iz budžeta za izgradnju lokalnih i regionalnih puteva po RS-u. O nepravilnostima u poslovanju daje posebno zanimljivo kako je Niskogradnja kršeći zakone zaradila nekoliko miliona maraka na izgradnji puteva na području općine Srebrenica.ova firma je radial I regionalni put od Bronzanog Mejdana do Omarske, a da niko zvanično nije znao za to osim Dodikova bliskog suradnika ministra Nedeljka Čubrilovića.Na tom poslu dobijenom bez tendera I potrebne dokumentacije, Ćubić je zaradio oko 2 miliona KM.Za vrijeme prvog mandata Dodik je zajedno s Draganom Đurićem postao vlasnikom beogradske “Zekstre”,Jedna od transakcija koja se sada istražuje je ona od 350.000 eura, koje je Dodik kao premijer isplatio ovoj (svojoj) firmi. Zekstra je početkom godine kupila robnu kuću Boska u centru Banje Luke. U maju ove godine Delta-Zekstra iz Beograda dala je nalog za uplatu tri miliona eura za državni kapital u Boski. Ugovor o prodaji, od 21. maja, potpisali su u ime Vlade RS-a ministar trgovine i turizma Predrag Gluhaković, a u ime Delta-Zekstra Dragan Đurić. Gradski odbor SDS-a iz Banje Luke je nakon toga reagirao tvrdeći da je Boska prodata ispod cijene jer je u oktobru prošle godine njena cijena iznosila 43,4 miliona KM. Iz SDS-a su poručili daje prodaja Boske na ovakav način "pljačka resursa Banje Luke". tražeći od nadležnih da se istraži. Nekoliko mjeseci kasnije, istraga je u toku. Zekstra je u Beogradu vlasnik Veterinarskog zavoda koji je privatiziran pod sumnjivim okolnostima, a osim toga povezuje se s još nekim preduzećima u Srbiji, kao i Fudbalskim klubom Partizan, u čijoj upravi je od ove godine upravo Dragan Đurić. Za Đurića je opće poznato da ga je "stvorio" Dragan Tomić, nekadašnji bliski suradnik Slobodana Miloševića. Član Upravnog odbora preduzeća Farmland iz Nove Topole je Boris Gašpar bivši ministar trgovine i turizma u Vladi RS-a. koji je povezivan sa prodajom državnog kapitala Govedarske farme koja od tada posluje pod nazivom Farmland. Ova firma je u vrijeme izgradnje autoputa Bosanska Gradiška-BanjaLuka debelo pokušavala naplatiti zemljište (oko četri duluma) preko kojeg je bio planiran autoput. Još u to vrijeme (prije godinu dana) se govorilo da iza ove firme stoji neko jači i upravo to je predmet provjera istražitelja koji se bave ovim autoputem. Suočen s ovim optužbama Gašpar je tvrdio da on nije ni znao da autoput uopće ide tim dijelom te da "Farmland nema svoje zemljište, nego se radi o koncesionom"?! Odlukom Vlade RS-a, prema Službenom glasniku iz 2003., Farmlandu iz Nove Topole dodjeljuje se koncesija za korištenje poljoprivrednog zemljišta u svojini Republike Srpske. Ulazak na srbijansko tržište Istragom je obuhvaćen upravo način plaćanja zemljišta Farmlandu o čemu će se više znati kad istražitelji završe svoj posao. Boris Gašpar je bio uhapšen 2007. zbog nelegalne prodaje poslovnih prostora u prizemlju Boske. Radi se o 15 prostora površine 783 metra kvadratna. Dodik je zatražio od Specijalnog tužilaštva istragu nakon čega je Gašpar uhapšen, a protiv njega pokrenut postupak. Kupcima poslovnih prostora Dodik je poručio da će im Vlada vratiti novac jer je za Bosku zainteresirana beogradska Delta?! Dodik je, vlasnik i nekadašnjeg PIK-a Mladen Stojanović, koji raspolaže hiljadama hektara obradivih površina. Prema istim izvorima, Dodik je i veliki akcionar firme Farmland koja gazduje ovim zemljištem. Fabriku duvana Banja Luka privatizirala je firma. Antonić trade iz Laktaša čiji je vlasnik Nebojša Nešo Antonić. Firma Antonić trade je jedan od distributera cigareta Tvornice duhana iz Rovinja. Nebojša Antonić je neposredno pred kupovinu rovinjske tvornice uzeo pozajmicu približno istu iznosu kojim platio banjalučku fabriku, a cijena joj je bila nešto preko dva miliona KM, s tim da se Antonić obavezao da će u naredne tri godine uložiti oko pet miliona. No, istražitelji smatraju da je i ova firma direktno povezana s Dodikom zbog čega je i ona na spisku onih koje se provjeravaju. Beogradsko preduzeće Komgrap osnovano je 1975. godine, a u vlasničkoj strukturi austrijski vlasnici su zastupljeni sa 49 procenata. U vlasništvu Komgrapa je Fabrika montažnih objekata u Kijevu, Drvna industrija u MakiŠu, Fabrika opekarskih proizvoda u Obrenovcu te više predstavništava i objekata. Na prodaju je 2007. bilo ponuđeno 50,9 posto kapitala koje je za 4,3 miliona eura kupio Integral inženjering iz Laktaša?! Predsjednik Upravnog odbora Komgrapa danas je Darko Matijašević, na čije ime se vodi i imovina. On je blizak Ddikov suradnik i nekadašnji ministar policije Republike Srpske. Preduzeče Karavan, vlasništvo Mirka i Brane Čolovića, prvo je olvorilo privatni hotel na Sokocu, u kojem se često okuplja poslovna i politička elita RS-a predvođena Dodikom. Brane Čolović, "ugledni biznismen", 5. juna 2009. godine je osuđen na tromjesečnu zatvorsku i novčanu kaznu od 4.500 KM. jer je falsificirao dokumente za uvoz nafte i naftnih derivata. Dokumenti su bili ovjereni kod Agroprom banke u Banjoj Luci, a korišteni su u carinskim ispostavama u Banjoj Luci i Mrkonjić-Gradu. U obrazloženju presude se navodi da je Čolović "prilikom carinjenja dizel goriva D-2 u više navrata priložio fotokopije uplatnica, kao daje uplaćeno 1.400 maraka, 1.800 maraka, 1.700 maraka. 1.500 maraka te u dva navrata po 1.400 maraka kod Agroprom banke, iako to nije uplaćeno niti je obavljen prenos sredstava na budžet RS-a". Od nafte do vojne opreme Preko Mirka i Brane Ćolovića Dodik kontrolira ovaj dio RS-a Mirko je čak prošle godine izabran za zamjenika načelnika Opštine Sokolac čolovići se povezuju s pljačkama sokolačkih šuma, a tim novcem je, navodno, finansirana i Dodikova paraoba-vještajna služba. U Dodikovoj sokolačkoj grupi su osim Ćolovića i Nedo TJić, direktor JP Šume Srpske i Rajko Bulajić, direktor šumskog gazdinstva. S grupom se, osim pljačke šuma, povezuju fiktivni ugovori o izgradnji i rekonstrukciji puteva kao i održavanje puteva u zimskim uslovima. Većinu tih poslova je realizirao Ilić s firmom Kreator, koja je u vlasništvu Ćolovića. Još u vrijeme prvog Dodikovog mandata, firma Karavan je podigla milionske kredite od Kristal banke koji, prema informacijama kojima raspolažu istražitelji, nikad nisu vraćeni. Bavili su se Čolovići i mesom i flaširanjem vode, a tu fabriku je u rad pustio Dodik. cubic_dodik.jpg Osim toga, na osnovu posjeda 635 hektara zemljišta u Glasinačkor polju, Čolovići su od Vlade kao podsticaj poljoprednoj proizvodnji samo u jednom navratu dobili 235.000 KM. Zbog brojnih dugova imovina braće Čolović je pod hipotekom.Veliki dio Dodikove imovine u sudskim registrima upisan je na Članove njegove porodice. No, istragom će se provjeravati i to kako su oni preko noći postali bogataši. Plantaža voća Baraji u Podgradcima (sto hiljada hektara na kojima su zasađene jabuke i kruške) kupljena je za milion i po maraka. Osim toga, s Dodikom se povezuje i 140 hektara voćnjaka u selu Jurkovšca. Ova plantaža zvaničnojc upisana na njegovog bliskogprijatelja Slavka Roguljića. Ovaj biznismen iz Trna kod Banje Luke javno je poznati bliski prijatelj Radovana Karadžića, koji je odsjedao kod njega prilikom svojih dolazaka u Banju Luku.Roguljić je još u vrijeme Karadžića. imao podršku vlasti za svoje poslove, a bavio se uglavnom trgovinom - od nafte i cigareta do vojne opreme. U njegovim objektima bila je smještena čuvena Karadžićeva paraobavještajna služba Tajfun. Zanimljivo je da su tokom rata sve humanitarne pošiljke nafte i cigareta distribuirane upravo preko Roguljića. Kasnije je Roguljić promijenio samo politički dres: prve godine prvog mandata Dodik je s porodicom ljetovao u Roguljićevoj skupocjenoj vili na Svetom Stefanu na crnogorskom primorju, čiji je vlasnik postao odmah poslije rata. Svojevremeno je Roguljić dospio na crnu listu Evropske unije i SAD-a (Paddy Ashdown je u vrijeme kad je bio visoki predstavnik u BiH, 7. jula 2003. izdao nalog kojim se blokiraju svi bankovni računi koje posjeduje Slavko Roguljić), no danas je to "ugledni" biznismen koji u zgradi Vlade u Banjoj Luci ima restoran i caffe bar pod okriljem svoje firme Kastanea kornere. U Roguljićevom restoranu svakodnevno odluku o obaveznoj fiskalizariji svih poreskih obveznika u RS-u, a u Roguljićevim objektima uopće nema fiskalnih kasa. Roguljić je zadužen i za catering u Palati predsjednika RS-a, a u Trnu je sagradio motel Borni i restoran Jezero u koji često dolazi Dodik sa svojim pratiocima. Ovi Roguljićevi objekti su sagrađeni na državnom zemljištu. Prije nekoliko godina govorilo se daje Tužilaštvo BiH otvorilo istragu o Roguljićevim poslovima, no da nije našlo dokaze za pro-cestiiranje. Istraga oko ovog biznismena ponovo je aktivirana, ovaj put u slučaju Dodik i to oko Roguljićeve firme Kastanea. Paraobavještajna služba Alpha Securitv u Banjoj Luci zvanično se vodi na Slaviši Pepiću poznatom pod nadimkom Puma, a nezvanično je ta agencija sastavni dio Dodikove paraobavještajne službe. Glavni zapovjednik Dojdikovih zaštitarskih agencija je Miloš Čubrilović Ćubri, a njegov zamjenik Velibor Šotra. Ovi Dodikovi odani vojnici uspjeli su, prema operativnim podacima kojima raspolaže međunarodna zajednica, uvezati tri zastitarske agencije koje broje oko 400 dobro naoružanih pripadnika. U svemu su im, navodno, pomagali operativci i bezbjednjaci bivše Vojske Jugoslavije i Vojske Republike Srpske. Prema istim izvorima, Dodikova privatna vojska ima obavještajni centar u Banjoj Lud, specijalnu jedinicu koja je u neposrednoj blizini njegovog imanja u Laktašima i odane vojnike raspoređene širom Republike Srpske (ali i Federacije). dodikovi_zastitari.jpg Ćubrilovič i Šotra su u Zvorniku formirali zaštitarsku agenciju pod nazivom Alpha. Kao stvarni vlasnici se spominju upravo Šotra i Čubrilović, zatim Slaviša Pepić Puma, Zoran Stevanović, načelnik Općine Zvornik i Milan Jolović Legenda. No, zvanično, agencija je registrirana na Gojka Mitrovića (brat Šotrine žene). Duška Kusmuka i Slavišu Pepića. Prema nezvaničnim informacijama, Alpha ima 70-tak uposlenika, a među uposlenicima banjalučkog dijela agencije su i Vaso Zrnić, DuškoTodić i Milorad Plemić-nekadašnji pripadnici zloglasnog 410. vojnobavjcštajnog centra koji je, zbog ilegalnog prisluškivanja, prije nekoliko godina prisilno rasformirala međunarodna zajednica u operaciji Tigar. Alpha je odlično naoružana, čak i dugim cijevima, a navodno raspolažu i visokosofisticiranom opremom za prisluškivanje, što nije nepoznato ni pripadnicima međunarodne zajednice. Iako se istraga oko Dodikovih poslova vodi već mjesecima, prema tvrdnjama istražitelja, zahvaćen je tek "vrh ledenog brijega". O njegovim poslovima koji su razgranati u BiH, Srbiji. Crnoj Gori, Cipru i Rusiji tek se prikupljaju i selektiraju informacije. Ukoliko istražitelji s uspjehom završe posao, vjeruju da će time raskrinkati i najveću i najmoćniju organiziranu zločinačku organizaciju u Bosni i Hercegovini te jednu od najvećih u regionu. Za porodicu i prijatelje dani02_07_2009_00244.jpg U blizini svoje kuće Dodik je kupio golemo imanje laktaškom selu Bakincima na kojem su sagrađeni golema kuća u francuskom stilu, bungalovi i bazen Na istom imanju.u prići, Dodik je dao sagraditi veliko umjetno jezero u kajem uzgaja ribu. Imanje osiguravaju Dodikovi privatni zaštitari, tako da mu je nemoguće nenajavljeno približavanje ili prolazak a svako prolaženje automobila završava se zapisivanjem i provjerom. registarskih tablica nakon čega slijedi informativni razgovori. Imanje se ugrubo procjenjuje na oko tri miliona. Dodik tvrdi da imanje nije njegovo već njegovog brata koji drži kafanu u dvorani Košarkaškog kluba Igokea u Aleksandrovcu. Osim imanja u Bakincima. Dodik, prema prvim saznanjima istražitelja, posjeduje još porodičnu kuću, stan u Laktašima, Banjoj Luci, dva slana u Beogradu, vilu na Cipru i vilu u Beogradu. vila_dedinje.jpg U svom imovinskom kartonu Dodik je prijavio dva stana u Beogradu. Prema zasad još uvijek neprovjerenim informacijama, kupio ih je u vrijeme vladavine Slobodana Miloševića s kojim je bio j dobrim odnosima i zanvaljujući čemu je dobio povoljne kredite. Navodno je upravo od ih kredila kupljen i poslovni prostor u Sava Centru u Beogradu. U međuvremenu, dakle kao premijer, Dodik je postao vlasnik vile na Dedinju čija se vrijednost procjenjivala na oko dva miliona eura. No Dodik je javno ustvrdio da ga je koštala 850.000 eura, te daje prodao svoja dva stana kad je kupovao vilu. Istražitelji barataju i s podacima prema kojima je Dodik u Srbiji uložio veliki novac u kupnju nekoliko hektara velikog lovišta. igokea.jpg Dodik je u biznis uveo suprugu, sina, kćer, brata te užu i širu familiju i prijatelje. Poslovi koji se mjere milijardama eura. Njegova supruga vozi automobil vrijedan 30.000 KM. ima ured procijenjen na 100.000 KM. Kćerka Gorica je vlasnica Radio Čelinca. a zet mu se bavi prodajom telefonskih kartica. Svom sinu je preko Razvojne banke Republike Srpske osigurao povoljan kredit od 1,5 milijuna eura za privatno poduzetništvo. Kritiziran zbog očitog sukoba interesa, Dodik je dodjelu tako visokog kredita svome mladom sinu objasnio -doprinosom borbi protiv narkomanije. Od dužnika do gazde banka_dodik.jpg Nezavisne novine su u aprilu objavile da je Nova banka otvorila svoje sjedište li Banjoj Luci, preselivši se iz Bijeljine. Nove prostorije, na preko 3.000 metara kvadratnih, otvorili su Milorad Dodik. premijer Republike Srpske, i Milorad Andžić, direktor Nove banke. Tom prilikom Dodik je izjavio da je Nova banka jedan od najvećih nositelja razvoja u RS-u dodajući: "Nova banka je danas nezaobilazni faktor našeg finansijskog sistema i stabilnosti i jako važan faktor kreiranja naših novih finansijskih mogućnosti." U ovoj uspješnoj banci Dodik ima dionice, a u njenim depoima drži novac od prodaje Telekoma i naftne industrije, kao i novac iz budžeta. Navodno preko 300 miliona maraka. U Novu banku Dodik je ušao preko nekadašnje Agroprom banke u kojoj je kupio 30-tak posto državnog kapitala još u vrijeme svog prvog mandata (a nakon što je vratio svoje dugove koje prije premijerske funkcije nije mogao plaćati). Kada je ova banka ušla u sastav Nove banke, Dodikovo vlasništvo je ostalo. Istražitelji provjeravaju i Dodikov udio i poslove s Banjalučkom bankom, zatim s Balkan Investment Bank te sa litvanskom Ukio bank. a direktor Ukio koncerna Vladimir Romanov je vlasnik Fabrike glinice Birač.

ODGOVORITE
Name

SVE SE MOŽE

18.12.2015 06:27

NI PAVLOVIĆ NIJE CVJEĆKA. NA ISTI NAČIN KAO I DODIK JE DOŠAO DO KAPITALA I NA GRBAČI SVOGA NARODA PROFITIRA. KOLIKO NAPLAĆUJE MOSTARINU. HAHAHAHAHAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!

ODGOVORITE
Name

CRNI

18.12.2015 07:06

Nagadjanja mnogih koji pojma nemaju o zakonu a kojima ide brze jezik od pameti su neprihvatljiva za zakon i tuzilastvo! to su samo partizanski tracevi! sta vi koji bez veze optuzujete, mislite da je toliko gospodin Pavlovic naivan da zrtvuje svoju slobodu ili ukalja svoje ime za par miliona maraka? da bas za par miliona maraka, onima koji nisu upuceni da kazem da je gospodin Pavlovic Americki MILIJARDER da, da, ne milioner nego MILIJARDER i on kao takav biznismen nije toliko naivan da zrtvuje sebe zbog radi cega? jer taj kredit je legalno i zakonski u privatnoj a ne drzavnoj banci dat, sta ce neko sa tim parama da radi to nije biznis gospodina Pavlovica! da li ce da iskocka ili kupi kucu Pavlovicu je sasvim svejedno. Dodik uzima kredit u privatnoj banci upravo zato da se pokrije kapital ili dokaze poreklo imovine, to poreklo treba da dokaze Dodik a ne i gospodin Pavlovic, ali nasi partizani sve znaju a na kraju za okruglim stolom sve i izgube! zato sto ih UBI NEZNANJE.

ODGOVORITE
Name

Ćuprija

18.12.2015 16:19

g.Pavlović jako dobro zna, što se biznisa tiče, kakve se pjesme pjevaju u USA i razvijemom svijetu. Isto tako jako dobro zna kakve se pjesme pjevaju ovdje. A to nije ni blizu, i on to jako dobro zna. Pa nije lud..??!!

ODGOVORITE
Name

VETEN

18.12.2015 19:05

A ZASTO JE PLAĆAO ??

ODGOVORITE