Papa, peti put na meti balkanskih džihadista

Zapadne obaveštajne službe sprečile su, u poslednjih 20 godina, najmanje pet pokušaja napada balkanskih radikalnih islamista na poglavare Rimokatoličke crkve. Najambiciozniji plan džihadista propao je septembra 1997. godine, kada je policija u Sarajevu demontirala eksploziv svega pola sata pre dolaska pape Jovana Pavla Drugog. Poslednji pokušaj napada na papu okončan je hapšenjem četvorice džihadista u Italiji i na Kosovu.

Region 01.12.2015 | 21:45
Papa, peti put na meti balkanskih džihadista

Akcijom italijanske i kosovske policije, pišu prištinske novine pozivajući se na obaveštajne izvore, uhapšena su četvorica radikalnih islamista koji su, navodno, planirali da ubiju papu Franju, što je peti po redu pokušaj atentata na poglavare Rimokatoličke crkve osmišljen na Balkanu.

Najambiciozniji plan islamista da ubiju papu, u to vreme Jovana Pavla Drugog, osujećen je u Sarajevu septembra 1997. godine, kada je grupa bivših mudžahedina postavila dvadesetak protivtenkovskih mina i plastični eksploziv nedaleko od mosta preko kojeg je trebalo da prođe papina kolona vozila.

Eksploziv je bio postavljen nedugo pošto je to mesto prekontrolisala lokalna policija, a plan džihadista upropastio je portir obližnjeg parkinga, koji je video sumnjive predmete i obavestio snage Sfora, koje su onesposobile bombu. Slučaj je dugo bio skrivan od očiju javnosti, ali je veo tajne spao kada se ispostavilo da je identičan eksploziv, prethodno, korišćen u seriji napada.

Izvori iz međunarodne policije su, tada, saopštili da je pronađeno oko 150 kilograma eksploziva.

Gotovo istovremeno, italijanska policija uhapsila je u Italiji 14 osoba zbog planiranja ubistva pape Jovana Pavla Drugog tokom posete Bolonji. Svih 14 uhapšenih ušli su u Italiju sa pasošima BiH.

Italija je, tada, od Sarajeva tražila izručenje navodnih organizatora, Karaja Kamela, zvanog Abu Hamza, i Sajeha Nedala, ali je BiH taj zahtev odbila, uz obrazloženje da izručenje građana BiH nije moguće.

Italijanski i hrvatski obaveštajci su, 2005. godine, osujetili plan bombaškog napada tokom sahrane pape Jovana Pavla Drugog. Grupa radikalnih islamista iz Gornje Maoče je u Italiju pokušala da prošvercuje 11 raketnih bacača, plastični eksploziv i detonatore, a plan je bio da se tokom sahrane ubije što veći broj političara.

Tom prilikom, uhapšeno je ukupno pet osoba, uključujući i Renata Prajza iz Kotor Varoši, koji je posle tvrdio da nema veze sa napadom, već je samo prodao oružje radikalnim islamistima, ne znajući kakav im je plan.

(RTS)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

blbl

01.12.2015 21:16

Sad je valjda fazon da se sto vise napravi problem i u tome je izgleda dozvoljeno i da se ovakve nebuloze koriste.

ODGOVORITE
Name

Grga

01.12.2015 22:00

Re bibl Opet nas vjerni čitalac, poznati srbomrzac "bibl" nešto filozofira! Ti si stvarno poremećena osoba! Samo nešto pametuješ ! Uzmi kramp i lopatu to je za tebe a pusti novinare neka rade svoj posao mamlaze jedan.

Name

Михаило Микић

01.12.2015 22:13

Недирајте Папу. Он ће бити први поглавар римокатоличке "цркве" који ће прећи Бога ради и мира на земљи са римокатолицизам на ислам. Треба Папи још мало времена да столицу Светог Петра у част АНТИХРИСТА премести из Рима У Јерусалим!

Name

nasta

01.12.2015 22:26

I dalje podrzavajte Kosovo i Turke! Tako vam i treba!

Name

re grga

02.12.2015 04:45

Grga brate i za tebe je kramp i lopata, pusti i ti pametnim ljudima da bistre politiku.

Name

Veky

01.12.2015 22:33

Ovo je strašnije od onog bacanja srpske nejači lavovima u kaveze! Užas!

ODGOVORITE
Name

re Veky

02.12.2015 04:32

A jesi li ti to vidjela?

Name

rts

02.12.2015 04:34

Mene interesuje kako ovi iz RTS, RTRS i NN uvijek znaju neke povjerljive stvari o dzihadistima, a na kraju nista ne bude... Ko da im je glavni urednik Zil Vern.

ODGOVORITE
Name

marko samardzic

02.12.2015 05:21

Sorosi,roksili I ostali monsrumi zrtvovace poglavara,radi bolesnih interest!!!

ODGOVORITE
Name

Bole

02.12.2015 07:48

Čuvaj se Nofra najviše nas ima!

ODGOVORITE