"Grof": Liga šampiona = 12 miliona!

Trener Crvene zvezde u intervjuu za časopis "Desetka" govorio o finansijskoj situaciji kluba, privatizaciji...

Fudbal 02.12.2015 | 18:00
"Grof": Liga šampiona = 12 miliona!

Fudbaleri Crvene zvezde igraju sjajno, nižu pobede, ali sve to bi moglo da bude uzalud ako se tim raspadne.

Nešto slično dogodilo se ubrzo po završetku sezone 2013/14, kada je šampionska generacija otišla "kud koji, mili moji", pošto klub nije uspeo da obezbedi UEFA licencu, neophodnu za takmičenje u kvalifikacijama za Ligu šampiona.

Ovaj, put, upozorava trener Miodrag Božović, razlaz bi mogao da usledi već na zimu, ukoliko igrači ne dobiju zaostale plate.

Više puta isticao je to, a ponovio je i u intervjuu za časopis "Desetka".

"Igračima govorim da sačekaju polusezonu, 15. decembar, i onda, ako bude para, a nadamo se da hoće, nastavimo ovo što smo zajedno počeli. Bilo bi šteta da ne nastavimo... Ako ne bude para, pitanje je da li će se stranci vratiti na početak priprema 12. januara. Ali, daleko je to, u situaciji u kojoj je Zvezda, može se planirati i razmišljati samo o narednoj utakmici", poručio je Božović.

Iskusni trener jedini spas vidi u prodaji Marka Grujića, s tim, da supertalentovani vezista ostane u klubu do avgusta.

"Grujić već sada ima takvu ponudu - Štutgart, Udineze, ozbiljan je novac, on bi isto tako ostao do avgusta u bilo kojoj kombinaciji. To je ponuda koja u svakom slučaju spasava sezonu. To je za nas jedino rešenje u ovom momentu, drugo nemamo", istakao je i nastavio:

"Zvezda je jedan gigant, koliko god posmatramo velike evropske klubove, nikoga ne potcenjujem, ali ako može Astana da igra Ligu šampiona, trebalo bi da može i Zvezda".

Ali...

"Nema plana, ne postoji, jednostavno se ne zna čija je Zvezda. Ona je i svačija i ničija. Objektivno, Zvezda je najveći srpski klub, najviše navijača ima u Srbiji, Republici Srpskoj, na Balkanu i šire. Sa te strane, ona je svačija, a kada se posmatra sa strane finansija, onda je ničija".

Pomenut je primer Astane u Ligi šampiona, pa je usledilo i pitanje koliko budžet je potreban Crvenoj zvezdi da bi redovno igrala u grupnoj fazi elitnog takmičenja ili Lige Evrope.

"12 miliona evra godišnje", imao je Božović spreman odgovor.

Ta cifra ne zvuči toliko "zastrašujuće". Posebno kada se ima u vidu da su crveno-beli ne tako davno raspolagali i većom sumom. Podsetimo, potpredsednik Nebojša Čović izneo je svojevremeno podatak da je sezona 2013/14, u kojoj je Zvezda osvojila titulu, koštala klub oko 15 miliona evra.

"To i nije mnogo, ali kad imaš zaostale dugove, kamate, onda je sve mnogo. Zato u Zvezdi i ne može ništa da se isplanira", svestan je Božović problema.

Kao jedno od rešenja često se pominje privatizacija.

"Privatizacija jeste rešnje, ali teško je privatizovati takvog giganta kakav je Crvena zvezda. Teško da Zvezda može da ima jednog vlasnika, ja mislim da to mora da bude neka kombinacija akcionarskog društva i privatnika. Ali, moramo da budemo svesni da su vremena u kojima država pomaže i daje pare da se 'zakrpe rupe' prošla", ocenio je, između ostalog, Božović u intervjuu za "Desetku".

Komentari / 0

Ostavite komentar