Sjećanja - video: Na ovaj dan je Žiga srušio Romu!

Deset godina. Toliko je prošlo od poslednjeg velikog trijumfa Crvene zvezde u Evropi. Tadašnju pobedu nad Romom od 3:1 na "Marakani" obeležio je Nikola Žigić, ljubimac "delija". Projektilom sa 25 metara je probušio mrežu favorizovanog protivnika i sačuvao je nadu crveno-belima da mogu da prezime u Evropi.

Fudbal 01.12.2015 | 22:00
Sjećanja - video: Na ovaj dan je Žiga srušio Romu!

Tog 1. decembra 2005. godine Crvena zvezda je morala da pobedi veliku Romu kako bi zadržala šanse da se plasira u eliminacionu fazu Lige UEFA. Posle dva startna poraza od Bazela i Tromza, sve oči su bile uprte u jedanaestoricu momaka koji su morali da naprave podvig.

Nije dobro počelo na "Marakani". Grešku zadnje linije su iskoristili napadači Rome, te su razočarali sve kome je crveno-bela boja u srcu. Tada je na scenu stupio Zvezdin gorostas, Nikola Žigić.

Trasirao je put ka pobedi sa dva gola i jednom asistencijom. Malo li je? Prvo je iskoristio sjajan centaršut Boška Jankovića i poravnao rezultat na 1:1. Potom je odoleo napadima defanzivaca i poslužio loptu Milanu Puroviću kao na tacni, a ovaj je preokrenuo i doneo veliku radost svim "delijama".

A onda je usledio šou program u režiji Nikole Žigića. Uzeo je loptu na 25 metara i uputio projektil ka golu Rimljana. Do tada nije postizao takve pogotke, ali je iznenadio mnoge. Lopta je ubila pauka u mreži "vučice" i veliko slavlje je moglo da počne.

Učutkao je Žiga tada mnoge kritičare koji su govorili da ne može da da gol van šesnaesterca. O tome svedeči i način na koji je proslavio gol, stavljao je prst na uvo, kao da je hteo da ima poruči da ne čuje njihove kritike. Gol o o kome se danima pričalo i pisalo. Uspomena koja i dan danas ne bledi. Crveno-beli su probudili nadu svojim navijačima da mogu da prezime i da dočekaju proleće u Evropi. To bi bio najveći uspeh u novijoj istoriji Crvene zvezde.

Međutim, ta nada je bila kratkog daha, jer je nade tadašnjeg vicešampiona Srbije ugasio omaleni napadač Strazbura Kevin Gameiro, koji je sa dve gola rastužio sve "delije". U Strazburu je bilo 2:2, pa su dalje iz grupe prošli francuski tim, Roma i Bazel.

Poražavajuća je činjenica što je pobeda nad Rimljanima ujedno i poslednji veliki trijumf Crvene zvezde. Od tada su crveno-beli na margini evropskog fudbala, pobeđivali su osrednje ekipe ili ekipe ispod renomea srpskog kluba. Međutim, u poslednjim godinama Zvezda je počela da gubi i od ekipa koje je nekada redovno pobeđivala.

Komentari / 0

Ostavite komentar