Sindikat odbacio radni tekst zakona o radu

Generalno vijeće Saveza sindikata Republike Srpske u potpunosti je odbacilo radni tekst zakona o radu, koji je ponudila Vlada Republike Srpske.

Republika Srpska 01.12.2015 | 18:40
Sindikat odbacio radni tekst zakona o radu

Na vanrednoj sjednici u Banjaluci ocijenjeno je da je radni materijal ovog zakona "uvredljiv za radnike Srpske, kojim se gubi dostignuti nivo radničkih i sindikalnih prava, a sudbina prava iz rada predaje u ruke poslodavaca".

Iz Saveza sindikata saopšteno je da je jednoglasno usvojen zaključak da će Savez i svi njegovi organi, svim sredstvima sindikalne borbe, braniti dostignuti nivo radničkih i sindikalnih prava u Srpskoj.

"Članovi Generalnog vijeća ovog saveza jednoglasno su potvrdili raniji zaključak `ne` novom zakonu o radu, `ne` smanjenju dostignutih radničkih i sindikalnih prava u Srpskoj, te Vladi Srpske ponudili izmjene i dopune postojećeg Zakona o radu Srpske", navodi se u saopštenju.

Ove izmjene uvažile bi neke tehničke korekcije i usklađivanje određenih stvari sa zakonima Srpske koji su u međuvremenu doneseni, kao i određena usklađivanja sa Evropskom socijalnom poveljom, o čemu je već govorila Vlada Srpske.

Generalno vijeće Saveza podsjeća da su sve političke partije i Vlada Srpske javno dali obećanje da se nivo radničkih i sindikalnih prava u Srpskoj neće smanjivati, a što ponuđeni radni materijal zakona o radu nije ispoštovao.

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

lolo

01.12.2015 17:43

Jel se taj zakon zove "Plavušin zakon o radu i zanatima".

ODGOVORITE
Name

RE lolo

01.12.2015 17:52

Plavušin ili ne on je biti usvojen, jer Dodini imaju skupštinsku većinu, svidjelo se to kome ili ne.

Name

I

01.12.2015 18:27

Tako je, zakon o robovima do kraja godine ocekivati da se donosi

ODGOVORITE
Name

lolo

01.12.2015 18:37

Obzirom da je poster "I" spomenuo robove, predlažem izmjenu imena zakona i dajem novi prijedlog na glasanje. Neka se dakle zakon zove "Plavušin zakon o robovima i najstarijim zanatima". Ko je za?

Name

grk

01.12.2015 22:09

narod treba..... sta misle neka rade i cute .neka otvor firmu ako misle bolje .dosta im je nece umrijeti d gladi.

ODGOVORITE
Name

Dragan

01.12.2015 23:01

Kome je sindikat nekome bio koristan, osim vlasti i vođama sindikata?

ODGOVORITE
Name

radnik milojica

02.12.2015 10:06

Ovjeri knjižicu trebaće ti druškane. Mene je sindikat spasio, i mene i mojih 30 kolega. Dobili smo otkaz, pravnik iz sindikata je dokazao da je bez osnova, pa greška u otkaznom roku, pa ovo, pa ono. Vraćeni smo na posao i danas radimo, a pravnica te firme je dobila otkaz. Pa ti pričaj druškane protiv sindikata.

Name

sekretarica

02.12.2015 10:16

Prije 5 godina sam bila tehnološki višak kao čistačica u školi. Požalila sam se sindikatu, nađena je greška, vraćena sam. U međuvremenu sam , pošto sam mlada, završila vanredno studije i danas sam sekretar škole. Poštujem i preporučujem sindikat.

Name

gradiška

02.12.2015 10:28

Vjerujem u sindikat, jer dobro poznajem kako funkcionišu i po horizontali i po vertikali. radim u jednoj ustanovi i često kontaktiram sindikat.Mislim da bi trebao biti još radikalniji, ali politika i stranke po mom mišljenju tupe oštricu.

ODGOVORITE