Roboti će 2035. godine voditi pola poslova u Japanu

Analitičarska kompanija Nomura Research Institute (NRI) koju vodi istraživač Jumi Vakao, došla je do zaključka da će u narednih 20 godina gotovo polovina poslova u Japanu moći da se obavi od strane robota.

Informacione tehnologije 05.12.2015 | 22:12
Roboti će 2035. godine voditi pola poslova u Japanu

Radeći sa profesorom Majklom Ozbornom sa univerziteta u Oksfordu, koji je ranije istraživao istu stvar u Velikoj Britaniji i SAD, tim iz NRI instituta je istraživao više od 600 poslova i došao do zaključka da do 49 posto radnih mesta može da bude zamenjeno računarskim sistemima.

Tim je istražio koliko je verovatno da svaka pozicija bude automatizovana, a sve je bazirano na osnovu stepena kreativnosti koja je potrebna. To su znači da su poslovi kao što je isporuka dobara ili poljoprivredni radovi mogu da budu obavljeni od strane robota, dok recimo pisanje, učenje i slični poslovi neće biti preuzeti od strane računara (robota) u skorije vreme. Rezultati koje je NRI dobio za Japan su viši od onog što je Ozborn dobio za Veliku Britaniju (35 posto) i SAD (47 posto). On je dodao da je ovo samo hipotetički proračun i da nisu uzeti u obzir socijalni faktori.

B 92

Komentari / 0

Ostavite komentar