Napravljen materijal tvrđi i od dijamanta!

Istraživači su otkrili novi oblik ugljenične strukture, nazvan "Q-carbon", koji je tvrđi od dijamanata i može da se proizvede na sobnoj temperaturi i pritisku.

Informacione tehnologije 02.12.2015 | 14:00
Napravljen materijal tvrđi i od dijamanta!

Tim naučnika sa Univerziteta Severna Karolina razvio je novi oblik čvrstog ugljenika koji se razlikuje od poznatih grafitnih i dijamantskih struktura. Istraživači smatraju da je malo verovatno da se takav materijal pronađe u prirodi, sem možda u jezgrima nekih planeta.

Umesto toga, pravi se u laboratoriji. Da bi uspeli u tome, naučnici površinu poput stakla premazuju amorfnim ugljenikom, koji u suštini čine raštrkani atomi ugljenika koji još nisu povezani zajedno u kristalnu strukturu poput dijamanta.

Onda na scenu stupa „tajni sastojak“. Naučnici ispaljuju laserski snop pulsevima svakih 200 nanosekundi. Čitav proces izaziva rapidno zagrevanje (na 3.727 stepeni Celzijusa) i hlađenje amorfnog ugljenika.

Rezultat je ono što je tim nazvao "Q-carbon". U objavljenom istraživanju u Journal of Applied Physics, naučnici su objasnili da je novi materijal tvrđi od dijamanta, svetli kada se zagreva i feromagnetičan je.

Takođe, prilagođavanjem proizvodne tehnike i menjanjem frekvencije laserskih pulseva, može se takođe stvoriti i dijamantska struktura na sobnoj temperaturi i pritisku, što je do sada bilo nezamislivo.

Ipak, postoje određena ograničenja i razlozi zašto se "Q-carbon" neće skoro naći na prstenju ili vrhovima bušilica. Naučnici su do sada uspevali da proizvedu tek fine slojeve ovog materijala samo 20 do 500 nanometara debljine – oko 100 puta tanje od vlasi kose.

„Možemo da proizvodimo 'Q-carbon' filmove i učimo o njegovim osobinama, ali smo tek u ranoj fazi razumevanja kako da manipulišemo njime", rekao je Džej Narajan, vođa istraživanja.

RTS

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

dijamant

04.12.2015 06:59

Al ga pretjeraste još da vam čovjek i poveruje

ODGOVORITE